Din nou cupcakes! O reteta speciala trebuie sa includa
si putina ciocolata. Altfel nu se poate numi speciala! Deci pornind de la
reteta de baza am adaugat cipsuri de ciocolata si … mar. Trebuia sa compensam
cumva faptul ca am indulcit reteta cu ciocolata, asa ca am pus si un mar. Un
singur mar, mare ce-i drept, face prajiturile mai racoritoare, iar siropul cu
suc de la acelasi mar le face delicioase.
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura
camerei
1/2 cana margarina Rama (sau unt de bun calitate) (120 grame)
1 cana (200 grame) zahar tos
3 oua
1 mar mare
½ zeama de lamaie
2 lingurite rom sau visinata
1 lingurita scortisoara
50 gr cipsuri de ciocolata (sau ciocolata rasa)
1 lingurita de coaja de portocala macinata (sau portocala rasa)
1/2 lingurita de coaja de lamaie macinata (sau lamaie rasa)
1 1/2 cani (200 grame) faina
1 1/2 lingurite praf de copt
Un varf de cutit de sare
1/4 cana (60 ml) lapte
1/2 cana margarina Rama (sau unt de bun calitate) (120 grame)
1 cana (200 grame) zahar tos
3 oua
1 mar mare
½ zeama de lamaie
2 lingurite rom sau visinata
1 lingurita scortisoara
50 gr cipsuri de ciocolata (sau ciocolata rasa)
1 lingurita de coaja de portocala macinata (sau portocala rasa)
1/2 lingurita de coaja de lamaie macinata (sau lamaie rasa)
1 1/2 cani (200 grame) faina
1 1/2 lingurite praf de copt
Un varf de cutit de sare
1/4 cana (60 ml) lapte
Pregatiti tava de cupcakes asezand formele de hartie
si preincalziti cuptorul la foc mediu (appx 180 grade C). Reteta este potrivita
pentru 12 cupcakes.
Curatati marul de coaja si taiati-l in cubulete mici pe care le asezati
intr-un bol si le stropiti cu zeama de lamaie. Presarati peste cubuletele de mar
scortisoara si o lingura de zahar. Amestecati usor. Lasati-le 10 minute dupa
care puneti-le sa se scurga pana cand pregatiti aluatul. Pastrati siropul.
Siropul de la mar il puneti pe foc impreuna cu 50 ml apa, 2 lingurite de
rom sau visinata si o lingura de zahar si amestecati pana cand se topeste
zaharul. Il veti folosi ca sa insiropati cupcakes dupa coacere.
Intr-un castron cerneti faina, praful de copt, sarea,
coaja de portocala si cea de lamaie. Amestecati cu un tel.
Cu ajutorul unui mixer frecati 1-2 minute untul si apoi
adaugati zaharul in 2 reprize. Bateti inca 2 minute pana cand amestecul devine
pufos. Adaugati esenta de vanilie sau 2 pliculete de zahar vanilat si mai
amestecati timp de 1 minut. Apoi, adaugati ouale, unul cate unul si amestecati
pana se omogenizeaza.
Montati la mixer paletele spiralate si apoi adaugati
in amestecul de mai sus mix-ul cu faina in trei reprize alternand cu laptele in
doua reprize (faian-lapte-faina-lapte-faina). Amestecati usor, la viteza mica,
doar pana se omogenizeaza. La urma adaugati cipsurile de ciocolata (sau
ciocolata rasa) si amestecati usor cu o lingura.
Umpleti formele tavii de cupcakes cu ajutorul unei
linguri sau a unui cupe de luat inghetata. Completati doar 2/3 din cupa,
adaugati cateva bucatele de mar si inca 1/3 aluat. Deasupra mai puneti cateva
bucatele de mar.
Bagati tava la cuptor si coaceti appx 25 min. Daca vi
se pare ca focul este prea puternic, dupa 10-15 min puteti micsora flacara.
Dupa ce s-au copt lasati prajiturile sa se racesca 10
minute si apoi asezati-le pe o tava.
Dupa appx o jumatate de ora indepartati hartiutele pentru copt.
Puteti sa presarati zahar pudra peste prajituri sau sa
le insiropati cu ajutorul unei pensule. Siropul ramas il puteti varsa in tava.
Astfel prajiturile isi vor trage singure siropul.
Eu am facut ambele variante si parca, cel mai mult
mi-au placut cele pudrate la suprafata si insiropate in partea de jos. In
varianta aceasta ies si gustoase si aratoase.
Print Page
No comments:
Post a Comment