Sunday, January 20, 2013

Fursecuri cu gem pentru diabetici

In curand voi posta reteta.

Cam asa arata:

 Si cam asa se fac:











Print Page

Prajitura turceasca cu iaurt, gris si sirop de lamaie

In timp ce scriam titlul acestei prajituri mi-a venit in cap o idee! Ce-ar fi daca in loc de lamaie as incerca aceeasi reteta dar cu suc de portocale. Cred ca ar iesi si mai buna! Un blat pufos, simplu de facut, cu mult iaurt, gris in loc de faina si suc de citrice (astazi lamaie, data viitoare portocala). Aceasta reteta de blat se poate folosi si ca baza pentru o prajitura cu crema spumoasa alba de vanilie. Alta tema! Gata cu temele ca nici nu am apucat sa termin de prajiturit astazi. Ma asteapta la bucatarie ingredientele din care voi face niste prajiturici .... mmmm o minunatie. Si unde mai pui ca este o reteta pentru diabetici!

Reteta care m-a inspirat pentru  Prajitura turceasca cu iaurt, gris si sirop de lamaie a fost postata de Adina pe www.gustos.ro. La reteta originala am adaugat preferatele mele mirodenii. Ar fi mers si 1/2 lingurita de sofran (pe care o voi mentiona in lista de ingrediente), dar mi-am dat seama cand deja era prea tarziu. Data viitoare imi voi aduce aminte la timp! Multumesc Adina!

Finisarea am facut-o in trei variante, dupa preferinte: zahar pudra vanilat, cristale mov de zahar, nuca de cocos cu putin zahar pudra.

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

Ingrediente

Pentru blat:

500 gr gris
200 gr zahar
500 gr iaurt cremos (eu il prefer pe cel in stil grecesc de la Lidl)
125 gr unt bun sau margarina Rama Maestro (eu am folosit margarina)
4 oua mari
1 plic praf de copt

1 lingurita rasa de coaja de portocala macinata
1/2 lingurita de coaja de lamaie macinata

1/2 lingurita de sofran
2 plicuri zahar vanilat
1 praf de sare

Pentru sirop:

150 gr zahar
sucul de la 2 lamai medii
100 ml apa

Pentru ornat:

50 gr fulgi de cocos, zahar pudra vanilat sau cristale de zahar

Se tapeteaza o tava cam de 25x40 cm cu o foaie de hartie pentru copt. Se preincalzeste cuptorul la appx 180  grade Celsius.

Intr-un castron se amesteca grisul cu praful de copt, sarea, coaja de portocala si de lamaie macinata si sofranul.

Se separa albusurile si se bat cu 3-4 linguri de zahar pana cand se obtine o spuma ferma.

Cu ajutorul unui mixer se freaca untul. Se adauga zaharul si zaharul vanilat si se mixeaza pana se obtine o crema spumoasa (2 min). Se adauga pe rand galbenusurile , mixand bine dupa fiecare. Se adauga iaurtul si apoi grisul. Din acest moment se mixeaza cu bratele spiralate (cele de cozonac) iar apoi se amesteca usor cu o lingura. Se adauga albusurile batute spuma amestecand usor de jos in sus.

Se toarna compozitia in tava si se coace 30-35 minute. Se face testul cu scobitoarea.

Separat, se fierb apa, cu zaharul pentru sirop si cu sucul de lamaie. Dupa ce clocoteste, ametecul se mai lasa la fiert 2-3 minute.

Cand prajitura s-a racit putin, se toarna usor, siropul inca fierbinte. Eu am turnat siropul putin cate putin si l-am intins pe blat cu ajutorul unei pensule de silicon.

Se lasa cateva ore la racit, in frigider, si apoi se finiseaza dupa preferinte. Eu am folosit zahar pudra vanilat, cristale mov de zahar si nuca de cocos cu putin zahar pudra.
Print Page

Monday, January 14, 2013

Tort delicios cu ciocolata, fara faina, marca Jamie Oliver

Acest tort m-a uimit pur si simplu! Nu am crezut ca va creste atat de frumos deoarece nu contine faina. Consistenta este data de nuca si migdale macinate. Si nici nu am crezut ca poate avea un gust atat de bun. Nu sunt total lipsita de modestie, dar reactia mea cand l-am gustat (dupa ce a stat neatins o noapte intreaga la rece), a fost ca nu am mai mancat niciodata ceva atat de bun. Aluatul preparat pur si simplu se coace. Fara crema, fara blat, fara glazura! Cu toate acestea, cand mananci tortul, le simti incluse. Aproape ireal, marca Jamie Oliver! Bineinteles ca nu m-am putut abtine sa nu adaug si eu cateva arome, ca doar, deh, fiecare cu ale lui! La aceasta reteta untul si ciocolata dau gustul tortului..Pentru ca reteta sa va iasa perfecta, trebuie sa folositi ciocolata neagra (70% pudra de cacao) de foarte buna calitate si unt de buna calitate. Eu am folosit margarina Rama Maestro (cub), deoarece are 70% grasime vegetala, si a mers foarte bine.



Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

Ingrediente:

150 gr migdale macinate
150 gr miez de nuca macinat
300 gr ciocolata neagra (minim 70% pudra de cacao)
1 lingura de cacao
250 gr unt bun sau margarina Rama Maestro
2 linguri zahar tos
100 gr zahar pudra (sau mai mult daca ciocolata este prea amaruie)
6 oua
un varf de cutit de sare
1 lingurita esenta de rom
1 lingurita rasa de coaja de portocala macinata
1/2 lingurita de coaja de lamaie macinata

Tapetati cu hartie de copt o tava rotunda (24-26 cm) cu inel detasabil si preincalziti cuptorul la 180 grade Celsius. Nu este nevoie sa tapetati hartia de copt cu unt sau faina.
Se pun in vasul de la tocatorul electric nucile si migdalele si se macina cateva secunde.

Se adauga cele 2 linguri de zahar tos si se mai macina pana cand compozitia incepe sa se ridice pe peretii vasului, ca si cand ar avea tendinta sa formeze o pasta. In acest moment trebuie sa intrerupem macinatul.
Se pune in alt vas jumatate din compozitie si in vasul tocatorului se adauga ciocolata taiata in bucati mari.
  Se mixeaza cateva secunde astfel incat sa mai simtim inca bucatele mici de ciocolata.
Se rastoarna si aceasta compozitie in vasul cu nuci si migdale macinate. Se adauga coaja de portocala si de lamaie macinata si se amesteca bine cu un tel. Aici s-ar putea adauga si o lingurita rasa de scortisoara. Eu nu am facut-o dar se poate experimenta.

In alt vas se mixeaza untul (sau margarina) timp de 1-2 minute. Se adauga zaharul, in doua reprize, si se mixeaza pentru a obtine un amestec spumos. Se adauga esenta de rom si, pe rand, cele 6 galbenusuri. mixand dupa fiecare. Se toarna amestecul din primul vas, peste untul frecat cu galbenusuri si zahar, si se mixeaza doar pana la omogenizare.

In alt vas se bat albusurile impreuna cu un varf de cutit de sare, pana cand se obtine o spuma ferma. Se adauga spuma de albusuri peste compozitia anterioara si se amesteca usor, cu o paleta, de jos in sus, pana cand se incorporeaza si albusurile.
Se toarna compozitia obtinuta in tava de tort si se niveleaza bine cu ajutorul unei spatule.
Se coace la foc mediu timp de aproximativ o ora. Cand este gata, blatul se crapa usor la suprafata si daca infigeti o scobitoare in centru trebuie sa o scoateti murdara doar de ciocolata.

Se lasa racit o jumatate de ora si apoi se desface forma si se indeparteaza hartia de copt. Se pune la frigider cateva ore.

Se poate servi rece cu frisca sau, usor incalzit la microunde cu un bol de inghetata deasupra.

Reteta care m-a inspirat este publicata de Jamie Oliver si a fost adaugata pe site-ul www.gustos.ro. "Este cel mai bun tort cu ciocolata si nuci care exista!" a spus Jamie. Pe buna dreptate!

PS: Daca doriti sa pastrati acest tort pentru a fi servit peste cateva zile, sau chiar 4 saptamani, puteti sa il taiati felii, indata ce s-a racit, si sa il puneti la congelator intr-o cutie inchisa ermetic. Asa am facut eu pastrand o portie dubla special pentru sora mea. Se scoate de la congelator si se baga la frigider cu 12 ore inainte de a-l servi.







Print Page

Pizza cu aluat de casa framantat si dospit in masina de facut paine

In curand voi posta reteta.


Aluatul a fost framantat cu ajutorul masinii de facut paine (programul 6 la masina mea Orion) si apoi dospit inca o data in tava in care a fost coapta (inainte de a pune ingredientele de deasupra aluatului). Nu va pot descrie cat a fost de buna!


Parca e mai apetisanta felia aceasta:
Print Page

Paine graham cu seminte coapta in vasul roman

Va asigur ca dupa ce veti face pentru prima data painea in vasul roman, nici nu va veti mai gandi sa o coaceti altfel. Iese desebita, ca o paine coapta pe vatra! Painea a fost framantata cu ajutorul masinii de facut paine (programul 6 la masina mea Orion) apoi dospita inca o data in vasul roman si la urma coapta tot in vasul roman. Coacerea dureaza appx 1 ora. Dupa 40 minute se scoate capacul ca sa se coaca si partea superioara a painii.


Timp de preparare:
5 ore (complexitate medie)

Ingrediente:
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

375 gr faina graham (sau integrala)
275 gr faina neagra (1250)
50 gr faina normala pentru maia
450 ml apa
30 ml ulei de masline
15 gr drojdie normala (appx 1/3 cub)
1 lingurita de miere (sau zahar)
1 ou
75 gr seminte dovleac, floarea soarelui si susan (appx. 25gr din fiecare)
1 lingurita de sar

Print Page

Biscuiti diet cu faina graham si pudra de roscove

In curand voi posta reteta.

Ingrediente:

150  gr faina graham
100  gr faina integrala (650)
150 gr unt
60 gr indulcitor pudra (gen fructoza)

1 galbenus de ou
20 gr pudra de roscove (appx 3 linguri rase)
1 lingurita rasa scortisoara
1 lingurita esenta de vanilie (sau esenta de rom, dupa gust)
1/4 lingurita sare
1 lingurita rasa coaja de portocala macinata
1/2 lingurita coaja de lamaie macinata
80-120 ml apa foarte rece (apa cu un cub de gheata)


Am cautat mult faina graham. Intr-un final am gasit la Penny Market (XXL). Ceea ce m-a bucurat este ca drojdia nu este amestecata in faina, pentru ca nu la toate retetele se foloseste dojdie. Ea se afla intr-un pliculet lipit deasupra pungii. Si in plus cand am cernut-o chiar au ramas tarate pe care le-am adaugat in aluat.







 Inca nu e gata. Mai trebuie mixata cateva secunde.
 Asa arata, in mixer cand e gata. Acum se poate rasturna pe blat.
 De multe ori am spus ca pun:
Toate informatiile sunt pe eticheta: denumire, gramaj si pret. Nu sunt ieftine, dar 50 gr se consuma foarte incet.
 Cele doua bucati de aluat se invelesc in folie si apoi se pun la frigider appx 6 ore.












Print Page

Monday, January 7, 2013

Tort racoritor cu crema de smantana, iaurt si capsuni

Chiar daca poza pare ca prezinta niste bucati de prajitura, va asigur ca, la origine a fost vorba despre un tort. Daca veti citi reteta, spre final, veti gasi si explicatia acestei transformari. Tortul acesta este foarte racoritor dar si aromat datorita piureului de capsuni proaspete (adica proaspat scoase din congelator). Daca preparati aceasta reteta si doriti sa fiti mai siguri ca veti obtine o crema foarte ferma, sau daca il preparati vara,  adaugati inca un plic de 10 gr de gelatina. Eu prefer mai putine ingrediente artificiale si de aceea am folosit doar 2 plicuri. Daca lasam tortul pentru a fi mancat acasa eram mai linistita, doar ca o parte a trebuit transportat pentru a-l bucura pe Ionut. Recunosc faptul ca am avut ceva emotii gandindu-ma ca nu am facut crema mai ferma. Norocul meu ca afara a fost suficient de frig, chiar mai frig decat in frigider, si minitortul a ajuns cu bine la destinatie. Sper ca cei ce l-au gustat sa il fi savurat cu multa placere!




Ingrediente pentru blat:

100 gr unt (sau margarina Rama Maestro cub)
100 gr zahar
100 gr faina
2 oua
35 ml lapte
1 lingurita praf de copt
1 lingurita esenta de vanilie
1 lingurita rasa coaja de portocala macinata
1/2 lingurita coaja de lamaie macinata
1/2 lingurita sofran

Print Page

Biscuiti cu cacao, migdale si faina neagra

In curand voi posta reteta.






Ingrediente:

150  gr faina neagra (sau graham sau integrala)
100  gr faina alba
150 gr unt
60 gr zahar brun
50 gr migdale macinate (in robot)
1 galbenus de ou
10 gr cacao
1 lingurita rasa scortisoara
2 pliculete zahar vanilat
2 linguri gem (sau melasa)
1/4 lingurita sare
1 lingurita rasa coaja de portocala macinata
1/2 lingurita coaja de lamaie macinata
60-120 ml apa foarte rece (apa cu un cub de gheata)


Print Page

Friday, January 4, 2013

Cupcakes cu vanilie, cipsuri de ciocolata si crema de branza

Pentru ca in prima zi a anului este si onomastica tatalui meu, am vrut sa ii fac un cadou dulce si cu o anumita semnificatie. Alegerea mea: cupcakes cu vanilie, cu crema de branza si cu o inimiora dedicata tatalui. Nu voi insista asupra retetei de cupcakes ci doar va voi spune ca am folosit reteta de baza la care am adaugat niste bucatele de ciocolata si o lingurita rasa de sofran. Vedeta a fost crema de branza care a iesit super. A fost gustoasa, nu foarte grasa, ferma si usor de manevrat. Asa cum poate ati observat, nu prea sunt adepta cremelor cu unt pentru ca le consider prea grase, prea "unhealthy".




Cupcakes - Reteta de baza + cipsuri de ciocolata

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei

1/2 cana margarina Rama (sau unt de bun calitate) (120 grame)
1 cana (200 grame) zahar tos
3 oua
1 lingurita de esenta de vanilie (sau 2 pliculete de zahar vanilat)
1 lingurita de coaja de portocala macinata
1/2 lingurita de coaja de lamaie macinata
1 lingurita rasa de sofran 
1 1/2 cani (200 grame) faina
1 1/2 lingurite praf de copt
Un varf de cutit de sare
1/4 cana (60 ml) lapte
30-40 gr cipsuri de ciocolata (sau ciocolata rasa) 


Pregatiti tava pentru briose asezand formele de hartie si preincalziti cuptorul la foc mediu (appx 180 grade C). Reteta este potrivita pentru 12 cupcakes.
Intr-un castron cerneti faina, praful de copt, sarea, sofranul, coaja de portocala si cea de lamaie. Amestecati cu un tel.
Cu ajutorul unui mixer frecati 1-2 minute untul si apoi adaugati zaharul in 2 reprize. Bateti inca 2 minute pana cand amestecul devine pufos. Adaugati esenta de vanilie sau 2 pliculete de zahar vanilat si mai amestecati timp de 1 minut. Apoi, adaugati ouale, unul cate unul si amestecati pana se omogenizeaza.
Montati la mixer paletele spiralate si apoi adaugati in amestecul de mai sus mix-ul cu faina in trei reprize alternand cu laptele in doua reprize (faina-lapte-faina-lapte-faina). Amestecati usor, la viteza mica, doar pana se omogenizeaza. La urma adaugati cipsurile de ciocolata (sau ciocolata rasa) si amestecati usor cu o lingura.
Umpleti formele tavii pentru briose cu ajutorul unei linguri sau a unui cupe de luat inghetata. 

Coacerea dureaza 20-25 min. Probati daca s-au copt cu o scobitoare. Daca scobitoarea iese curata scoateti tava din cuptor, lasati sa se racoreasca pentru 10 min si apoi asezati cupcakes pe un platou sau pe un suport la racit. Dupa o jumatate de ora puteti desface si hartiutele de copt.

Decupati "capacul" fiecarei prajiturici tinand cutitul inclinat in asa fel incat sa obtineti o adancitura in mijloc. Apoi taiati varful conului si indepartati-l.



Asezati pe o tava capacele cu fata in sus si decupati-le in centru cu o forma. Eu am folosit o forma de inimioara, dedicatie speciala pentru tatal meu. Puteti sari peste aceasta etapa (e cam migaloasa iar blatul e foarte fraged si se poate rupe).

Apoi pudrati cu zahar capacele decupate.

Iar acum crema de branza:

Ingrediente:

200 gr crema fina de branza (eu am folosit Cheese Cream Clasic Kaufland - buna si ieftina, dar merge si Philadelphia care e putin mai scumpa, sau alta marca)
150 ml frisca lichida
100-150 gr zahar pudra (dupa gust)
1 lingurita esenta de vanilie
5 gr gelatina (1/2 plic de la Dr. Oetker)
un varf de scobitoare de gel alimentar colorant rosu


Se pun intr-un vas granulele de gelatina in 50 ml apa rece si se lasa 10 min la inmuiat. Apoi se pune vasul pe foc mic si amestecand incontinuu se incalzeste foarte putin (60 grade, deci in nici un caz sa nu fiarba) doar pana cand se dizolva gelatina. Se ia vasul de pe foc si se lasa sa se racoreasca 10-15 min. Trebuie sa mai amestecati din cand in cand ca sa nu se intareasca. Atunci cand o adaugati la crema de branza trebuie sa fie inca lichida.

Intre timp se bate cu mixerul frisca cu putin zahar si se pune la frigider.

Apoi se bate cu mixerul crema de branza timp de 2 minute, dupa care se adauga zaharul si se mai mixeaza cateva minute. Se adauga esenta de vanilie, gelul colorant si apoi gelatina dizolvata, turnand foarte usor "in fir subtire". La sfarsit se adauga frisca batuta mixand pana la omogenizarea amestecului. Crema rezultata va fi ferma si pusa in sprit se va modela foarte frumos. Dupa ce ati terminat de facut crema trebuie sa umpleti prajituricile imediat, sa le ornati si apoi sa le bagati intr-o cutie ermetic inchisa la frigider. Fiind o crema de branza trebuie sa stea la rece.


Pentru a umple prajituricile folositi un pos in care montati un varf stelat mare.
Dupa ce ati adaugat crema puneti capacele si mai pudrati cu putin zahar daca vreti sa corectati anumite zone. Tot cu ajutorul posului, dar cu un varf stelat mic, umpleti inimioarele.
La sfarsit puteti adauga sau nu, o cireasa confiata sau altceva pentru decor.
Este foarte posibil sa va ramana crema. Eu am mai pregatit un castronel cu crema ramasa in care am inserat varfurile de la conuri si am ornat cu inimioarele decupate. Deci: nimic nu se pierde, totul se transforma!

PS: Se vede in poza de mai sus ca deja crema se modela altfel. Nu la fel de ferm ca la umplerea prajituricilor, deoarece trecuse ceva timp si incalzindu-se se mai inmuiase. Si din acest motiv spuneam ca trebuie sa puneti cupcakes la rece dupa ce le montati.

Print Page