Aluatul de placinta este unul dintre cele mai simple aluaturi de preparat in casa. Daca v-a fost teama ca trebuie sa framantati mult ca sa va iasa un aluat bun pentru placinta, e timpul sa uitati sentimentul acesta si sa incercati reteta de mai jos. Putine ingrediente, putina manopera dar un rezultat spectaculos! Urmariti pozele si indicatiile urmatoare si va veti convinge. Totusi trebuie sa spun faptul ca actorul principal in toata afacerea este un mic robot de bucatarie. Eu am folosit Braun-ul
din dotare (cam asa arata si cutitul necesar e chiar cel din poza), dar
se poate folosi foarte bine si un mini tocator electric. Spun mini
tocator pentru ca este necesar cutitul de maruntit legume sau asa zisul
"chopper". Pozele sunt foarte importante la aceasta reteta pentru ca va arata care trebuie sa fie consistenta necesara fiecarei etape. Practic robotul trebuie sa functioneze in serii de 10, maxim 15 secunde pana obtineti exact textura din poza. Aceasta reteta se poate face si pentru diabetici folosind un indulcitor dietetic (fructoza de exemplu) in loc de zahar. Cu aluatul obtinut se pot face placinte (cu branza, mere sau orice altceva doriti) sau mini placinte coapte in tava pentru briose. De data aceasta eu am exersat niste trandafiri din felii de mar coapte in aluat. Puteti vedea in ultima poza cum au aratat trandafirasii cu mar si merisoare. Cireasa de pe "tort" - a se citi placinta - a fost adaugata pentru decorare, dupa copt.
Ingrediente:
Toate ingredientele trebuie sa fie reci.
300 gr faina
200 gr margarina Rama (cubulet pentru prajituri), sau alt fel de margarina sau unt dupa placul vostru
apa rece (apa cu cuburi de gheata sau apa tinuta 15 min la congelator)
1 lingurita sare
1 lingura (15 gr) zahar (sau inlocuitor dietetic gen fructoza pentru diabetici)
Se pun intr-un pahar gradat 120 ml apa rece (cu un cub de gheata sau apa tinuta la congelator 15 min).
Se monteaza la robot cutitul de maruntit legume. Se adauga faina, zaharul si sarea in vasul robotului. Se scoate de la frigider margarina, se taie cubulete si se arunca peste faina. Se mixeaza in serii de 10-15 secunde pana cand se formeaza un fel de frimituri ca in poza de mai jos.
Apoi se adauga in 2 serii 50 ml (in total) apa rece din paharul gradat si se mixeaza tot in serii scurte. Se mai adauga apa (pana la maxim 120 ml in total) doar daca este necesar, pana cand se obtine un aluat cu consistenta celui din poza de mai jos.
Se rastoarna aluatul pe blatul tapetat cu putina faina si se aduna cu mainile fara sa framantam prea mult.
Din cateva miscari vom obtine un bulgare mare de aluat pe care il taiem in doua jumatati.
Invelim fiecare jumatate in folie de plastic, apasam putin ca sa turtim bulgarasii si ii bagam la frigider pentru cel putin o ora. Eu folosesc aluatul a doua zi, dar se poate tine mai multe zile la frigider sau la congelator daca vreti sa il aveti gata pregatit pentru alta data. In acest caz trebuie sa il scoateti cu 7-8 ore de la congelator si sa il bagati la frigider, inainte de a-l folosi.
Pentru a-l folosi, aluatul se intinde cu sucitorul pe blatul tapetat cu faina. Un bulgaras de aluat se pune la baza placintei iar al doilea, deasupra.
Pentru trandafirii facuti de mine am folosit fasii din acest aluat. Pentru aceasta reteta puteti vedea descrierea in postarea urmatoare.
Yummy ...
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteMultumesc!
ReplyDelete