De cand m-am indragostit iremediabil de cupcakes nu am mai facut muffins. Totusi astazi mi-am adus aminte cat de bune erau, si am facut o serie de 18 bucati. 18=12+6 pentru ca tava de briose are 12 cupe iar ultima achizitie de la prietenul meu, Lidl, este o forma draguta de silicon cu 6 cupe. Sa nu credeti ca este vorba de o forma banala de briose! Nu, este una super draguta cu cupe modelate in forma de trandafiri. Sper sa va placa si voua! Si nu ma refer numai la forma, ci mai ales la continut. Muffins de astazi contin stafide, papaia deshidratata (se gaseste la Kaufland) si un mix de fructe tropicale deshidratate (de la Lidl). In plus am folosit zahar brut pudra din trestie de zahar de la SanoVita. Din ceea ce am vazut eu pana acum acesta mi s-a parut primul zahar brun adevarat.
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei
Cana =
aproximativ 240 ml
1 1/2
cani (appx 360 gr) iaurt
natural (eu am folosit iaurt degresat 2%)
3 cani (390 gr) faina alba 650 (sau 290 gr faina alba 650 si 100 gr faina de malai)
1/2 cana (100 gr) zahar tos
1/2 cana (100 gr) zahar brut
1 1/2
cani (200 gr) mix de fructe deshidratate (de ex: stafide, papaya, tropical mix)
3/4 lingurita bicarbonat alimentar
1 1/2 lingurita praf de copt
1/4
lingurita sare
3 oua
2/3 cana
(180 ml) margarina Rama Maestro putin topita si adusa la temperatura camerei
(se poate
folosi si ulei in loc de margarina)
1
lingurita scortisoara
1/2
lingurita sofran
2
pliculete zahar vanilat (sau esenta de vanilie)
1
lingurita coaja de lamaie macinata
1/2
lingurita coaja de portocala macinata
Muffins sunt un fel de painici dulci imbunatite cu diverse ingrediente. Pentru muffins nu se foloseste mixerul. Coca trebuie amestecata doar cat sa se incorporeze ingredientele. Daca amestecati excesiv aluatul nu va mai avea consistenta corecta.
Se preincalzeste cuptorul 5-10 min (180 grade C). Se pun formele de hartie in tava de muffins (18 bucati). Eu folosesc o tava de 12 si inca o tava de 6 (sau se umple 1/2 inca o tava de 12 bucati).
Pentru a putea baga in cuptor 2 tavi concomitent, folositi un gratar suplimentar pe care il asezati sub primul. Pe acest gratar trebuie sa il acoperiti complet cu folie de aluminiu inainte de a pune tava. In acest fel nu se vor arde prajiturile din tava de jos.
Daca
folositi o forma de silicon pentru cele 6, nu mai este nevoie sa acoperiti
gratarul de jos cu folie. Este suficient faptul ca asezati forma de silicon
intr-o tavita.
Intr-un castron mare se amesteca ingredientele uscate: faina, zaharul, bicarbonatul, praful de copt, sarea, zaharul vanilat, coaja de lamaie macinata si coaja de portocala macinata. La sfarsit se adauga si mixul de fructe deshidratate.
Intr-un alt castron se bat putin cu telul ouale intregi, si se adauga margarina topita (de ex la microunde 20 sec). Se amesteca putin si apoi iaurtul adus la temperature camerei (de ex daca il scoateti din frigider il puteti pune intr-un castron 30 sec la microunde).
Se adauga ingredientele “umede” in bolul mare, peste cele uscate, si se amesteca usor doar pana cand se incorporeaza.
Se
pune aluatul cu o lingura in cupele tavilor in formele de hartie deja pregatite.
Se baga la cuptor la foc mediu 20-25 min. Se incearca daca s-au copt intepandu-le cu o scobitoare care trebuie sa iasa din aluat aproape curata.
Dupa
ce se scoate tava de la cuptor se lasa sa se racesca 10 min dupa care se scot muffins
si se pun pe un gratar. Hartia se scoate doar dupa ce s-au racit complet
(eventual a doua zi). De regula eu le pastrez in hartiute pana cand le servesc
(mai ales daca hartiutele sunt asa de aratoase ca cele folosite pentru aceasta
prezentare). Inainte de a fi servite se orneaza cu zahar pudra vanilat.
Dupa ce se coc briosele in forma aceasta de silicon, se rastoarna si se pudreaza cu zahar. Modelul de trandafir se afla la fundul briosei.
Inainte de a fi servite se orneaza cu zahar pudra vanilat.
Ca varianta, puteti folosi in loc de 390 gr faina alba 650, doar 290 gr si 100 gr faina de malai. Am incercat si aceasta reteta si au iesit foarte bune. Print Page
No comments:
Post a Comment