Am
vrut sa obtin un gem dar si o dulceata de capsuni, adica un preparat jumatate gem,
jumatate dulceata. Am facut aceasta compozitie de gem care contine si bucati de
fructe special pentru a avea un toping pentru inghetata pe care o vom manca in
vara aceasta, si mi-am dorit ca ambele (adica si topingul si inghetata) sa fie
facute facute in casa.
Ingrediente:
5
kg capsuni sanatoase si bine coapte
1,5
kg zahar tos
Zeama
de la o lamaie
Un
baton (pastaie) de vanilie
Se
spala capsunile.
Se
pune zahar peste ele si se pun la frigider in doua vase. Capsunile se taie in doua, daca sunt prea mari. Se lasa la rece cateva ore, eventual peste noapte.
Asa arata
doua zi cand se scurge sucul din ambele vase si se pune la fiert.
Peste
capsunile dintr-un vas se adauga sucul de la o lamaie si se amesteca usor.
Am pus peste capsuni si fibrele de lamaie rasa. Acest vas se pune din nou la frigider.
Capsunile
din celalalt vas se strivesc si se obtine un piure.
Dupa
ce siropul de pe foc s-a legat (appx 30-40 min) se adauga si piureul la fiert.
Tot acum se adauga si pastaia de vanilie taiata in doua bucati pe care le si despicam pentru a ajunge la samburi.
Peste
30-45 minute se pun la fiert si restul de capsuni.
Dupa
30 minute se iau de pe foc se baga la cuptor la foc mediu. Eu schimb si vasul. Inlocuiesc oala cu o cratita de inox potrivita pentru cuptor. La cuptor se mai lasa appx 30 minute.
Borcanele
se spala, se sterg si se pun intr-o tava la cuptor pt sterilizare.
Se
pune gemul in borcane, se acopera cu un pled si se baga inapoi in cuptor ca sa
se raceasca foarte incet (ajuta la conservare). Eu mai pun si cate o aspirina
la fiecare borcan. Aspirina se arunca atunci cand desfacem borcanul.
Totul
dureaza appx 3 ore.
Print Page
No comments:
Post a Comment