Inghetata a iesit delicioasa iar reteta este foarte simpla. Pentru data viitoare voi face biscuiti gen Oreo pentru ca tot produsul sa fie "hand made". Asa cum veti vedea retetele sunt foarte flexibile. Totul este sa adaugati si ingrediente cu un continut ridicat de grasime pentru ca inghetata sa iasa cremoasa.
Daca folositi masina pentru inghetata trebuie sa introduceti in congelator vasul frigorific cu 24 ore inainte de a o prepara . Ideal este sa aveti un frigider bun care face -18 Grade.
Ingredientele se folosesc reci, imediat ce le-ati scos din frigider.
200 ml lapte (foarte proaspat) sau 100 ml apa rece si 100 ml
lapte condensat 7.5% grasime
250 gr mascarpone
200 ml smantana pentru frisca
2 plicuri de esenta de vanilie de Bourbon
250 gr zahar
Se amesteca cu mixerul incepand cu mascarpone, zahar si apoi lapte (alternativ cu zaharul). Se adauga vanilia si frisca lichida. Se mixeaza la viteza medie appx 5 minute pana cand rezulta o crema ca o smantana lichida. Se imparte compozitia rezultata in doua parti egale.
Pentru inghetata cu ciocolata:
1 ciocolata neagra (100gr) topita
O parte se amesteca cu ciocolata topita si apoi racita la temperatura camerei. Se mixeaza la viteza
medie. Arata exact ca o crema. Daca o mixati mai mult se poate folosi si pentru un tort. Buna idee, o voi testa!
Se
pune vasul cu compozitia la congelator si se lasa 20-30 minute. Apoi se scoate
vasul frigorific de la congelator si se monteaza masina. Se porneste masina inainte de
a umple vasul. Se scoate si compozitia de la congelator si se toarna usor in
vasul apartului. Se lasa sa functioneze 20-25 de minute (sau respectand
instructiunile masinii respective). Se pune inghetata obtinuta in vase de
plastic cu capac, la congelator si se lasa cel putin 4 ore inainte de a se servi.
Pentru cealalta jumatate de compozitie:
300 gr zmeura se fac piure cu 20 gr (50gr max)
de zahar
Se amesteca cu compozitia si se pune in masina de facut inghetata unde se mixeaza 20 de minute. Daca ati facut deja inghetata de ciocolata, vasul nu mai raceste ca la inceput asa ca nu insistati prea mult pentru ca inghetata este suficient de cremoasa pentru a fi bagata direct la congelator.
Inghetata se scoate cu lingura (cel mai bine cu acel "polonic" special pentru inghetata), se aseaza pe biscuiti Oreo si se orneaza cu fructe proaspete. Eu am ornat cu visine pentru ca sunt de sezon.
Alta reteta, de data aceasta cu iaurt, fara Mascarpone:
300 gr capsuni
200 ml smantana pentru frisca
200 ml smantana pentru frisca
50-100 gr max zahar
400 gr iaurt (2 borcanele Pilos rosu 3.5%) sau mai bine iaurt grecesc 10% grasime
Vanilie de Bourbon -2 pliculete
70 gr lapte condensat
Se procedeaza ca la retetele anterioare. Inghetata aceasta iese ceva gen parfait.
No comments:
Post a Comment