Sunday, April 21, 2013

Fishburger sau Chiftele de peste la cuptor

Am pornit de la ideea de a prepara ceva gustos, sanatos si obligatoriu ca produsul de baza sa fie peste. Mi-au facut cu ochiul niste fishburgeri sau, mai pe romaneste, chiftele de peste. M-a inspirat un articol de pe Gustos.ro. Fishburgerii erau prezentati ca preparate pentru picnic. Plimbare? Mergem la picnic? De ce, nu? Reteta (pe care am adaptat-o dupa gustul meu) este foarte simpla. Pentru a nu praji chiftelele am ales sa le coc la cuptor pe foaie de copt, o metoda indragita de mine, mai ales de cand am inceput sa gandesc mai mult ceea ce mananc. Parca asa spune Profu" Menci: "Mancam cum gandim si gandim cum mancam". Pestele, cu siguranta, ne va ajuta sa gandim mai bine!




Ingrediente pentru 12 chiftele generoase:

1 kg file de cod (sau alt peste fara oase)
2-3 fire de ceapa verde (sau o ceapa normala)
2 oua
2 felii paine cu secara (cam 100 gr)
partunjel tocat
2 linguri ulei de masline
5-6 catei de usturoi mirodenii:
1 lingurita rasa busuioc,
1 lingurita rasa cimbru
1 lingurita rasa oregano
1 lingurita sare

Crusta
3 oua
100 gr pesmet
cate un varf de cutit de: busuioc, cimbru, oregano
2 linguri de ule

Sos
cateva fire de patrunjel tocat
cateva fire de marar
o bucata cat o nuca de ghimbir proaspat
zeama de la 1/4 lamaie
2 linguri de iaurt cremos

Se taie pestele in bucati (de 4-5 cm lungime) care se maruntesc in robotul de bucatarie folosind lama in "S". In loc de robot se mai poate folosi masina de tocat carne. Se adauga si uleiul de masline.

Se toaca ceapa, usturoiul si patrunjelul si se adauga peste compozitie. Se mai mixeaza putin pentru omogenizare. Se inmoaie cele doua felii de paine in apa si apoi se scurg.

Se rastoarna compozitia intr-un bol si se amesteca bine cu mana adaugand si painea stoarsa, ouale si mirodeniile.

Se acopera bolul si se pune la frigider pentru 2 ore, timp in care ingredientele de baza vor lua gustul mirodeniilor.

Se incalzeste cuptorul si se taie o bucata de foaie de copt, putin mai mare decat tava. Se uda hartia sub jet de apa. Se stoarce bine si apoi se intinde in tava. Se unge hartia cu ulei, cu ajutorul unei pensule de bucatarie.

Se bat cele 3 oua si se adauga mirodeniile. Pesmetul se presara intr-o tavita.

Se formeaza chiftelute marisoare, cam cat un burgher, si se tavalesc mai intai prin pesmet, apoi prin ou si la urma din nou prin pesmet. Se aseaza in tava, pe hartia de copt unsa in prealabil cu ulei. Incap cam 6 chiftele intr-o tava, deci se coc 2 serii.

Sosul se prepara amestecand la blender toate ingredientele mentionate. El se pregateste proaspat, inainte de a servi burgherii sau chiftelele. Din cantitatile de mai sus eu am preparat sos pentru 4, maxim 6 chiftele.

Se servesc calde iar din burgheri, mai bine alegeti doar legumele crude. Chiflele nu isi mai au rostul daca deja am folosit paine si pesmet. Cel mai bine se servesc alaturi de o salata strasnica de verzituri: salata verde, ceapa verde, ridichi, leurda, dovlecel crud ras, poate si gulie rasa.

Daca vreti totusi sa serviti burgheri trebuie sa spalati cateva frunze de salata, sa taiati o rosie rondele si o ceapa rosie fasii. Chiflele se taie pe din doua si se prajesc putin inainte de a asambla burgherii. Daca folositi chifle ovale puteti umple un burgher cu o chiftea si jumatate, asa cum apare in poza.

Sa aveti pofta!

Tip: Cand coaceti chiftele la cuptor, indiferent cu ce fel de carne, nu folositi niciodata faina pentru a le pudra. Faina ramane alba la suprafata chiftelei si da un aspect de produs neterminat. Pesmetul este ideal pentru chiftelele coapte.

PS: Pentru cei care stau in Bucuresti in zona Titan, va recomand sa incercati painea cu secara de la Piata din Mall Titan. Chiar cand intrati in piata, pe mijlocul culoarului, veti vedea o fata tanara si draguta in spatele unei tarabe ingrijite. Pe taraba acoperita cu un stergar alb se afla un cos cu paine. Este paine preparata si coapta undeva in Covasna si apoi adusa zilnic la Bucuresti. Paine proaspata adevarata, facuta doar din ingredientele de baza!







Print Page

Sunday, April 14, 2013

Peste la cuptor preparat pe foaie de copt

Stim cu totii cat de sanatos este consumul de peste. El este bogat in proteine, vitamine (A, D, E, Bl2), minerale (fosfor, iod, potasiu) si este foarte usor de digerat. Grasimea din peste este una prietenoasa, bogata in acizi grasi nesaturati, dar si in acizi grasi esentiali (omega 3 si omega 6) care nu pot fi sintetizati in organism si trebuie adusi prin alimentati.

Consumul de peste este benefic in ceea ce priveste dezvoltarea functiilor creierului, puterea de concentrare, prevenirea bolilor de inima, reducerea aparitiei arterosclerozei, prevenirea aritmiilor ventriculare, plagilor aterosclerotice, in cazul durerilor de genunchi, mai exact de articulatii si al artritei si pentru oase puternice si sanatoase. Totodata ajuta la slabit, are efect antiimbatranire, scade riscul aparitiei cancerului, este un remediu antistres, creste fertilitatea si amelioreaza bolile asociate sistemului imunitar. 

Mai multe informatii despre cum este bine sa consumam pestele puteti citi aici in articolul Mihaelei Bilic.

Ceea ce este foarte important de stiut, este modul in care alegem pestele atunci cand il cumparam. Cel mai bine este sa cumparam peste pescuit, deci nu cel din crescatorii.


Avem nevoie de 1 kg trunchi de hering (sau orice alt peste doriti), o jumatate de lamaie, 2-3 linguri ulei de masline, putin ulei de floarea soarelui pentru uns tava si foaia de copt si mirodenii: oregano, rozmarin si nucsoara.

Se curata pestele si se aseaza intr-o tavita. Se presara mirodeniile: oregano, rozmarin si putina nucsoara, si apoi se picura 2-3 linguri de ulei de masline. Ca si la salate, uleiul se pune ultimul pentru ca el formeaza o pelicula pe suprafata pestelui creand o bariera intre acesta si celelalte mirodenii. Tavita se lasa o ora la rece.
Se incalzeste cuptorul si se taie o bucata de foaie de copt, putin mai mare decat tava. Se uda hartia sub jet de apa. Se stoarce bine si apoi se intinde in tava. Se unge hartia cu ulei, cu ajutorul unei pensule de bucatarie.
Se aseaza bucatile de peste in tava si se baga la cuptor pentru 35-45 minute. Cand pestele este rumenit se scoate din cuptor si se pun cateva feliute de lamaie pentru a-l orna inainte de servire.
Asa cum se vede si in poze, alaturi de peste, am servit humus cu susan, conopida in doua culori, sos de patrunjel cu ghimbir, sos de rosii in bulion, paine de la Covasna si limonada. Totul facut in casa!




Print Page

Conopida in doua culori

Conopida sau "varza de Cipru", cum era denumita in trecut, provine, dupa cum ne sugereaza si numele, din Ciprul antic si exista inca de acum 2.500 de ani. Ea este considerata un bun aliment anticangerigen si detoxifiant al organismului. Este o legumă ideală pentru cei care vor sa slabeasca deoarece nu are multe calorii şi grasimi.

Consumul acestei legume de cel putin trei ori pe saptamana previne anemia si regleaza tensiunea arteriala. Conopida contine enzime, proteine, vitaminele C, A, B1, B6, B2, fosfor, zinc, calciu, magneziu, fier, mangan, caroten, cupru, nu are colesterol, nu contine amidon si poate fi consumata in curele de slabire.

Intre proprietatile importante ale conopidei se numara prevenirea bolilor de inima, a atacului cerebral, detozifierea organismului, bun anticangerigen, antireumatic, energizant natural, analgezic antianemic, oftalmologic, scade nivelul colesterolului si sprijina sistemul imunitar. Datorita continutului de fosfor, conopida are un efect benefic si asupra dentitiei.

Dupa ce am vazut cat de benefic este consumul de conopida, sa trecem la treaba. Inainte de asta, as vrea totusi sa amintesc faptul ca, cel mai bine ar fi sa cnsumam conopida cruda, in salate sau in paste mixate la blender. Atentie celor interesati: 100 de grame de conopida au 25 de kcal in timp ce aceeasi cantitate din cea cea fiarta are 75 kcal.


Reteta pe care vi-o propun astazi este foarte simpla dar include fierberea conopidei.

Avem nevoie de o conopida cu frunze cu tot si cateva mirodenii: busuioc, turmenic si nucsoara.

Foarte utila este si o rasnita manuala pentru a macina fin mirodeniile.


Se separa frunzele si se pun la fiert, separat conopida rupta buchetele si separat frunzele taiate marunt. Dupa 15-20 de minute se iau de pe foc si se strecoara.
 Conopida aburinda!
 
Se pun pe rand in blender, si se adauga mirodeniile: turmenic si putina sare la conopida, busuioc, nucsoara si putina sare la frunze. Vor rezulta doua paste aratoase: una verde si una galbena.
Pentru mai multa culoare eu am pregatit si un sos de rosii (ceapa, busuioc si rosii in bulion) si un sos de patrunjel si ghimbir. Am servit cu peste preparat pe foaie de copt si humus. Nu au lipsit limonada si painea integrala adusa din Covasna.



PS: 100 de grame de conopida au 25 de kcal (cea fiarta are 75 kcal), nu are grasimi, are 5.300 de carbohidraţi, proteine 2 grame. De reţinut este şi faptul că, tot la 100 gr conopidă, găsim retinol, acid ascorbic 46.400 mg, niacina 0,0,500 mg, potasiu 303 mg, fosfor 44 mgşi sodiu 30 mg.  
Print Page

Friday, April 12, 2013

Humus cu susan si sos de patrunjel cu ghimbir

Acum cateva zile am preparat pentru prima data Humus. Humusul se prepara din naut. "Nautul este bogat in proteine, saruri minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier) şi in complexul de vitamine B. Avand o concentratie ridicata de proteine (24%), la care se adauga si un procent consistent de hidrati de carbon si grasimi, nautul are o valoare alimentara deosebita, inlocuind in buna parte proteinele din carne." - Wikipedia. Am citit mai multe retete si apoi am facut propria mea combinatie de ingrediente. Humusul, de regula, se asociaza cu pasta de susan. Pentru ca aveam seminte de susan in casa, am compus rapid un sos in care am adaugat si usturoi. Si totusi mai trebuia ceva! Acel ceva, am hotarat sa fie un sos de patrunjel si ghimbir. Iata ce a iesit:




Pentru Humus cu susan

500 gr naut
30 gr seminte de susan
usturoi
1 lingurita busuioc uscat
3 linguri de ulei de masline sau ulei de samburi de struguri (daca nu va place gustul usor amarui al uleiului de masline)
1 lingurita sare
3-4 foi de dafin

Pentru sosul cu patrunjel si ghimbir (optional)

1/2 legatura patrunjel
zeama de la 1/2 lamaie
o bucata de ghimbir, cam cat o nuca, maruntit
2 linguri apa



Se pune nautul la inmuiat pentru cateva ore intr-un vas cu apa in care se dizolva o lingura de bicarbonat.

Se arunca apa in care s-a inmuiat nautul si se pun in vas apa curata, o lingurita de bicarbonat si cateva foi de dafin. Se fierb 30-40 minute.

Se scurge apa si se lasa nautul putin la racit. Intre timp se prepara in blender un sos de usturoi, busuioc, seminte de susan si apa (sau zeama de la fiert) si separat, un sos de patrunjel tocat, ghimbir, lamaie si putina apa.

Se mixeaza in robotul de bucatarie, cu cutitul in forma de "S", nautul peste care se adauga sosul de susan si uleiul de masline. La sfarsit, se adauga si putina apa sau zeama de la fierberea nautului, pana cand humusul capata consistenta dorita.

Se serveste cu paine integrala (eu am gasit o paine de casa facuta si adusa in Bucuresti de la Covasna - o bunatate) si, optional cu sos de patrunjel si ghimbir.
 
Am servit humusul ca aperitiv la un peste preparat pe foaie de copt, cu garnitura de conopida in doua culori si sos de rosii.  Veti vedea in postarea urmatoare cat de simpla e reteta pentru garnitura. Sosul de patrunjel si ghimbir merge foarte bine si cu peste.


Print Page

Wednesday, April 10, 2013

Leurda si Untisorul


Scriu astazi despre aceste doua minunate plante deoarece, chiar acum, este sezonul lor. In martie si aprilie padurea se transforma intr-o adevarata gradina naturala. Asa cum stim deja, organismul nostru iese din iarna cu o oarecare insuficienta de minerale si vitamine. Pana la aparitia fructelor si legumelor proaspete este foarte bine sa ne bucuram de plantele salbatice autohtone de sezon. In luna aprilie, pe langa salata, ridichi si ceapa verde ar trebui sa consumam leurda si untisor. Acestea sunt plante salbatice cu continut mare de vitamine si microelemente. Din punct de vedere terapeutic, plantele salbatice au mai multe calitati decat cele cultivate in gradini sau solarii.

Leurda

Denumita si usturoi de padure sau ceapa vrajitoarelor, leurda este un aliment medicament pentru mai toate animalele padurii. Lupii, caprioarele, cerbii, mistetii se trateaza cu ajutorul ei, deoarece leurda contine substante cu caracter antibiotic. Sapaturile arheologice au aratat ca leurda era folosita ca aliment inca de acum 5000 de ani, de pe timpul neoliticului, cand era consumata atat de membrii triburilor cat si de animalele lor domesticite.

Frunzele si bulbii de leurda contin vitamina C, de trei ori mai multa decat in ceapa verde, lamai si portocale (700 de mg la 100 g de leurda). Sunt prezente in planta si vitamine din grupul B, amidon, proteine, glucide si grasimi, acizi organici, mono si dizaharide, saruri minerale (microelemente) de calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru, magneziu, mangan, uleiuri cu continut de sulf, uleiuri eterice si, bineinteles, celuloza. Sanatate curata!

Bolile ale caror efecte pot fi ameliorate prin consumul de leurda proaspata, tinctura, infuzie sau suc proaspat sunt: reumatism, spondiloza cervicala, ateroscleroza si hipertensiune, activitate intestinala afectata, dizenterie, colici,  profilaxia imbatranirii, dereglari de ciclu menstrual, malarie, diareea acuta si cronica insotita de balonari si colici, recuperare dupa un accident vascular cerebral, tuse la fumatori, problemele aparatului circulator (varice, ateroscleroza, tromboze). Preparatele din leurda, aplicate local pot ameliora: otita purulenta, dureri reumatice, guta, negi, dermatita, pigmentare maronie, furunculoza, arderea talpilor, chelie.

Leurda se culege acum, în lunile martie-aprilie, înainte să îşi facă apariţia tija cu flori mici şi albe. Din acel moment, frunzele îşi pierd mare parte din principiile active.

In luna aprilie leurda se poate se consuma in stare proaspata (salata cu suc de lamaie si ulei de masline, sau adaos in sosuri si ciorbe, cu planta tocata, amestecata si cu alte condimente). In acesta luna se pot congela frunze, suc sau cubulete de frunze tocate in amestec cu apa, pentru a putea consuma leurda si in timpul anului.

Frunzele de leurda se pun la salată și au gust de usturoi verde. Nu așa de pronunțat ca usturoiul, dar sunt foarte gustoase. Se pot folosi adaugandu-le la salata verde sau facand o pasta cu mirodenii. Pasta se pune la frigider si se mananca pe paine integrala ca aperitiv. O bunatate!

Leurda poate provoca si unele probleme, daca este consumata in exces, mai mult de 15-20 de frunze pe zi. Este posibila aparitia insomniei, a durerilor de cap, a diareei, mai ales la persoanele cu ulcer stomacal, alergie, dereglarea activitatii cardiace, colon iritabil. Trebuie sa se abtina de la consum si persoanele cu procese inflamatorii ale tractului digestiv, pancreatita, colecistita, hepatita, epilepsie, si mamele care alapteaza.

Untisorul

Tot in padure, ca si leurda, mai creste in aceasta perioada a anului si untisorul. Peste tot, la poalele copacilor, veti gasi untisor din abundenta ca un dar al naturii pentru noi .Untisorul se gaseste sub forma de buchetel de frunze verde inchis, rotunde, lucioase si carnoase, cu un gust untos, de unde ii vine si numele.

Frunzele sale contin multa vitamina C, precum si vitamina E, calciu, potasiu si fibre.

Frunzele de untisor ajuta la eliminarea toxinelor, curata sangele si ficatul, combat anemia, apara organismul de de virusi si infectii, ne umple de energie, redandu-ne pofta de viata, ajuta la reducerea nivelului colesterolului in sange si la reglarea tensiunii arteriale, scade riscul de cataracta si ajuta la mentinerea sanatatii creierului. Frunzele de untisor imbunatatesc circulatia sanguina. Planta se foloseste si extern, ajutand la calmarea pruritului (mancarimilor pielii), a inflamatiilor pielii si a negilor, sau ca remediu contra hemoroizilor hemoragici datorita proprietatilor sale astringente si calmante.
 
Untisorul este bun pentru consum pana la momentul infloririi. Incepand din acel moment, se utilizeaza doar pentru uz extern (sub forma de tinctura sau unguent). Dupa inflorire, frunzele de untisor contin o substanta care este iritanta pentru tubul digestiv. 

Pentru aceste doua plante salbatice, avand proprietati de medicamente (ce-i drept naturale), se recomanda consumul a maxim 100 grame/zi pentru adulti si 50 grame/zi pentru copii din fiecare, in perioada unei cure.

Concluzionand, acum este momentul sa profitam atat de leurda cat si de untisor si sa le consumam mai ales sub forma de salata, suc sau pasta.


Print Page

Saturday, April 6, 2013

La aniversare! Un an de blogger!

Pentru ca tocmai am implinit un an, ca blogger de retete culinare dulci, mi-am facut un cadou:


Da, este adevarat, am facut multe dulciuri, am experimentat, mi-a placut si sper ca i-am incantat pe cei care mi-au testat retetele. M-am bucurat de experiente noi, am invatat si am facut totul cu multa placere. Multumesc celor care au vizitat blogul meu si mi-au urmarit retetele si pe Gustos.ro! 

Sper sa imi urmariti postarile si in continuare, chiar daca voi schimba putin registrul, ceea ce deja a inceput sa se observe in ultimele saptamani. Deviza mea va fi: "Hraneste-te corect!" Citesc, studiez si deja experimentez. Nu va voi propune diete! Nu acesta este scopul meu!

Sper ca ceea ce veti putea citi pe blogul meu in continuare sa fie foarte interesant. Imi doresc sa va fie si voua de folos faptul ca eu m-am hotarat sa dedic o parte din timpul meu invatarii si intelegerii unei alimentatii corecte. Aceasta este ratiunea pentru care voi posta in continuare. Sper ca informatiile pe care le voi culege si le voi imparti cu cei ce imi viziteaza blogul, sa va aduca in fata o serie de lucruri noi despre nutritie si sanatate. 

Voi incerca sa extrag cat mai multe lucruri utile, din tot ceea ce citesc, studiez si bineinteles experimentez, pe care voi sa le puteti accesa fara sa repetati aceleasi cautari. Poate multi dintre voi doresc sa afle cat mai multe lucruri despre nutritie, dar nu au timpul necesar sa caute in noianul de informatii existente. 
 
O parte dintre informatii le aveam, dar nu le aplicam din comoditate si din lipsa intelegerii functionarii lor, altele le descopar acum. Pe masura ce citesc constat, de exemplu, ca alimente foarte bogate din punct de vedere nutritional, alimente la indemana oricui, nici macar nu le gustasem vreodata. Pot da aici ca exemplu: lintea si nautul.

Voi experimenta, deci nu vor lipsi retetele sanatoase si din cand, in cand, mai ales la ocazii speciale, veti mai gasi si cate o amandina sau un tortulet. In rest, aperitive cu vitamine, deserturi cu fructe, coctail-uri cu fructe si fibre vegetale si .... restul ramane surpriza!

Ca sa revin la aniversarea blogului vreau sa va spun ca cel mai frumos cadou pe care l-am primit a fost sa constat ca exact in cursul zilei de ieri, cand am impilnit un an, am contorizat 10,000 de vizite cu reteta "Tort delicios cu ciocolata, fara faina, marca Jamie Oliver" pe gustos.ro. Hip, hip ura! Multumesc tuturor celor care au citit reteta si tuturor celor care au votat.

PS: Foarte dragut a fost faptul ca eu, incercand sa vad care mai e situatia, chiar am fost cele de-al 10,000-lea vizitator. Hi! Hi! Dovada:


Print Page

Tuesday, April 2, 2013

Sarmale de post cu ciuperci si stafide


Este mult prea tarziu in noapte ca sa mai povestesc, deci trecem direct la treaba:

Ingrediente:

Reteta este potrivita pentru 30-40 sarmale

50 foi varza murata
150 gr orez
3 cepe medii
1-2 ardei
1 dovlecel
500 gr ciuperci
75 gr stafide
75 gr amidon de tapioca
10 gr tarate de psyllium
5o gr amestec de legume deshidratate fara sare
(Aceste trei ingrediente se gasesc la magazine gen "Plafar". Eu am folosit produse Sanovita)
300 ml suc de rosii
3 linguri bulion de rosii
foi de dafin
1 lingurita nucsoara
2-3 lingurite sare
2-3 lingurite cimbru
1/2 legatura patrunjel
3 linguri ulei de masline

Se spala orezul si se lasa la inmuiat 20 de minute in apa. Intre timp se curata ciupercile si ceapa.

Se taie marunt ceapa si se caleste cu 2 linguri de ulei de masline, doar cat sa se inmoaie putin. Se adauga 150 ml apa si ciupercile taiate cubulete in prealabil. Dupa ce amestecul da in clocot, se adauga cimbrul, nucsoara, orezul, ardeiul si dovlecelul taiate tot cubulete. Se fierb cel mult 10 minute, doar cat sa inceapa sa se umfle orezul putin.

Intre timp se pun la inmuiat, pentru aproximativ 15 minute taratele de psyllium in 250 ml apa si amidonul de tapioca in 300 ml apa. Aceste ingrediente sunt foarte sanatoase si vor ajuta mult la legarea compozitiei. Dupa ce se inmoaie se scurge apa in exces. Atentie la taratele de psyllium care absorb foarte multa apa (in pozele de mai jos taratele sunt in castronelul din dreapa si se poate observa cat de mult si-au marit volumul). Trebuie sa le mai amestecati din cand in cand pentru omogenizare. Se spala si se inmoaie si stafidele.

Se ia compozitia de pe foc si se adauga sarea, taratele, amidonul, stafidele, patrunjelul si bulionul. Se amesteca si se lasa la racit pana cand pregatim foile de varza. Pe fundul cratitei se pun o lingura de ulei de masline si cateva foi de varza. Cratita se alege astfel incat sa fie potrivita si pentru cuptor.

Se formeaza sarmalele si se aseaza in cratita. Printre sarmale se intercaleaza si foi de dafin. Deasupra sarmalelor se mai pun cateva foi de varza sau bucatele de varza tocata (ceea ce v-a ramas). Se adauga sucul de rosii si inca 200 ml apa.

Se fierb acoperite la foc moderat timp de o ora si apoi se baga la cuptor inca aproximativ o ora. Sunt gata atunci cand varza de deasupra este usor rumenita.

Stafidele dau un gust aparte acestor sarmale. In loc de stafide se mai pot folosi bucatele de ananas sau de portocala.












Print Page

Monday, April 1, 2013

"Tort" de 1 Aprilie

Pentru ca este 1 Aprilie va propun un "tort" bulz.



Ingrediente:

Mamaliga facuta din 300-400 gr malai

2 carnati traditionali

2 oua

500 gr amestec de branza:

telemea
branza de vaci
branza veche de oai

smantana, pentru ornat

Se prepara un ceaun mic de mamaliga, nu foarte tare.

Mamaliga se fierbe doar 5 minute.

Se bat putin ouale si se amesteca impreuna cu cele 3 tipuri de branza.

Se taie carnatii felii si se prajesc putin. Eu ii pun in vas acoperit la microunde cateva minute. Astfel iese multa grasime, pe care o scurg, din ei. Atentie sa nu ii prajiti prea tare!

Se unge o craticioara cu ulei si apoi se adauga un strat de mamaliga, un strat de amestec de branza cu oua, carnatii si inca un strat de mamaliga si se baga la cuptor pentru 30-35 minute.

Dupa ce scoateti "tortul" din cuptor trebuie sa il lasati putin sa se racesca si apoi sa il rasturnati pe un platou.

Cand am preparat eu acest "tort", prin iarna, nu a mai fost timp de rasturnat si nici de ornat.

Se poate orna cu un strat de smantana slaba. Eu inlocuiesc smantana cu iaurt grecesc 10%. Mai sanatos si gustos!


Tip: In general cand faceti mamaliga, daca vreti sa nu se prinda de ceaun, adaugati o lingura de ulei de masline. Sanatos si practic! Ideal este sa faceti mamaliga intr-un vas acoperit cu ceramica. Print Page

Tuesday, March 26, 2013

Despre semintele de canepa

Poate ca v-ati intrebat, de ce in reteta anterioara am introdus un ingredient mai putin folosit pana acum in Romania, si anume: semintele de canepa. Puteti afla multe lucruri interesante despre acest ingredient minune, citind informatiile de mai jos.
 
Veti afla de ce este bine sa consumam seminte de canepa si daca acest consum este legal sau nu.

La finalul prezentarii veti gasi si o reteta interesanta pentru care folosim semintele de canepa.

Cultivarea canepii este una dintre cele mai vechi ramuri ale industriei umane si cea mai veche direct atestata.

Seminţele de cânepă reprezintă unul dintre alimentele cele mai nutritive, datorită conţinutului ridicat de proteine, uleiului bogat în acizi graşi polinesaturaţi omega 6 şi omega 3 şi fibrelor insolubile.

Reprezintă, de asemenea, o sursă bună a antioxidantului vitamina E sub formă de alfa-, beta-, gamma-, delta-tocoferol şi alfa-tocotrienol. În seminţele de cânepă avem şi multe minerale - potasiu, magneziu, fier, zinc, calciu, fosfor -, dar şi microelemente: stronţiu, thorium, arsenic şi crom.

RAPORTUL IDEAL OMEGA 6 ŞI OMEGA 3

Acidul linoleic din familia omega 6 şi acidul alfa-linolenic din familia omega 3 se numesc acizii graşi esenţiali (AGE), care, asemenea vitaminelor, sunt vitali. Aceştia nu pot fi sintetizaţi de corpul uman, de aceea trebuie să-i obţinem din mâncare.

Uleiul de seminţe de cânepă este singurul ulei vegetal care conţine acizii graşi omega 6 şi omega 3 în raportul magic de 3:1, proporţia optimă pentru nevoile organismului uman.


Consumul periodic de ulei de cânepă poate avea efecte benefice.
Boli cardiovasculare. Uleiul de cânepă joacă un rol important în menţinerea sănătăţii sistemului cardiovascular prin reducerea trigliceridelor şi a nivelului de colesterol.

● Sănătatea pielii. Uleiul de cânepă furnizează acizii graşi necesari în menţinerea sănătăţii şi a flexibilităţii membranelor celulare, având, totodată, proprietăţi antivirale, antifungice şi antibacteriale. În plus, dă rezultate bune în tratarea afecţiunilor de tipul eczeme şi psoriazis.

● Echilibrul sistemului nervos.
Acizii graşi esenţiali sunt necesari pentru o structură sănătoasă a membranelor celulare, sunt vitali pentru scutul de mielină, învelişul celulelor nervoase. La copii, omega 3 şi omega 6 contribuie la dezvoltarea sănătoasă a creierului şi a funcţiilor cognitive. În plus, constituie un tratament adjuvant în cazul ADHD (hiperactivitate) sau a altor probleme comportamentale.

● Echilibrul hormonal. Cânepa are singura sămânţă comestibilă care conţine acid gamma-linolenic (AGL), benefic în tratarea simptomelor premenstruale şi ale menopauzei. Datorită profilului acizilor graşi din cânepă, ea este o sursă valoroasă de AGL pentru consumul pe termen lung. În plus, clorofila conţinută este bogată în magneziu şi extrem de folositoare organismului.

● Proprietăţi de antiinflamator şi antiartritic.
Acizii graşi omega 3 ajută la producerea seriilor prostaglandin 3 (PG3), substanţe antiinflamatoare care funcţionează asemenea hormonilor. Afecţiunile artritice sunt tratate cu succes pe termen lung prin contribuţia acizilor graşi obţinuţi din uleiul de cânepă, un exemplu fiind artrita reumatoidă.

● Întărirea sistemului imunitar. Acizii graşi esenţiali îmbunătăţesc funcţionarea sistemului imunitar, ajută la reglarea bacteriilor intestinale şi cresc energia celulară necesară la eliminarea toxinelor.


PROTEINELE DIN SEMINŢELE DE CÂNEPĂ

Din întreg regnul vegetal, seminţele de cânepă reprezintă singura sursă de proteine comestibile asimilate complet de organismul uman. 65% din conţinutul total de proteină din sămânţa de cânepă o constituie proteina globulară numită edestină, asemănătoare globulinei din plasma sanguină umană. Edestina, uşor de digerat, este secretul unui sistem imunitar sănătos, deoarece are abilitatea unică de a stimula producerea de anticorpi împotriva agenţilor invazivi. Fiind aproape lipsită de fosfor, ajută în afecţiunile renale.

Proteina din cânepă conţine cei 21 de aminoacizi binecunoscuţi, printre care cei opt aminoacizi esenţiali pe care organismul uman adult nu îi poate produce. Aceste proteine sunt considerate potenţiali alergeni întâlniţi la soia, lactate, ouă, arahide, spre deosebire de seminţele din cânepă, unde nu au fost semnalate reacţii de acest fel până acum. La seminţele de cânepă continuţul scăzut de oligozaharide protejează tractul digestiv, pe când la alte legume produc mici disconforturi, cum ar fi gazele intestinale.

Pentru orice dietă, seminţele de cânepă pot fi atât o sursă vegetală de acizi graşi, antioxidanţi, vi­tamine, minerale, fibre, clorofilă, cât şi o sursă completă, echilibrată şi lipsită de gluten pe baza aminoacizilor esenţiali.


FIBRELE DIN SEMINŢELE DE CÂNEPĂ

În proporţie de 92% insolubile, fibrele din seminţele de cânepă menţin sănătoasă flora intestinală, elimină constipaţia şi curăţă tractul digestiv.

Nota: Acest articol a fost publicat de  Magda Marincovici pe www.jurnalul.ro.

In Romania firma Canah din Salonta detine o fabrica de procesare a semintelor de canepa.
“Canah este un lovemark, a carui poveste a inceput din pasiune pentru acesta planta minune. Uleiul, capsulele, semintele decorticate si faina de canepa sunt mai mult decat produse ambalate frumos, care trateaza anumite probleme de sanatate; sunt alternativa unui mod de viata natural, sanatos si plin de energie. Noi simtim Green Living si dorim ca si dvs. sa descoperiti sanatatea ‘verde’ din produsele de canepa pe care ne place sa le numim Medicina cu Gust.” Oana Suciu, Managing Partner - Canah

Nu fac reclama acestei firme dar, sincer, este o poveste de succes in Romania. Postez aici o poza cu fabrica, atat cat sa ma intelegti despre ce scriu.


Aici puteti gasi: Reteta lapte din seminte de canepa, un inlocuitor al traditionalului lapte de vaca pentru perioada de post si, in general, pentru aceia dintre voi care doresc sa se hraneasca sanatos.
Print Page

Coctail energizant din fructe si seminte

Tocmai am preparat primul meu coctail RAW. Asa cum stim, nutritionistii ne recomanda 5 mese pe zi, adica trei mese principale si doua gustari. Va propun aceasta reteta ca una dintre gustari, de preferat cea din prima parte a zilei deoarece este energizanta. Fructele va asigura un aport de vitamine iar semintele de proteine vegetale si fibre. Este important de stiut faptul ca senzatia de satietate va aparea dupa 20-30 de minute dupa ce serviti coctailul. Asta se intampla, pe de-o parte, deoarece fibrele isi maresc volumul dupa ce au fost ingerate si pe de alta parte deoarece creierul transmite, in general dupa ce mancam, cu intarziere de 10-20 de minute senzatia de satietate. Acesta este si unul dintre motivele pentru care se spune ca trebuie sa ne ridicam de la masa inainte de a ne fi saturat.


Ingrediente pentru doua portii generoase:

1 banana bine coapta
1 felie de ananas
1 kiwi
1 lingura caju *
2 lingurite seminte chia *
2 lingurite seminte de canepa * (informatii despre ele gasiti aici)
4 curmale (din cele deshidratate, nu confiate)*
4 lingurite quinoa expandat (asta nu stiu cat e de raw)
200 ml apa

Toate se pun in blender (pe rand) si se mixeaza.
Cele cu * se hidrateaza inainte de a fi folosite.
Curmalele tin loc de indulcitor. Daca simtiti nevoia puteti adauga 2 lingurite rase de indulcitor natural de stevia.

Puteti prepara un astfel de coctail folosind o alta combinatie de fructe. Trebuie doar sa aveti grija ca fructele folosite sa fie alcaline.

FRUCTE ALCALINE: stafide, curmale, smochine, ananas, mere si cidru caise, piersici, cirese, avocado, struguri, banane coapte, capsuni, grape-fruit, mango, pepene galben/rosu, nectarine, masline negre, papaya, pere

Print Page

Monday, March 25, 2013

Cafea aromata

Cu aceasta reteta veti transforma si cea mai fada cafea intr-o delicatesa! Este incredibil ce gust deosebit capata cafeaua!

Amestecul de condimente il puteti cumpara de la un magazin de specialitate. Tot acolo puteti solicita macinarea ingredientelor, chiar in fata dumneavoastra. Amestecul obtinut il puteti pune intr-un borcanel de sticla. Se poate folosi si pentru vin fiert. Eu am luat condimentele de la Magazinul de Mirodenii si tot acolo mi le-au macinat. Nu sunt ieftine, pentru ca ei importa ceva de calitate si, de regula bio, dar merita pentru ca un amestec de cateva grame va poate ajunge pentru doua luni. Cantitatea folosita la o cafea este infima. Asa cum luam cateva fire de sare cu un varf de cutit, tot atatea mirodenii trebuie sa adaugam la o cafea pentru a obtine aroma de care va spuneam mai devreme.


Ingrediente:

Cafea

Amestec de:

cardamom
ienibahar
cuisoare
scortisoara

in cantitati egale, macinate

Se fierbe apa si dupa cateva clocote, se opreste focul. Se adauga un varf de lingurita din amestecul de condimente si 2-3 lingurite de cafea, atat cat obisnuiti sa folositi dumneavoastra. Se acopera ibricul cu o farfurioara si se infuzeaza 5-10 minute.

Puteti renunta la scortisoara, daca nu o doriti asociata cu cafeaua. Dar la restul condimentelor, in nici un caz!

Print Page

Thursday, March 21, 2013

Savarine cu pesmet

De ziua mamei mele am pregatit savarine. Stiam ca ii plac foarte mult si nu am vrut sub nici o forma sa ii duc savarine cumparate, asa ca m-am pus pe treaba si le-am preparat eu. Cel mai mult a durat sa ma decid ce reteta sa aleg: cea cu aluat dospit (cu drojdie) sau cea cu pesmet. A doua mi s-a parut mai interesanta, mai ales ca nu mai folosisem niciodata pesmet la prajituri. Si cum tot ceea ce e nou, pentru mine, trebuie experimentat, nu am mai stat mult pe ganduri.Un lucru este clar: este pentru prima data cand fac savarine! Un alt lucru este si mai clar: au iesit super bune. Auci, am uitat acasa canuta cu modestie!

Ingrediente pentru 12 savarine.

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

4 oua
4 linguri (70 gr) zahar
4 linguri (50 gr) pesmet
2 linguri (25 gr) faina alba
2 pliculete zahar vanilat (sau esenta)
1 lingurita esenta de rom
1 varf de sare
1/2 lingurita coaja de lamaie rasa (macinata)
1 lingurita coaja de portocala rasa (macinata)
1/2 lingurita sofran
250 ml smantana pentru frisca
100 gr gem de capsuni

Sirop

50 gr. zahar brun
300 ml apa
1-2 lingurite esenta de rom

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C. Savarinele se coc in tava pentru briose. Este bine ca inainte de a pune aluatul in formele de hartie, sa le ungem putin, deoarece compozitia nu contine grasimi (unt, ulei sau margarina). Aceasta operatie se face pentru a evita ca savarinele sa se desprinda greu, dupa ce s-au copt, de formele de hartie. Pentru uns se poate folosi putin ulei, margarina topita sau un spray special.
 

Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se mixeaza, mai intai la viteza mica dupa care la viteza mai mare, pana cand se obtine o spuma ferma. Cand se schimba viteza se adauga si o lingura de zahar.

Si galbenusurile se mixeaza cu restul de zahar brun si cu zaharul vanilat, pana cand compozitia se deschide usor la culoare. Se adauga si esenta de rom si se mai mixeaza putin pentru omogenizare.
Separat, se amesteca intr-un bol restul de ingrediente uscate: faina, pesmetul, sarea, mirodeniile. Se adauga peste galbenusuri continutul bolului, alternativ cu albusurile, amestecand, doar de jos in sus usor, cu o paleta. Se amesteca doar pana la omogenizare. Se toarna compozitia in formele de hartie si se coace timp de 20-25 minute.
Se scoate tava din cuptor, se lasa la racit 5-10 minute si apoi se pun savarinele pe un gratar.
Cand sunt aproape reci se scot usor hartiutele si se pun savarinele pe un platou.

Intre timp se prepara siropul. Se caramelizeaza zaharul usor, doar pana cand capata o culoare maronie, fara sa se arda. Se stinge caramelul cu 300 ml apa, se da la o parte de pe foc si se mai amesteca putin pana cand se topeste zaharul. Apoi se adauga 1-2 lingurite esenta de rom. Se iau 1-2 linguri din sirop si se adauga peste gem pentru a obtine glazura. Daca gemul este mai moale este posibil sa nu fie nevoie de sirop.
Se insiropeaza bine savarinele cat timp siropul de zahar este cald. Se inmoaie in sirop pe rand, mentinandu-le cateva secunde, pe ambele parti. Se aseaza din nou pe platou si se toarna siropul ramas la baza savarinelor. Cantitatea de sirop este astfel aleasa incat savarinele sa fie zemoase fara ca totusi sa plutesca in lichid. Se ung savarinele cu glazura si se pun la frigider pentru cel putin 2 ore. Cel mai bine se lasa peste noapte.
Inainte de a le servi se bate bine frisca, se taie pe jumatate savarinele si se scobeste putin miez din mijlocul jumatatii inferioare. se umple locul ramas cu putin gem si se adauga, cu ajutorul unui pos, frisca.
Apoi adaugati capacele glazurate si ... gata treaba. Nu, nu e gata! Urmeaza degustarea! Mhhhmmm!

Print Page