Tuesday, April 24, 2012

Paine de casa cu seminte si scortisoara


De multe ori cumparam diverse aparate pentru bucatarie, pe care le depozitam in casa fara sa le folosim prea des. Masina de facut paine cred ca este unul din ele. Dupa ce am facut cozonacul de Paste si am vazut cat de frumos a crescut, am hotarat ca trebuie sa fac mai des paine in casa, mai ales ca pe masina mea se cam asezase praful.

Painea se face mult mai usor decat cozonacul si eu, de regula, o las in aparat pentru coacere. In compozitie se pot adauga diverse condimente, ca de exemplu: seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac neprajite, ceapa deshidratata sau usturoi deshidratat. Aceste ingrediente le cumpar de obicei de la Plafar si le prefer pe cele de la Sanovita pentru ca sunt Bio

De data aceasta am ales sa fac o reteta putin mai exotica. Am adaugat aluatului clasic: seminte de floarea soarelui si seminte de dovleac neprajite, putina scortisoara si ulei de masline. Pentru ca incerc sa fac retete cat mai sanatoase am folosit, pe langa faina 000 si faina integral. Iar pentru ca nu imi place sa simt gustul de drojdie am facut o maia ca pentru cozonac, dar cu mult mai putina drojdie. Am adaugat un ou ca sa creasca totusi frumos painea. Si iata ce-a iesit:


 
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

375 gr faina 000
275 gr faina integral (650)
50 gr faina 000 pentru maia
450 ml apa
60 ml ulei de masline
15 gr drojdie normala (1/3 cub)
1 ligurita de miere (sau zahar)
1 ou
40 gr lapte praf
50 gr seminte dovleac si floarea soarelui
1 lingurita de sare
1/2 lingurita scortisoara
 
1.     Se pregateste maiaua. Se iau 100 ml din cantitatea de apa si se pun la fiert.  Cand apa clocoteste se ia de pe foc si se amesteca bine cu 3 linguri rase din cantitatea de faina (50 gr). Se amesteca separat drojdia cu o lingurita de miere pana cand se obtine o consistenta lichida si apoi se incorporeaza in faina oparita cu apa. Se presara putina faina, se acopera cu folie alimentara si se pune intr-un loc caldut pana cand isi mareste volumul de 2-3 ori.
2.    Se cern cele doua tipuri de faina. Se adauga scortisoara si se amesteca bine cu faina.
3.    Se pun in cuva masinii, in aceasta ordine: apa ramasa, praful de sare, uleiul de masline, semintele si faina. In faina se face o gropita in care se pune maiaua.
4.    Se programeaza masina. La masina mea Orion pun programul 3 pentru 1000gr. Dureaza cam 3 ore si 30 de minute. Dupa coacere mai las painea 20-30 de minute in aparat. Apoi scot cuva din aparat si rastorn painea pe un fund de plastic.
5. Dupa ce s-a racit o invelesc in folie alimentara ca sa se pastreze cat mai bine. Se poate pune si intr-o punga de plastic. Se taie numai cu cutitul special pentru paine. Uneori, ca sa ne fie mai usor cand o servim, dupa ce s-a racit, o tai felii subtiri si apoi o ambalez.

Cam asa arata painica taiata:


Puteti inlocui apa si laptele praf cu lapte normal. E mai sanatos asa, dar cum eu nu am intotdeauna lapte in casa, e mai comod sa folosesc lapte praf.

Daca puneti 2 lingurite de scortisoara, in loc de 1/2, si adaugati si 3 linguri de zahar veti obtine o paine de casa dulce numai buna de uns cu crema de ciocolata sau unt de arahide si de mancat la micul dejun.




Print Page

Sunday, April 22, 2012

Caise


     Multi dintre noi isi aduc aminte cu placere de aceste delicioase prajiturele pe care le mancam in copilarie. Uneori le cumparam de la magazin, dar nu aveau cine stie ce gust, iar alteori le preparam acasa impreuna cu mamele sau cu bunicile noastre si atunci, erau aromate si foarte gustoase. Mai cremoase decat un fursec si mai usoare decat o prajitura cu crema, caisele sunt si foarte aratoase. Daca le atasam si o frunzulita de merisor arata exact ca niste fructe culese din copac. Multumesc prietenilor mei care m-au servit cu caise facute de Paste pentru ca mi-au amintit cat de bune sunt si mi-au starnit interesul sa fac si eu.






















Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei
Cana = aproximativ 240 ml
Pentru aluat:
3-4 cani (400-530 gr) faina
1 cana (200 gr) zahar tos
1 cana (240 ml) ulei
3 oua
1 lingura praf de copt (un pliculet)
1/4 lingurita sare
1 pliculet zahar vanilat
1/2 lamaie medie
Pentru crema:
1/3 cana (70 gr) zahar pudra
1 pachet unt = 200gr
Miezul faramitat de la fursecuri
1/8 cana (15 gr) cacao (o lingura cu varf)
Esenta vanilie si esenta rom
1/2 cana (50-60 gr) nuca macinata
1/4 lingurita sare
          Pentru asamblat:
Colorant alimentar rosu diluat in apa
50 gr zahar tos

1.     Se cern 3 cani de faina intr-un castron mare. Se adauga sarea, praful de copt, zaharul vanilat si jumatate din zaharul tos. Cu ajutorul unui tel se amesteca. Se adauga si coaja rasa de lamaie.
2.    Se bat ouale intregi cu mixer-ul sau cu telul 1 minut. Se adauga treptat amestecand incontinuu zaharul ramas, in 3 etape, esentele si uleiul tot treptat.
3.    Se adauga in castron in 3-4 etape, faina cu ingredientele incorporate in ea amestecandu-se cu telul. La un moment dat veti simti nevoia sa renuntati la tel si sa framantati cu mana. Din a patra cana de faina se adauga numai pana cand aluatul se desprinde de pe maini. Aluatul trebuie sa fie ferm si putin elastic.
4.    Se unge o tava cu putin ulei si se aseaza o folie de copt in ea.
5.    Se iau cu lingurita portii de aluat cat o nuca si se ruleaza in palma pana cand se obtine o biluta omogena. Se pun in tava appx 5x5 bilute de aluat fara sa le presati. Daca aluatul are consistenta corecta, bilutele trebuie sa se lase usor fara sa se intinda. Se baga la cuptor si se coc la foc mediu-mic pana se rumenesc usor fara sa se inchida la culoare (appx 20 min). Se coc 2 tavi.
6.    Dupa ce s-au racit, fursecurile obtinute se scobesc usor, pastrand miezul pe care il vom folosi la crema. Folositi un cutit cu varf rotund pentru a evita strapungerea fursecului. Fursecurile sunt foarte fragile. Daca totusi se sparg cateva, nu va necajiti prea tare. Le faramitati si le adugati tot la crema.
7.    Pentru prepararea cremei amestecati cu mana pachetul de unt cu miezul faramitat de la fursecuri, zaharul pudra, cacaoa, nuca macinata si esentele de vanilie si rom.
8.    Pemtru asamblare pregatiti un castron cu 50 gr zahar tos si altul cu colorant alimentar rosu diluat cu apa. Umpleti fursecurile cu crema, uniti cate doua jumatati, inmuiati repede fursecurile in colorantul diluat pe ambele fete si apoi tavaliti prin zaharul tos. La asamblare trebuie sa lucrati repede dar cu mare grija pentru ca fursecurile sunt foarte fragile. Pentru a inmuia caisele mai puteti folosi o pensula de silicon. In acest caz nu le mai introduceti in vas ci le pictati cu pensula inmuiata in colorant.
9.    Se aseaza intr-un vas caisele astfel obtinute, ca niste sandwichuri, si se pun la frigider pana a doua zi. Se pot orna cu cate o frunzulita de merisor spalata si unsa cu putin ulei pentru luciu. Inainte cu 15-20 minute de a le servi este mai bine sa le scoateti de la frigider. Astfel crema se va inmuia atat cat trebuie pentru a obtine o prajitura pufoasa, cremoasa si foarte gustoasa.
Print Page

Saturday, April 14, 2012

Pasca si cozonac pentru diabetici



Cozonacul si cu pasca sunt facute cu fructoza in loc de zahar, astfel incat sa se bucure de ele toti membrii familiei. Asa cum spuneam in prima zi pe blog, fac destul de des dulciuri cu inlocuitori de zahar pentru ca am un membru al familiei care sufera din cauza diabetului si care ar pofti cumplit daca nu ar avea voie sa guste din prajiturile mele. Cand miroase a aluat de cozonac la cuptor in toata casa este greu sa rezisti. De cele mai multe ori folosesc fructoza pe care o cumpar de la Plafar. Cred ca si pentru cei ce nu sufera de diabet e bine sa evite consumul excesiv de zahar, asa ca mai ales de sarbatori, un dulce "dietetic" nu le-ar displace. Totusi, cei care sufera de diabet trebuie sa aibe grija deoarece in compozitie intra multe ingrediente care contin si ele multi, ...... multi carbohidrati. Deci, gustati cu masura! Adica dupa ce ca doar gustati sa mai fie si cu masura! Oricum, reteta se poate face si cu zahar normal respectand aceleasi cantitati mentionate pentru fructoza.
 
Pentru aceasta reteta am folosit masina de facut paine, ceea ce mi-a usurat foarte mult treaba. Se foloseste programul pentru framntat si dospit (fara coacere). Din portia de aluat rezultata am facut un cozonac marisor si o pasca generoasa si credeti-ma pe cuvant, extrem de gustoasa. Cele doua forme le-am bagat la cuptor in acelasi timp, pe un singur gratar. Aluatul a crescut atat de mult incat cea mai mare provocare a fost sa nu dea pe dinafara formei de cozonac. Ca sa evit sa afum bucataria si sa compromit bunatate de cozonac si pasca, a trebuit sa improvizez o tava intermediara, sub cea care sustinea formele. Am acoperit aceasta tava cu folie de aluminiu, astfel incat daca ar fi cazut putina compozitie sa nu ajunga direct pe tabla de deasupra arzatorului ci pe folia pe care o puteam inlatura cu usurinta din cuptor, fara sa opresc coacerea. A fost o adevarata provocare dar important este ca am gasit o solutie care a functionat pentru ca, bineinteles ca aluatul s-a revarsat putin peste forma. A ajuns pe folie dar nici macar nu a fost nevoie sa scot folia pentru ca nefiind direct pe arzator nu s-a ars atat de mult cat sa scoata fum. Deci, invatam din experienta!
 
 












Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

   Pentru aluat:
750 gr faina cernuta
250 ml lapte
30 gr drojdie normala (3/4 cub)
300 gr fructoza (sau zahar)
3 oua + 2 galbenusuri
150 gr margarina pentru prajituri
1/4 lingurita de sare
Esenta de rom
Esenta de vanilie
Coaja rasa de la o lamaie medie

   Pentru umplutura cozonacului:
150-200 gr miez de nuca nepisat
2 albusuri
50 gr fructoza (sau zahar)
100 gr stafide

   Pentru uns aluatul
1 galbenus
3 linguri lapte

   Pentru umplutura pascutei:
500 gr branza de vaci
2 oua
1 iaurt fin (150gr)
2 linguri gris
1/4  lingurita sare
5 linguri rase de fructoza (appx 50 gr) sau zahar
100 gr stafide
Esenta de vanilie sau 2 plicuri zahar vanilat daca nu faceti reteta  pentru diabetici
Coaja rasa de la 1/2 lamaie

Se pregateste maiaua. Se iau 100 ml din cantitatea de lapte si se pun la fiert.  Cand laptele clocoteste se ia de pe foc si se amesteca bine cu 3 linguri rase din cantitatea de faina. Se amesteca separat drojdia cu o lingura de fructoza pana cand se obtine o consistenta lichida si apoi se incorporeaza in faina oparita cu lapte. Se presara putina faina, se acopera cu folie alimentara si se pune intr-un loc caldut pana cand isi mareste volumul de 2-3 ori.

Se cerne faina si se topeste margarina (30 sec la microunde) care se lasa putin la racit pentru ajunge aproape la temperatura camerei. Se bat cu telul 3 oua si 2 galbenusuri si fructoza ramasa pentru aluat, cam 1 minut.

Se pun in cuva masinii, in aceasta ordine: laptele ramas, praful de sare, margarina topita, ouale batute cu fructoza, esentele, coaja de lamaie si faina. In faina se face o gropita in care se pune maiaua.

Se programeaza masina. Programul folosit este cel de framantare si dospire. Dureaza cam 1 ora si 50 de minute.

In timp ce masina framanta aluatul, pregatiti umplutura pentru cozonac. Spalati stafidele si lasati-le in apa sa se inmoaie. Puneti miezul de nuca intr-o tava mica pe hartie de copt. Bagati tava la cuptorul incins pentru 8 minute (nu mai mult pentru ca se arde nuca). Scoateti tava si o lasati la racit. Apoi macinati nuca. Daca nu aveti un robotel de bucatarie cu care sa macinati, o puteti marunti cu mainile. Bateti cu mixerul cele 2 albusuri si fructoza pentru umplutura si apoi adaugati nuca amestecand usor cu o lingura. Adaugati si stafidele pe care le-ati scurs inainte.

Ungeti cu o pensula cu putin ulei: o forma pentru cozonac si un vas din sticla termorezistenta. Cele doua forme trebuie sa incapa in cuptor, una langa cealalta pe acelasi gratar. Ungeti cu putin ulei si masa de lucru. Eu folosesc o folie de silicon pe care o pun pe masa ca sa manevrez aluatul fara sa se lipeasca de blat. Si folia de silicon se unge cu ulei.

Inchideti geamurile si usile ca sa se pastreze o temperatura constanta in bucatarie. Cand s-a terminat programul de framantare si dospire, rasturnati aluatul pe blat si va ungeti cu ulei si pe maini. Impartiti aluatul in 2 parti, una pentru pasca si una pentru cozonac. Cea pentru cozonac o mai impartiti in doua parti pe care le intindeti pe rand pe blat si le umpleti ca pe doua rulade, cu umplutura gata pregatita. Apoi impletiti cele doua suluri intre ele si asezati impletitura in forma de cozonac. O acoperiti lejer cu folie alimentara, o puneti pe aragaz si porniti cuptorul ca sa se preincalzeasca. In felul acesta aluatul creste din nou beneficiind de caldura pe care o emana cuptorul.

Intindeti pe blat a doua jumatate de aluat si apoi asezati-l in vasul oval incercand sa ii formati cu mainile peretii de aluat ca si cand ar urma sa puneti umplutura pentru pasca. Acoperiti forma lejer cu folie si asezati-o tot pe aragaz langa cozonac.

Cat creste din nou aluatul pregatiti umplutura pentru pasca. Amestecati cu mixer-ul adaugand treptat intr-un castron ouale, sarea, fructoza, branza de vaci, iaurtul, esenta de vanilie, coaja rasa de lamaie, si, la urma, amestecand cu lingura stafidele spalate si scurse si grisul.

Dupa ce cozonacul si pasca au crescut destul (se lasa cel mult o ora) se inlatura folia. Cozonacul se unge cu galbenusul de ou batut putin cu 2-3 linguri de lapte. Se pot pune cateva bucati intregi de miez de nuca pe deasupra pentru decorare. Pasca se remodeleaza, adica se ridica aluatul pe peretii vasului apasand usor cu mainile si avand grija sa ramana si la baza aluat si se adauga umplutura. Se unge si ea cu oul batut cu lapte si se acopera cu folie de aluminiu. Ambele vase se introduc in cuptor la foc mediu. Daca ati facut proba si nu va incap ambele vase pe acelasi gratar, atunci, coaceti in doua serii.

Se coc cam 60-75 minute. Timpul de coacere difera mult in functie de cuptor si de cat de puternica este flacara. Cand cozonacul este aproape copt, ceea ce la mine s-a vazut cam dupa 40 de minute, se deschide usa cuptorului si se trage afara folia de deasupra pascutei fara a scoate forma din cuptor. Se scoate cozonacul atunci cand este gata si se mai lasa pascuta pana cand se rumeneste si ea putin la suprafata. Aveti mare grija sa nu le coaceti prea mult pentru ca aluatul se va usca si nu va mai avea acea consistenta pufoasa dar si un pic umeda.

Sper ca cei 11 pasi sa nu vi se para prea multi si prea grei. Va asigur ca dupa ce veti incerca sa faceti prima data veti privi de la distanta cozonacii din magazine.


Print Page

Paste Fericit!


Print Page

Thursday, April 12, 2012

Muffins cu fulgi de ciocolata si branza de vaci


Reteta aceasta am facut-o special pentru ca se apropie Pastele. Puteti face muffins cu fulgi de ciocolata si branza de vaci in tot timpul anului. La decorare, de data aceasta, am folosit fulgi de nuca de cocos si drajeuri in forma de ou.




Muffins cu fulgi de ciocolata si branza de vaci

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

Cana = aproximativ 240 ml
1 1/4 cani (350 gr) branza de vaci proaspata
2 cani (260 gr) faina
2/3 cana fulgi de ciocolata (sau ciocolata rasa)
2/3 cana (135 gr) zahar normal
3/4 lingurita bicarbonat alimentar
1 lingura praf de copt (un pliculet)
1/4 lingurita sare
2 oua
1/2 cana (120 ml) margarina putin topita si adusa la temp camerei
(se poate folosi si ulei in loc de margarina)
1 pliculet zahar vanilat
1/2 lamaie medie rasa si 1 lingura zeama

1. Muffins sunt un fel de painici dulci imbunatite cu diverse ingrediente. Pentru muffins nu se foloseste mixerul. Coca trebuie amestecata doar cat sa se incorporeze ingredientele. Daca amestecati excesiv aluatul nu va mai avea consistenta corecta.
2. Se preincalzeste cuptorul 5-10 min (180 grade C). Se pun formele de hartie ptr  in tava de muffins (12-18 bucati).
3. Intr-un castron mare se amesteca ingredientele uscate: faina, zaharul, bicarbonatul, praful de copt, sarea, zaharul vanilat si fulgii de ciocolata.
4. Intr-un alt castron se bat putin cu telul ouale intregi, si se adauga margarina topita (de ex la microunde 20 sec). Se amesteca putin si apoi se adauga zeama de lamaie, branza de vaci, in trei etape, si lamaia rasa.
5. Se adauga ingredientele “umede” in bolul mare, peste cele uscate, si se amesteca usor doar pana cand se incorporeaza.
6. Se pune aluatul cu o lingura in cele 12 forme deja pregatite si se baga la cuptor la foc mediu 20-25 min. Se incearca daca s-au copt intepandu-le cu o scobitoare care trebuie sa iasa din aluat aproape curata.
7. Dupa ce se scoate tava de la cuptor se lasa sa se racesca 10 min dupa care se  scot muffins si se pun pe o alta tava. Hartia se scoate doar dupa ce s-au racit complet.
8. Apoi se pot unge cu un sirop de zahar, sau se poate presara peste ele zahar pudra, sau se poate face o crema care se pune deasupra.

Crema de ciocolata alba si vanilie

Aceasta reteta este o combinatie de crema ganaj cu mascarpone.
Se foloseste mixerul.

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

1/2 cana (120 gr) ciocolata alba rupta bucatele si 2 linguri rase de unt pt topit
1/2 cutie (125gr) Mascarpone
1 cana (100 gr) zahar pudra dat prin sita (daca nu doriti sa fie asa dulci mai reduceti cantitatea de zahar, 2/3 cana e suficient)
Esenta de vanilie

1. Se pun bucatile de ciocolata intr-un vas pe aburi si se amesteca pana se topeste si se omogenizeaza. Cand ciocolata este aproape topita se adauga si cele 2 linguri de unt. Amestecati in continuu pentru omogenizare. Daca totusi se taie, crema nu e compromisa, dar nu va mai avea acelasi aspect. Se da la racit. Trebuie sa se racesca la temperatura camerei.
2. Mascarpone se pune in bolul de la mixer. Se mixeaza 2-3 minute pana devine ca o crema.
3. Se adauga zaharul pudra dupa ce a fost dat prin sita, in 3 etape si se mixeaza 3 minute. Se adauga esenta de vanilie.
4. Se mixeaza 2 minute si apoi se adauga in 3 etape ciocolata topita. Se mixeaza inca 2 minute.
5. Se pune bolul la frigider pentru 15-20 min. Apoi crema se foloseste la ornat.
Crema aceasta incorporeaza mai mult aer decat varianta cu unt si este mai pufoasa.
Daca s-a intarit prea mult se mai mixeaza 2 minute ca sa se inmoaie pentru a se folosi la ornat. Dupa ce puneti crema pe muffins presarati nuca de cocos si figurine pentru decorare.




Print Page

Sunday, April 8, 2012

Baked Cheesecake

Pentru ca si la noi se apropie Pastele, m-am gandit sa fac o reteta de pasca fara aluat. In apropierea Sarbatorii de Paste sunt multe feluri de mancare de facut, de inrosit oua, de facut curat, si de multe ori intram in criza de timp. De aceea m-am gandit sa fac o reteta care sa se prepare rapid, dar sa fie si foarte gustoasa. Deci, am sarit peste prepararea aluatului clasic si am facut o baza cu biscuiti pisati. Am tinut cont ca urma sa ma intalnesc cu niste oameni dragi in weekend pe care doream sa ii servesc cu ceva deosebit, dar cu influente americane. Astfel s-a nascut "Pasca fara aluat" careia, daca ar fi sa o botez in engleza, i-as spune "Baked Cheesecake". Eu nu am pus si stafide in compozitie (de aceea nu se vad in poza). Nu stiam daca prietenilor mei le plac stafidele si nu am vrut sa risc. Deci, spor la treaba!


PASCA FARA ALUAT


 Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Pentru "aluat":
100 gr biscuiti digestivi
80 gr unt
1 plic zahar vanilat
          Pentru compozitie:
2 cani = 500 gr branza de vaci
3 oua
2/3 cana = 100 gr faina
2/3 cana = 135-140 gr zahar
un varf de ligurita de sare
coaja rasa de la o lamaie
2/3 cana = 125 gr iaurt fin (nu din cel acru)
esenta de vanilie
esenta de rom
2/3 cana = 100-120 gr stafide

1. Se macina biscuitii cu ajutorul unui blender. Se topeste untul si se adauga peste biscuiti. Se amesteca bine si se aseaza la baza unei forme de tort cu fund detasabil. Se intinde uniform. Se presara zaharul vanilat peste acest blat.
2. Branza de vaci se poate freca in blender pentru a obtine o pasta mai fina. Nu este obligatoriu.
3. Cu ajutorul mixerului se bat 2 minute ouale, se adauga zaharul si se bat impreuna inca 2-3 minute. Se adauga iaurtul, esenta de vanile, esenta de rom, coaja de lamaie, si sarea. 4. Se mai mixeaza 1 minut si apoi se adauga branza de vaci si stafidele in 2-3 transe. Se adauga faina cernuta in prealabil, in 2 transe amestecandu-se usor, cu o lingura (nu cu mixerul), doar pentru incorporare.
5. Se toarna in forma de tort si se acopera cu o folie de aluminiu. Se baga in cuptorul preincalzit, la foc mediu si se lasa 35-45 de minute. Apoi se scoate folia si se mai lasa la cuptor 10-15 minute. Se testeaza intepand cu o scobitoare care trebuie sa iasa curata.
6. Dupa ce s-a racit, se indeparteaza peretele formei de tort si se aseaza pe un platou cu tot cu fundul formei pentru a nu strica blatul de biscuiti. Cand se taie o felie, se ia usor de pe platou. cu paleta pentru tort din acelasi motiv.
7. Se poate orna cu dare de crema de ciocolata sau se poate pudra cu zahar.



Print Page

Saturday, April 7, 2012

Reteta pentru diabetici - Muffins dietetice cu branza de vaci si stafide


Asa cum spuneam in prima zi pe blog, fac destul de des retete adaptate pentru diabetici. Astazi voi posta o reteta de muffins delicioase facute cu fructoza si faina integrala. Ele nu cresc atat de mult pentru ca se foloseste si faina integrala si, pentru ca se inlocuieste zaharul cu fructoza. Important este ca ies foarte pufoase si gustoase, spre bucuria celor ce au uitat demult gustul zaharului. Fructoza se poate cumpara de la plafar sau de la supermarket. In general, muffins se coc destul de repede. Dupa ce le-ati bagat la cuptor, nici nu apucati bine sa curatati bucataria si sa spalati vasele folosit la preparare ca ele s-au si copt. Atentie sa nu le coaceti prea mult. Este pacat pentru ca isi pierd din aspect si consistenta. Bafta!


Muffins dietetice cu branza de vaci si stafide

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Cana = aproximativ 240 ml
2 cani (500 gr) branza de vaci proaspata
1 cana (135-140 gr) faina integrala
1 cana (135-140 gr) faina alba 000
1 cana stafide
3/4 cana (150 gr) fructoza
3/4 lingurita bicarbonat alimentar
1 pliculet praf de copt
1/4 lingurita sare
3 oua
1/2 cana (120 ml) margarina putin topita si adusa la temp camerei
(se poate folosi si ulei in loc de margarina)
esenta de vanilie si esenta de rom (gupa gust)
1 lamaie medie rasa si zeama de la ea

1. Pentru muffins nu se foloseste mixerul. Coca trebuie amestecata doar cat sa se incorporeze ingredientele. Daca amestecati excesiv aluatul nu va mai avea consistenta corecta.
2. Se preincalzeste cuptorul 5-10 min (180 grade C). Se pun formele de hartie ptr  in tava de muffins (18-24 bucati).
3. Stafidele se spala cu apa rece se scurg bine si apoi se amesteca cu 1 lingura de faina pt a nu aluneca la fundul aluatului.
4. Intr-un castron mare se amesteca ingredientele uscate: faina, fructoza, bicarbonatul, praful de copt, sarea si lamaia rasa.
5. Intr-un alt castron se bat putin cu telul ouale intregi, si se adauga margarina topita (de ex la microunde 20 sec). Se amesteca putin si apoi se adauga zeama de lamaie, branza de vaci, in trei etape, si stafidele.
6. Se adauga ingredientele “umede” in bolul mare, peste cele uscate, si se amesteca usor doar pana cand se incorporeaza.
7. Se pune aluatul cu o lingura in cele 12 forme deja pregatite si se baga la cuptor la foc mediu 20-25 min. Se incearca daca s-au copt intepandu-le cu o scobitoare care trebuie sa iasa din aluat aproape curata.
8. Dupa ce se scoate tava de la cuptor se lasa sa se racesca 10 min dupa care se  scot muffins si se pun pe o alta tava. Hartia se scoate doar dupa ce s-au racit complet.
Print Page

Thursday, April 5, 2012

Prima reteta - Muffins cu branza de vaci, stafide si crema cu sirop de zmeura


Pentru ca mie imi plac foarte mult prajituricile numite de americani muffins voi incepe cu urmatoarea reteta. Muffins sunt un fel de painici dulci imbunatite cu diverse ingrediente. Se pot face o multime de combinatii care sa dea un gust aparte acestor prajiturici. Ele trebuie sa iasa dulci si pufoase. Muffins se pot face cu tot felul de fructe incorporate si chia si cu legume. Pentru muffins aveti nevoie de o tava speciala si hartiute de copt care intra in locasurile tavii. Deasupra lor se poate pune crema sau se orneaza cu zahar pudra. Se mai poate pune deasupra lor un sirop sau o glazura. Am ales ca prima reteta ceea ce am pregatit eu weekend-ul trecut. Sper sa va placa si sa o incercati si voi.


Muffins cu branza de vaci, stafide si crema cu sirop de zmeura















Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

Cana = aproximativ 240 ml

2 cani (500 gr) branza de vaci proaspata
2 cani (260 gr) faina
1 cana stafide
3/4 cana (150 gr) zahar normal
3/4 lingurita bicarbonat alimentar
1 1/2 lingurita praf de copt
1/4 lingurita sare
3 oua
1/2 cana (120 ml) margarina putin topita si adusa la temp camerei
(se poate folosi si ulei in loc de margarina)
1 pliculet zahar vanilat
1 lamaie medie rasa si zeama de la ea
1. Pentru muffins nu se foloseste mixerul. Coca trebuie amestecata doar cat sa se incorporeze ingredientele. Daca amestecati excesiv aluatul nu va mai avea consistenta corecta.
2. Se preincalzeste cuptorul 5-10 min (180 grade C). Se pun formele de hartie ptr  in tava de muffins (18-24 bucati).
3. Stafidele se spala cu apa rece se scurg bine si apoi se amesteca cu 1 lingura de faina pt a nu aluneca la fundul aluatului.
4. Intr-un castron mare se amesteca ingredientele uscate: faina, zaharul, bicarbonatul, praful de copt, sarea, zaharul vanilat si lamaia rasa.
5. Intr-un alt castron se bat putin cu telul ouale intregi, si se adauga margarina topita (de ex la microunde 20 sec). Se amesteca putin si apoi se adauga zeama de lamaie, branza de vaci, in trei etape, si stafidele.
6. Se adauga ingredientele “umede” in bolul mare, peste cele uscate, si se amesteca usor doar pana cand se incorporeaza.
7. Se pune aluatul cu o lingura in cele 12 forme deja pregatite si se baga la cuptor la foc mediu 20-25 min. Se incearca daca s-au copt intepandu-le cu o scobitoare care trebuie sa iasa din aluat aproape curata.
8. Dupa ce se scoate tava de la cuptor se lasa sa se racesca 10 min dupa care se  scot muffins si se pun pe o alta tava. Hartia se scoate doar dupa ce s-au racit complet.
9. Apoi se pot unge cu un sirop de zahar, sau se poate presara peste ele zahar pudra, sau se poate face o crema care se pune deasupra.

Crema cu Sirop de Zmeura

Aceasta reteta este o combinatie de ganache cu crema de mascarpone.

Se foloseste mixerul.
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

1/2 cana (120 gr) ciocolata menaj rupta bucatele si 2 linguri unt pt topit
1 cutie (250gr) Mascarpone
1 1/3 cana (160 gr) zahar pudra dat prin sita (daca nu doriti sa fie asa dulce mai reduceti cantitatea de zahar, 1 cana e suficienta)
Esenta de vanilie
1. Se pun bucatile de ciocolata cu 2 linguri de unt intr-un vas pe aburi si se amesteca pana se topeste si se omogenizeaza. Amestecati in continuu pentru omogenizare. Daca totusi se taie, crema nu e compromisa, dar nu va mai avea acelasi aspect. Se da la racit. Trebuie sa se racesca la temperatura camerei.
2. Mascarpone se pune in bolul de la mixer. Se mixeaza 2-3 minute pana devine ca o crema. Se adauga zaharul pudra dupa ce a fost dat prin sita, in 3 etape. Se adauga esenta de vanilie.
3. Se mixeaza 2 minute si apoi se adauga in 3 etape ciocolata topita. Se mixeaza 2 minute.
4. Se adauga treptat 3-5 lingurite de sirop de zmeura. Daca siropul este prea subtire crema se poate inmuia.
5. Se pune bolul la frigider pentru 15-20 min. Apoi crema se foloseste la ornat.
6. Daca s-a intarit prea mult se mai mixeaza 2 minute ca sa se inmoaie inainte de a o folosi la ornat.

Print Page

Prima zi pe blog

Sper ca acest blog sa starnesca interesul prietenelor mele, si de ce nu, si prietenilor, pentru a experimenta retetele pe care le voi posta. Cred, de fapt, ca prietenele mele se vor bucura pregatind bunatati, iar prietenii mancandu-le.

Am redescoperit placerea de a face bunatati, dupa multi ani, in care nu m-a interesat prea mult treaba aceasta. Am renuntat sa mai fac dulciuri, cu niste ani in urma, pentru ca fetei mele ii placeau doar cele din comert (deh.. copiii) si pentru ca aveam un membru al familiei bolnav de diabet si nu doream sa ii fac pofta parfumand toata casa cu miros de vanilie, scortisoara si alte bunatati, pe care nu ar fi avut voie nici macar sa le guste. Istorie...

Acum prepar bunatati, mai ales dulciuri, cu foarte mare placere. Ma relaxez in bucatarie si imi place sa prelucrez si sa inventez retete. E un fel de chimie: amesteci ceva cu altceva, in anumite cantitati, bagi la cuptor sau pui pe foc, racesti si .. surpriza... toata familia este fericita.

Aici veti gasi si retete pentru diabetici, pentru ca, intre timp, am descoperit ca poti face bunatati si pentru persoanele care au aceasta problema, adaptand anumite retete. Toate retetele pe care le voi posta sunt testate de mine si vor fi insotite de pozele originale.

Sper ca cei dragi voua sa se bucure de bunatatile pe care le veti face!
Print Page