Thursday, April 5, 2012

Prima reteta - Muffins cu branza de vaci, stafide si crema cu sirop de zmeura


Pentru ca mie imi plac foarte mult prajituricile numite de americani muffins voi incepe cu urmatoarea reteta. Muffins sunt un fel de painici dulci imbunatite cu diverse ingrediente. Se pot face o multime de combinatii care sa dea un gust aparte acestor prajiturici. Ele trebuie sa iasa dulci si pufoase. Muffins se pot face cu tot felul de fructe incorporate si chia si cu legume. Pentru muffins aveti nevoie de o tava speciala si hartiute de copt care intra in locasurile tavii. Deasupra lor se poate pune crema sau se orneaza cu zahar pudra. Se mai poate pune deasupra lor un sirop sau o glazura. Am ales ca prima reteta ceea ce am pregatit eu weekend-ul trecut. Sper sa va placa si sa o incercati si voi.


Muffins cu branza de vaci, stafide si crema cu sirop de zmeura















Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

Cana = aproximativ 240 ml

2 cani (500 gr) branza de vaci proaspata
2 cani (260 gr) faina
1 cana stafide
3/4 cana (150 gr) zahar normal
3/4 lingurita bicarbonat alimentar
1 1/2 lingurita praf de copt
1/4 lingurita sare
3 oua
1/2 cana (120 ml) margarina putin topita si adusa la temp camerei
(se poate folosi si ulei in loc de margarina)
1 pliculet zahar vanilat
1 lamaie medie rasa si zeama de la ea
1. Pentru muffins nu se foloseste mixerul. Coca trebuie amestecata doar cat sa se incorporeze ingredientele. Daca amestecati excesiv aluatul nu va mai avea consistenta corecta.
2. Se preincalzeste cuptorul 5-10 min (180 grade C). Se pun formele de hartie ptr  in tava de muffins (18-24 bucati).
3. Stafidele se spala cu apa rece se scurg bine si apoi se amesteca cu 1 lingura de faina pt a nu aluneca la fundul aluatului.
4. Intr-un castron mare se amesteca ingredientele uscate: faina, zaharul, bicarbonatul, praful de copt, sarea, zaharul vanilat si lamaia rasa.
5. Intr-un alt castron se bat putin cu telul ouale intregi, si se adauga margarina topita (de ex la microunde 20 sec). Se amesteca putin si apoi se adauga zeama de lamaie, branza de vaci, in trei etape, si stafidele.
6. Se adauga ingredientele “umede” in bolul mare, peste cele uscate, si se amesteca usor doar pana cand se incorporeaza.
7. Se pune aluatul cu o lingura in cele 12 forme deja pregatite si se baga la cuptor la foc mediu 20-25 min. Se incearca daca s-au copt intepandu-le cu o scobitoare care trebuie sa iasa din aluat aproape curata.
8. Dupa ce se scoate tava de la cuptor se lasa sa se racesca 10 min dupa care se  scot muffins si se pun pe o alta tava. Hartia se scoate doar dupa ce s-au racit complet.
9. Apoi se pot unge cu un sirop de zahar, sau se poate presara peste ele zahar pudra, sau se poate face o crema care se pune deasupra.

Crema cu Sirop de Zmeura

Aceasta reteta este o combinatie de ganache cu crema de mascarpone.

Se foloseste mixerul.
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

1/2 cana (120 gr) ciocolata menaj rupta bucatele si 2 linguri unt pt topit
1 cutie (250gr) Mascarpone
1 1/3 cana (160 gr) zahar pudra dat prin sita (daca nu doriti sa fie asa dulce mai reduceti cantitatea de zahar, 1 cana e suficienta)
Esenta de vanilie
1. Se pun bucatile de ciocolata cu 2 linguri de unt intr-un vas pe aburi si se amesteca pana se topeste si se omogenizeaza. Amestecati in continuu pentru omogenizare. Daca totusi se taie, crema nu e compromisa, dar nu va mai avea acelasi aspect. Se da la racit. Trebuie sa se racesca la temperatura camerei.
2. Mascarpone se pune in bolul de la mixer. Se mixeaza 2-3 minute pana devine ca o crema. Se adauga zaharul pudra dupa ce a fost dat prin sita, in 3 etape. Se adauga esenta de vanilie.
3. Se mixeaza 2 minute si apoi se adauga in 3 etape ciocolata topita. Se mixeaza 2 minute.
4. Se adauga treptat 3-5 lingurite de sirop de zmeura. Daca siropul este prea subtire crema se poate inmuia.
5. Se pune bolul la frigider pentru 15-20 min. Apoi crema se foloseste la ornat.
6. Daca s-a intarit prea mult se mai mixeaza 2 minute ca sa se inmoaie inainte de a o folosi la ornat.

Print Page

No comments:

Post a Comment