Multi
dintre noi isi aduc aminte cu placere de aceste delicioase prajiturele pe care
le mancam in copilarie. Uneori le cumparam de la magazin, dar nu aveau cine
stie ce gust, iar alteori le preparam acasa impreuna cu mamele sau cu bunicile
noastre si atunci, erau aromate si foarte gustoase. Mai cremoase decat un
fursec si mai usoare decat o prajitura cu crema, caisele sunt si foarte
aratoase. Daca le atasam si o frunzulita de merisor arata exact ca niste fructe
culese din copac. Multumesc prietenilor mei care m-au servit cu caise facute de
Paste pentru ca mi-au amintit cat de bune sunt si mi-au starnit interesul sa
fac si eu.
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei
Cana = aproximativ 240 ml
Pentru aluat:
3-4 cani (400-530 gr) faina
1 cana (200 gr) zahar tos
1 cana (240 ml) ulei
3 oua
1 lingura praf de
copt (un pliculet)
1/4 lingurita sare
1 pliculet zahar vanilat
1/2 lamaie medie
Pentru crema:
1/3 cana (70 gr) zahar pudra
1 pachet unt = 200gr
Miezul faramitat de la fursecuri
1/8 cana (15 gr) cacao (o lingura cu varf)
Esenta vanilie si esenta rom
1/2 cana (50-60 gr) nuca macinata
1/4 lingurita sare
Pentru asamblat:
Colorant alimentar rosu diluat in apa
50 gr zahar tos
1. Se cern 3 cani de
faina intr-un castron mare. Se adauga sarea, praful de copt, zaharul vanilat si
jumatate din zaharul tos. Cu ajutorul unui tel se amesteca. Se adauga si coaja
rasa de lamaie.
2. Se bat ouale intregi
cu mixer-ul sau cu telul 1 minut. Se adauga treptat amestecand incontinuu
zaharul ramas, in 3 etape, esentele si uleiul tot treptat.
3. Se adauga in castron
in 3-4 etape, faina cu ingredientele incorporate in ea amestecandu-se cu telul.
La un moment dat veti simti nevoia sa renuntati la tel si sa framantati cu
mana. Din a patra cana de faina se adauga numai pana cand aluatul se desprinde
de pe maini. Aluatul trebuie sa fie ferm si putin elastic.
4. Se unge o tava cu
putin ulei si se aseaza o folie de copt in ea.
5. Se iau cu lingurita
portii de aluat cat o nuca si se ruleaza in palma pana cand se obtine o biluta
omogena. Se pun in tava appx 5x5 bilute de aluat fara sa le presati. Daca
aluatul are consistenta corecta, bilutele trebuie sa se lase usor fara sa se
intinda. Se baga la cuptor si se coc la foc mediu-mic pana se rumenesc usor
fara sa se inchida la culoare (appx 20 min). Se coc 2 tavi.
6. Dupa ce s-au racit,
fursecurile obtinute se scobesc usor, pastrand miezul pe care il vom folosi la
crema. Folositi un cutit cu varf rotund pentru a evita strapungerea fursecului.
Fursecurile sunt foarte fragile. Daca totusi se sparg cateva, nu va necajiti
prea tare. Le faramitati si le adugati tot la crema.
7. Pentru prepararea
cremei amestecati cu mana pachetul de unt cu miezul faramitat de la fursecuri,
zaharul pudra, cacaoa, nuca macinata si esentele de vanilie si rom.
8. Pemtru asamblare
pregatiti un castron cu 50 gr zahar tos si altul cu colorant alimentar rosu
diluat cu apa. Umpleti fursecurile cu crema, uniti cate doua jumatati, inmuiati
repede fursecurile in colorantul diluat pe ambele fete si apoi tavaliti prin
zaharul tos. La asamblare trebuie sa lucrati repede dar cu mare grija pentru ca
fursecurile sunt foarte fragile. Pentru a inmuia caisele mai puteti folosi o
pensula de silicon. In acest caz nu le mai introduceti in vas ci le pictati cu
pensula inmuiata in colorant.
9. Se aseaza intr-un vas
caisele astfel obtinute, ca niste sandwichuri, si se pun la frigider pana a
doua zi. Se pot orna cu cate o frunzulita de merisor spalata si unsa cu putin
ulei pentru luciu. Inainte cu 15-20 minute de a le servi este mai bine sa le
scoateti de la frigider. Astfel crema se va inmuia atat cat trebuie pentru a
obtine o prajitura pufoasa, cremoasa si foarte gustoasa.
Print Page
No comments:
Post a Comment