De
multe ori cumparam diverse aparate pentru bucatarie, pe care le depozitam in
casa fara sa le folosim prea des. Masina de facut paine cred ca este unul din
ele. Dupa ce am facut cozonacul de Paste si am vazut cat de frumos a crescut,
am hotarat ca trebuie sa fac mai des paine in casa, mai ales ca pe masina mea
se cam asezase praful.
Painea
se face mult mai usor decat cozonacul si eu, de regula, o las in aparat pentru
coacere. In compozitie se pot adauga diverse condimente, ca de exemplu: seminte
de floarea soarelui, seminte de dovleac neprajite, ceapa deshidratata sau
usturoi deshidratat. Aceste ingrediente le cumpar de obicei de la Plafar si le
prefer pe cele de la Sanovita pentru ca sunt Bio
De data
aceasta am ales sa fac o reteta putin mai exotica. Am adaugat aluatului clasic:
seminte de floarea soarelui si seminte de dovleac neprajite, putina scortisoara
si ulei de masline. Pentru ca incerc sa fac retete cat mai sanatoase am
folosit, pe langa faina 000 si faina integral. Iar pentru ca nu imi place sa
simt gustul de drojdie am facut o maia ca pentru cozonac, dar cu mult mai
putina drojdie. Am adaugat un ou ca sa creasca totusi frumos painea. Si iata
ce-a iesit:
Toate
ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
375 gr
faina 000
275 gr
faina integral (650)
50 gr
faina 000 pentru maia
450 ml
apa
60 ml
ulei de masline
15 gr
drojdie normala (1/3 cub)
1
ligurita de miere (sau zahar)
1 ou
40 gr
lapte praf
50 gr
seminte dovleac si floarea soarelui
1
lingurita de sare
1/2
lingurita scortisoara
1. Se
pregateste maiaua. Se iau 100 ml din cantitatea de apa si se pun la fiert.
Cand apa clocoteste se ia de pe foc si se amesteca bine cu 3 linguri rase
din cantitatea de faina (50 gr). Se amesteca separat drojdia cu o lingurita de
miere pana cand se obtine o consistenta lichida si apoi se incorporeaza in
faina oparita cu apa. Se presara putina faina, se acopera cu folie alimentara
si se pune intr-un loc caldut pana cand isi mareste volumul de 2-3 ori.
2. Se cern
cele doua tipuri de faina. Se adauga scortisoara si se amesteca bine cu faina.
3. Se pun in
cuva masinii, in aceasta ordine: apa ramasa, praful de sare, uleiul de masline,
semintele si faina. In faina se face o gropita in care se pune maiaua.
4. Se
programeaza masina. La masina mea Orion pun programul 3 pentru 1000gr. Dureaza
cam 3 ore si 30 de minute. Dupa coacere mai las painea 20-30 de minute in
aparat. Apoi scot cuva din aparat si rastorn painea pe un fund de plastic.
5. Dupa
ce s-a racit o invelesc in folie alimentara ca sa se pastreze cat mai bine. Se
poate pune si intr-o punga de plastic. Se taie numai cu cutitul special pentru
paine. Uneori, ca sa ne fie mai usor cand o servim, dupa ce s-a racit, o tai
felii subtiri si apoi o ambalez.
Cam asa arata painica taiata:
Puteti inlocui apa si
laptele praf cu lapte normal. E mai sanatos asa, dar cum eu nu am intotdeauna
lapte in casa, e mai comod sa folosesc lapte praf.
Daca puneti 2 lingurite de
scortisoara, in loc de 1/2, si adaugati si 3 linguri de zahar veti obtine o
paine de casa dulce numai buna de uns cu crema de ciocolata sau unt de arahide
si de mancat la micul dejun.
No comments:
Post a Comment