Thursday, November 1, 2012

Cupcakes - Reteta de baza + Cupcakes cu dovleac dulce



Cupcake = tort in miniatura. De origine anglo-saxona, cupcakes au devenit de mult timp prajiturele traditionale americane. Denumirea lor are legatura cu reteta originala, si anume, cu metoda de masurare a ingredientelor. Acestea se masurau in cani sau fractiuni de cana. Se stie ca inca din anii 1800 americancele faceau cupcakes. Astazi ele au revenit in actualitate fiind servite atat in viata de zi cu zi cat si la evenimente importante cum ar fi zile de nastere si chiar la nunti. Pentru a le da farmecul cuvenit ele sunt ornate cu crema pufoasa, frisca sau pudding si ornate cu bucatele mici de ciocolata sau de zahar colorat. Reteta de baza se poate imbogati cu alte ingrediente rezultand astfel foarte, foarte multe variante de cupcakes. 

De exemplu: Puteti adauga in interiorul prajiturii bucatele de dovleac dulce si o bucatica mai mare pentru ornat, deasupra. Astfel obtineti Cupcake cu dovleac dulce.

Cupcakes - Reteta de baza 


Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei

1/2 cana margarina Rama (sau unt de bun calitate) (120 grame)
1 cana (200 grame) zahar tos
3 oua
1 lingurita de esenta de vanilie (sau 2 pliculete de zahar vanilat)
1 lingurita de coaja de portocala macinata
1/2 lingurita de coaja de lamaie macinata
1 1/2 cani (200 grame) faina
1 1/2 lingurite praf de copt
Un varf de cutit de sare
1/4 cana (60 ml) lapte
1/2 lingurita sofran (optional)


Pregatiti tava de cupcakes asezand formele de hartie. Si preincalziti cuptorul la foc mediu (appx 180 grade C). Reteta este potrivita pentru 12 cupcakes.

Intr-un castron cerneti faina, praful de copt, sarea, coaja de portocala si cea de lamaie, sofranul. Amestecati cu un tel.

Cu ajutorul unui mixer frecati 1-2 minute untul si apoi adaugati zaharul in 2 reprize. Bateti inca 2 minute pana cand amestecul devine pufos. Adaugati esenta de vanilie sau 2 pliculete de zahar vanilat si mai amestecati timp de 1 minut. Apoi, adaugati ouale, unul cate unul si amestecati pana se omogenizeaza.

Montati la mixer paletele spiralate si apoi adaugati in amestecul de mai sus mix-ul cu faina in trei reprize alternand cu laptele in doua reprize (faian-lapte-faina-lapte-faina). Amestecati usor, la viteza mica, doar pana se omogenizeaza.

Umpleti formele tavii de cupcakes cu ajutorul unei linguri sau a unui cupe de luat inghetata.

Coaceti appx 25 min. Daca vi se pare ca focul este prea puternic, dupa 10-15 min puteti micsora flacara.





Cupcakes cu dovleac dulce

Taiati cubulete mici de dovleac (appx 200 gr = 1 cana) si 12 bucatele mai mari.

Puneti cubuletele mici intr-o sita si presarati-le cu o lingura de zahar si o lingurita de scortisoara. Stropiti cu zeama de la 1/2 lamaie si amestecati usor. Lasati-le la scurs 30 min.

Intre timp pregatiti reteta de baza de mai sus. Cand puneti in forme aluatul incarcati cupele pe jumatate, adaugati o lingura de cubulete de dovleac (pe care le veti imprastia cu o lingurita fara sa le afundati prea mult) si apoi completati cu aluat. Deasupra ornati cu bucatelele mai mari de dovleac.

Siropul ramas dupa scurgerea cubuletelor de dovlecel il puteti folosi daca doriti sa insiropati prajiturile dupa coacere.

Exact aceeasi metoda o puteti folosi cu mar in loc de dovleac dulce.









Print Page

No comments:

Post a Comment