Poate ca v-ati intrebat, de ce in reteta anterioara am introdus un ingredient mai putin folosit pana acum in Romania, si anume: semintele de canepa. Puteti afla multe lucruri interesante despre acest ingredient minune, citind informatiile de mai jos.
Veti afla de ce este bine sa consumam seminte de canepa si daca acest consum este legal sau nu.
Veti afla de ce este bine sa consumam seminte de canepa si daca acest consum este legal sau nu.
La finalul prezentarii veti gasi si o reteta interesanta pentru care folosim semintele de canepa.
Cultivarea canepii este una dintre cele mai vechi ramuri ale industriei umane si cea mai veche direct atestata.
Seminţele de cânepă reprezintă unul dintre alimentele cele mai
nutritive, datorită conţinutului ridicat de proteine, uleiului bogat în
acizi graşi polinesaturaţi omega 6 şi omega 3 şi fibrelor insolubile.
Reprezintă, de asemenea, o sursă bună a antioxidantului vitamina E sub formă de alfa-, beta-, gamma-, delta-tocoferol şi alfa-tocotrienol. În seminţele de cânepă avem şi multe minerale - potasiu, magneziu, fier, zinc, calciu, fosfor -, dar şi microelemente: stronţiu, thorium, arsenic şi crom.
RAPORTUL IDEAL OMEGA 6 ŞI OMEGA 3
Reprezintă, de asemenea, o sursă bună a antioxidantului vitamina E sub formă de alfa-, beta-, gamma-, delta-tocoferol şi alfa-tocotrienol. În seminţele de cânepă avem şi multe minerale - potasiu, magneziu, fier, zinc, calciu, fosfor -, dar şi microelemente: stronţiu, thorium, arsenic şi crom.
RAPORTUL IDEAL OMEGA 6 ŞI OMEGA 3
Acidul linoleic din familia omega 6 şi acidul alfa-linolenic din familia omega 3 se numesc acizii graşi esenţiali (AGE), care, asemenea vitaminelor, sunt vitali. Aceştia nu pot fi sintetizaţi de corpul uman, de aceea trebuie să-i obţinem din mâncare.
Uleiul de seminţe de cânepă este singurul ulei vegetal care conţine acizii graşi omega 6 şi omega 3 în raportul magic de 3:1, proporţia optimă pentru nevoile organismului uman.
Consumul periodic de ulei de cânepă poate avea efecte benefice.
● Boli cardiovasculare. Uleiul de cânepă joacă un rol important în menţinerea sănătăţii sistemului cardiovascular prin reducerea trigliceridelor şi a nivelului de colesterol.
● Sănătatea pielii. Uleiul de cânepă furnizează acizii graşi necesari în menţinerea sănătăţii şi a flexibilităţii membranelor celulare, având, totodată, proprietăţi antivirale, antifungice şi antibacteriale. În plus, dă rezultate bune în tratarea afecţiunilor de tipul eczeme şi psoriazis.
● Echilibrul sistemului nervos. Acizii graşi esenţiali sunt necesari pentru o structură sănătoasă a membranelor celulare, sunt vitali pentru scutul de mielină, învelişul celulelor nervoase. La copii, omega 3 şi omega 6 contribuie la dezvoltarea sănătoasă a creierului şi a funcţiilor cognitive. În plus, constituie un tratament adjuvant în cazul ADHD (hiperactivitate) sau a altor probleme comportamentale.
● Echilibrul hormonal. Cânepa are singura sămânţă comestibilă care conţine acid gamma-linolenic (AGL), benefic în tratarea simptomelor premenstruale şi ale menopauzei. Datorită profilului acizilor graşi din cânepă, ea este o sursă valoroasă de AGL pentru consumul pe termen lung. În plus, clorofila conţinută este bogată în magneziu şi extrem de folositoare organismului.
● Proprietăţi de antiinflamator şi antiartritic. Acizii graşi omega 3 ajută la producerea seriilor prostaglandin 3 (PG3), substanţe antiinflamatoare care funcţionează asemenea hormonilor. Afecţiunile artritice sunt tratate cu succes pe termen lung prin contribuţia acizilor graşi obţinuţi din uleiul de cânepă, un exemplu fiind artrita reumatoidă.
● Întărirea sistemului imunitar. Acizii graşi esenţiali îmbunătăţesc funcţionarea sistemului imunitar, ajută la reglarea bacteriilor intestinale şi cresc energia celulară necesară la eliminarea toxinelor.
PROTEINELE DIN SEMINŢELE DE CÂNEPĂ
Din întreg regnul vegetal, seminţele de cânepă reprezintă singura sursă de proteine comestibile asimilate complet de organismul uman. 65% din conţinutul total de proteină din sămânţa de cânepă o constituie proteina globulară numită edestină, asemănătoare globulinei din plasma sanguină umană. Edestina, uşor de digerat, este secretul unui sistem imunitar sănătos, deoarece are abilitatea unică de a stimula producerea de anticorpi împotriva agenţilor invazivi. Fiind aproape lipsită de fosfor, ajută în afecţiunile renale.
Proteina din cânepă conţine cei 21 de aminoacizi binecunoscuţi, printre care cei opt aminoacizi esenţiali pe care organismul uman adult nu îi poate produce. Aceste proteine sunt considerate potenţiali alergeni întâlniţi la soia, lactate, ouă, arahide, spre deosebire de seminţele din cânepă, unde nu au fost semnalate reacţii de acest fel până acum. La seminţele de cânepă continuţul scăzut de oligozaharide protejează tractul digestiv, pe când la alte legume produc mici disconforturi, cum ar fi gazele intestinale.
Pentru orice dietă, seminţele de cânepă pot fi atât o sursă vegetală de acizi graşi, antioxidanţi, vitamine, minerale, fibre, clorofilă, cât şi o sursă completă, echilibrată şi lipsită de gluten pe baza aminoacizilor esenţiali.
FIBRELE DIN SEMINŢELE DE CÂNEPĂ
În proporţie de 92% insolubile, fibrele din seminţele de cânepă menţin sănătoasă flora intestinală, elimină constipaţia şi curăţă tractul digestiv.
Nota: Acest articol a fost publicat de
Magda Marincovici pe www.jurnalul.ro.
In Romania firma Canah din Salonta detine o fabrica de procesare a semintelor de canepa.
“Canah este un lovemark, a carui poveste a inceput din pasiune pentru
acesta planta minune. Uleiul, capsulele, semintele decorticate si faina
de canepa sunt mai mult decat produse ambalate frumos, care trateaza
anumite probleme de sanatate; sunt alternativa unui mod de viata
natural, sanatos si plin de energie. Noi simtim Green Living si dorim ca
si dvs. sa descoperiti sanatatea ‘verde’ din produsele de canepa pe
care ne place sa le numim Medicina cu Gust.” Oana Suciu, Managing Partner - Canah
Nu fac reclama acestei firme dar, sincer, este o poveste de succes in Romania. Postez aici o poza cu fabrica, atat cat sa ma intelegti despre ce scriu.
Nu fac reclama acestei firme dar, sincer, este o poveste de succes in Romania. Postez aici o poza cu fabrica, atat cat sa ma intelegti despre ce scriu.
Aici puteti gasi: Reteta lapte din seminte de canepa, un inlocuitor al traditionalului lapte de vaca pentru perioada de post si, in general, pentru aceia dintre voi care doresc sa se hraneasca sanatos.
Print Page