Sunday, March 3, 2013

Chifle cu faina de hrisca

Cu riscul de a ma repeta, trebuie sa explic de ce retetele mele au inceput sa sune altfel decat pana acum. De ceva timp studiez retete cu continut redus de gluten. Asta, dupa ce un prieten (medic) mi-a trimis un e-mail de informare despre grau si cultivarea acestuia. Nu era de bine! Asa ca am pornit la treaba: am citit despre retete fara gluten, mi-am cumparat si o carte cu tema aceasta, si, ceea ce e cel mai important, am dat fuga la "n" magazine naturiste de unde am cumparat o seama de ingrediente care nu prezentasera vre-un interes pentru mine pana acum. Si aici vorbim despre: faina de hrisca, faina integrala de orez, faina de malai, amidon de porumb, tarate de ovaz, amidon de tapioca, tarate de psyllium, quinoa, cus-cus, seminte de in, seminte de chia. Pudra de roscove, seminte de dovleac, floarea soarelui, susan si mac aveam deja in casa. Mai erau cateva, dar cred ca deja v-am pierdut undeva printre atatea denumiri, unele chiar ciudate. Marea majoritate a retetelor se refera la paine si chifle fara gluten sau mancaruri gen felul doi. Retetele mele, cel putin deocamdata, nu sunt fara gluten. Sunt retete cu continut scazut de gluten. Sanatos si mai interesant! Mai sanatos, este evident, dar de ce interesant? Pentru ca retetele in care se folosesc ingredientele de mai sus functioneaza dupa alte reguli decat cele pe care le stiam pana acum. Intrucat este a doua reteta din seria "Retete cu continut scazut de gluten" deja vom trece la lucruri mai complicate, mai elaborate, dar nu imposibil de realizat. Nivelul 2!

 Ingrediente:

100 grame faina de hrisca
100 grame faina de orez
225 grame faina neagra (1250)
75 grame amidon de tapioca
2 lingurite tarate de psyllium
1 lingurita pudra de roscove
50 grame seminte de dovleac, floarea soarelui si in
5 grame seminte de chia
1 1/2 lingurite sare
1 lingura otet de mere
1 lingurita miere
1 ou
5 grame drojdie uscata
400 ml apa putin incalzita
seminte de susan pentru ornat

Reteta este potrivita pentru 10 chifle. Pentru framantat si dospit am folosit masina de facut paine.

Se pun in cuva masinii amidonul de tapioca si 2 lingurite tarate de psyllium. Se toarna peste ele apa putin incalzita. Amestecul acesta trebuie sa stea cel putin 10 minute inainte de a adauga alte ingrediente. Bobitele de tapioca si taratele de psyllium se vor imbiba cu apa.

Intre timp cernem si amestecam bine intr-un bol cele trei tipuri de faina: de hrisca, de orez si faina neagra.

In alt bol cantarim semintele de floarea soarelui, dovleac, in si chia.

Pregatim tava pentru copt. O tapetam cu hartie de copt pe care o ungem cu putin ulei cu ajutorul unei pensule de patiserie.

Daca s-au scurs deja cele 10 minute incepem sa adaugam si restul de ingrediente in cuva masinii respectand aceasta ordine: praful de sare, uleiul de masline, oul, semintele si faina. In faina se face o gropita in care se pune drojdia uscata (ea nu trebuie sa vina in contact cu sarea).

Se programeaza masina doar pentru framantare si dospire. La masina mea Orion este programul 6. Dureaza 1 ora si 50 de minute. Eu mai las painea 10-20 de minute in aparat. Intre timp se da drumul la cuptor pentru preincalzire. Se scoate cuva din aparat si se rastoarna aluatul pe blatul de lucru tapetat in prealabil cu faina neagra. Aluatul este deja crescut si nu mai trebuie framantat. Se imparte aluatul in 2 jumatati si apoi fiecare jumatate in 5 parti aproximativ egale. Pe un gratar intermediar al cuptorului se aseaza un vas cu apa. Astfel painea se va coace mai bine, atat la interior cat si la exterior.
Se aseaza chiflele in tava si se ung cu ulei sau cu albus de ou batut spuma. Se presara semintele pentru ornat. Apoi se acopera tava cu o folie alimentara si cu un prosop, se opreste cuptorul si se introduce tava asa infasurata in cuptor. Se lasa la dospit 20-30 min dupa care se indeparteaza prosopul si folia, se da din nou drumul la cuptor si se coace la foc mediu timp de appx 30 minute. Dupa ce s-au copt, chiflele se scot din cuptor si se aseaza la racit pe un gratar. Indata ce s-au racit se pun in pungi de plastic. Pastrati pentru consum doar atatea chifle cate sunt necesare pentru o zi. Restul este bine sa le puneti la congelator. Avand alta consistenta decat painea obisnuita, chiflele se vor pastra foarte bine. Trebuie doar sa le decongelati cu cateva ore inainte de a le consuma.

Genul acesta de chifle se pot manca si in anumite faze ale unei diete. Aluatul este foarte hranitor, bogat in fibre si proteine. Daca sunteti la dieta, puteti sa faceti aceasta reteta, sa congelati chiflele si apoi sa decongelati cate o chifla pe zi.

Sper ca nu vi s-a parut foarte complicat de realizat reteta. Chiar nu este deloc greu! Cel mai greu este sa adunati toate ingredientele. Apoi, o reteta banala cu aluat framantat la masina de facut paine. Nu glumesc, chiar functioneaza! Dovada, pozele urmatoare:







Print Page

No comments:

Post a Comment