De ceva timp studiez retete cu continut redus de gluten. Asta, dupa ce un prieten (medic) mi-a trimis un e-mail de informare despre grau si cultivarea acestuia. Nu era de bine! Asa ca am pornit la treaba: am citit despre retete fara gluten, mi-am cumparat si o carte cu tema aceasta, si, ceea ce e cel mai important, am dat fuga la "n" magazine naturiste de unde am cumparat o seama de ingrediente care nu prezentasera vre-un interes pentru mine pana acum. Si aici vorbim despre: faina de hrisca, faina integrala de orez, faina de malai, amidon de porumb, tarate de ovaz, amidon de tapioca, tarate de psyllium, quinoa, cus-cus, seminte de in, seminte de chia. Pudra de roscove, seminte de dovleac, floarea soarelui, susan si mac aveam deja in casa. Mai erau cateva, dar cred ca deja v-am pierdut undeva printre atatea denumiri, unele chiar ciudate. Marea majoritate a retetelor se refera la paine si chifle fara gluten sau mancaruri gen felul doi. Bine, bine dar prajiturile? Sa nu mai facem praji? Nuuuu!!! Exista solutii! Una dintre ele este chiar reteta de mai jos. Recunosc faptul ca am folosit si faina normala, dar in cantitate mai mica decat foloseam inainte. Deci retetele mele, cel putin deocamdata, nu sunt fara gluten. Sunt retete cu continut scazut de gluten. Sanatos si mai interesant! Mai sanatos, este evident, dar de ce interesant? Pentru ca retele in care se folosesc ingredientele de mai sus functioneaza dupa alte reguli decat cele pe care le stiam pana acum. Dar sa o luam incet! Incepem cu nivelul 1 de dificultate. Aceasta inseamna ca avem de a face cu o reteta aproape clasica de cupcakes, doar ca in loc de faina normala, o sa folosim faina integrala si faina de malai. Pot sa va spun ca minicupcakes cu malai au iesit foaaaarte gustoase. Ce- fi fost in capul meu sa fac mini? Nu te saturi dintr-un mini!
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei
125 grame margarina Rama (sau unt de bun calitate)
200 grame zahar brun din trestie
150 grame faina integrala (550)
200 grame faina de malai bio
3 oua
1 lingura de esenta de vanilie (sau 2 pliculete de zahar vanilat)
1 lingurita de coaja de portocala macinata
1/2 lingurita de coaja de lamaie macinata
1 1/2 lingurite praf de copt (jumatate plic)
1 lingurita bicarbonat alimentar
un varf de cutit de sare
100 ml lapte
1/2 lingurita sofran (optional)
50 grame stafide
Reteta este potrivita pentru 24 minicupcakes sau 12 cupcakes normale. A ramas putin aluat asa ca am mai facut 2 cupcakes in 2 forme de silicon (bonus).
Pregatiti tava de minicupcakes asezand formele
de hartie. Si preincalziti cuptorul la foc mediu (appx 180 grade C). Eu am folosit un termometru pentru cuptor, pe care l-am agatat de gratar.
Intr-un castron cerneti faina, faina de malai, praful de
copt, bicarbonatul, sarea, coaja de portocala si cea de lamaie, sofranul. Amestecati cu un tel.
Cu ajutorul unui mixer frecati 1-2 minute
untul si apoi adaugati zaharul in 2 reprize. Bateti inca 2 minute pana cand
amestecul devine pufos. Adaugati esenta de vanilie sau 2 pliculete de zahar
vanilat si mai amestecati timp de 1 minut. Apoi, adaugati ouale, unul cate unul si
amestecati dupa fiecare pana se omogenizeaza.
Montati la mixer paletele spiralate si
apoi adaugati in amestecul de mai sus mix-ul cu faina in trei reprize alternand
cu laptele in doua reprize (faian-lapte-faina-lapte-faina). Amestecati usor, la
viteza mica, doar pana se omogenizeaza.
Umpleti formele tavii de cupcakes cu ajutorul
unei linguri sau a unui cupe de luat inghetata.
Coaceti appx 25 min. Daca vi se pare ca
focul este prea puternic, dupa 10-15 min puteti micsora flacara.
No comments:
Post a Comment