Wednesday, June 13, 2012

Inghetata de vanilie cu ciocolata


Nu este deloc greu sa facem inghetata in casa. Inghetata de vanilie este inghetata de baza. Pornind de la aceasta reteta putem combina diverse ingrediente pentru a obtine arome diferite sau o anumita consistenta. Cel mai bine este sa facem mai intai reteta de baza si apoi sa o adaptam incercand alte variante.

Nu veti intalni printre retetele mele inghetata preparata cu oua crude. Nu mi se pare o solutie buna deoarece ouale crude sunt purtatoare de salmonella si nu e cazul sa riscam. Aceasta informatie este prezentata chiar in Manualul de Utilizare a Masinii pentru Inghetata.

Pentru a obtine mai usor inghetata este util sa folositi o masina pentru inghetata. Nu este obligatoriu. Practic masina pentru inghetata mixeaza la viteza potrivita compozitia pregatita, intr-un vas frigorific. Puteti obtine inghetata la fel de cremoasa daca scoateti compozitia din congelator din jumatate in jumatate de ora (cam de 3-4 ori) si o amestecati cu mixerul la viteza mica, folosind paletele pentru cozonac. In felul acesta se sparg cristalele de gheata din compozitie.

Din pacate inghetata s-a cam topit la soare pana cand am pregatit eu camera foto dar, credeti-ma ca a ramas la fel de cremoasa si gustoasa.


Ingredientele se scot de la frigider chiar inainte de a fi mixate.

200 ml lapte (foarte proaspat)
250 gr mascarpone
200 ml smantana pentru frisca
3 plicuri de esenta de vanilie de Bourbon
250 gr zahar
1 ciocolata (100gr) topita

Daca folositi masina pentru inghetata trebuie sa introduceti in congelator vasul frigorific cu 24 ore inainte de a o prepara . Ideal este sa aveti un frigider bun care face -18 Grade.
Se topeste ciocolata intr-un vas pe abur. Cand este aproape gata se ia de pe abur si se mai amesteca usor astfel incat sa se topeasca integral. In acest fel nu riscati sa se coaguleze. Daca totusi vi s-a intamplat, lasati pe abur si adaugati o lingura de apa fierbinte amestecand incontinuu. Ciocolata se va “desface”. Se lasa la racit. Trebuie sa ajunga aproape de temperatura camerei.
Se scot celelalte ingrediente de la frigider. Se pune mascarpone intr-un vas si se mixeaza 30 de secunde. Apoi se adauga treptat zaharul alternativ cu laptele. Se adauga si esenta de vanilie si treptat smantana pentru frisca mixand incontinuu. La urma se adauga treptat si ciocolata topita.
Se pune vasul cu compozitia la congelator si se lasa 20-30 minute. Apoi se scoate vasul frigorific de la congelator si se monteaza masina. Se porneste masina inainte de a umple vasul. Se scoate si compozitia de la congelator si se toarna usor in vasul apartului. Se lasa sa functioneze 25-30 minute (sau respectand instructiunile masinii respective). Se pune inghetata obtinuta in vase de plastic cu capac, la congelator si se lasa cel putin 4 ore inainte de a se  servi.
Se serveste cu frisca si sirop de fructe proaspete sau gem facut in casa.
Eu am adaugat doar un gem-dulceata de capsuni, adica un preparat jumatate gem, jumatate dulceata. Am facut aceasta compozitie de gem care contine si bucati de fructe special pentru a avea un toping pentru inghetata, ambele facute in casa.
Pentru a obtine un sirop de visine trebuie sa spalati cateva fructe, sa scoateti samburii si sa acoperiti cu zahar tos. Bagati la frigider vasul respectiv pentru cateva ore ca sa isi lase sirop fructele. Apoi adaugati un pliculet de zahar vanilat si puneti la fiert pe foc mic. Puteti adauga si putina zeama de lamaie. Fierbeti 10 -15 minute pana cand se leaga siropul. Raciti si adaugati peste inghetata.
Cand doriti sa serviti inghetata trebuie sa o scoateti din congelator cu 30 de minute inainte si sa o bagati in frigider.
O metoda foarte practica de a servi o inghetata usor topita si cremoasa este sa scoateti vasul de la congelator si sa il puneti in cuptorul cu microunde pentru 7-10 secunde (nu mai mult) chiar inainte de a o servi. In felul acesta inghetata se topeste usor si in interior si are consistenta ideala: cremoasa si fara cristale de gheata.
Print Page

No comments:

Post a Comment