Saturday, April 7, 2012

Reteta pentru diabetici - Muffins dietetice cu branza de vaci si stafide


Asa cum spuneam in prima zi pe blog, fac destul de des retete adaptate pentru diabetici. Astazi voi posta o reteta de muffins delicioase facute cu fructoza si faina integrala. Ele nu cresc atat de mult pentru ca se foloseste si faina integrala si, pentru ca se inlocuieste zaharul cu fructoza. Important este ca ies foarte pufoase si gustoase, spre bucuria celor ce au uitat demult gustul zaharului. Fructoza se poate cumpara de la plafar sau de la supermarket. In general, muffins se coc destul de repede. Dupa ce le-ati bagat la cuptor, nici nu apucati bine sa curatati bucataria si sa spalati vasele folosit la preparare ca ele s-au si copt. Atentie sa nu le coaceti prea mult. Este pacat pentru ca isi pierd din aspect si consistenta. Bafta!


Muffins dietetice cu branza de vaci si stafide

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Cana = aproximativ 240 ml
2 cani (500 gr) branza de vaci proaspata
1 cana (135-140 gr) faina integrala
1 cana (135-140 gr) faina alba 000
1 cana stafide
3/4 cana (150 gr) fructoza
3/4 lingurita bicarbonat alimentar
1 pliculet praf de copt
1/4 lingurita sare
3 oua
1/2 cana (120 ml) margarina putin topita si adusa la temp camerei
(se poate folosi si ulei in loc de margarina)
esenta de vanilie si esenta de rom (gupa gust)
1 lamaie medie rasa si zeama de la ea

1. Pentru muffins nu se foloseste mixerul. Coca trebuie amestecata doar cat sa se incorporeze ingredientele. Daca amestecati excesiv aluatul nu va mai avea consistenta corecta.
2. Se preincalzeste cuptorul 5-10 min (180 grade C). Se pun formele de hartie ptr  in tava de muffins (18-24 bucati).
3. Stafidele se spala cu apa rece se scurg bine si apoi se amesteca cu 1 lingura de faina pt a nu aluneca la fundul aluatului.
4. Intr-un castron mare se amesteca ingredientele uscate: faina, fructoza, bicarbonatul, praful de copt, sarea si lamaia rasa.
5. Intr-un alt castron se bat putin cu telul ouale intregi, si se adauga margarina topita (de ex la microunde 20 sec). Se amesteca putin si apoi se adauga zeama de lamaie, branza de vaci, in trei etape, si stafidele.
6. Se adauga ingredientele “umede” in bolul mare, peste cele uscate, si se amesteca usor doar pana cand se incorporeaza.
7. Se pune aluatul cu o lingura in cele 12 forme deja pregatite si se baga la cuptor la foc mediu 20-25 min. Se incearca daca s-au copt intepandu-le cu o scobitoare care trebuie sa iasa din aluat aproape curata.
8. Dupa ce se scoate tava de la cuptor se lasa sa se racesca 10 min dupa care se  scot muffins si se pun pe o alta tava. Hartia se scoate doar dupa ce s-au racit complet.
Print Page

No comments:

Post a Comment