Saturday, April 14, 2012

Pasca si cozonac pentru diabetici



Cozonacul si cu pasca sunt facute cu fructoza in loc de zahar, astfel incat sa se bucure de ele toti membrii familiei. Asa cum spuneam in prima zi pe blog, fac destul de des dulciuri cu inlocuitori de zahar pentru ca am un membru al familiei care sufera din cauza diabetului si care ar pofti cumplit daca nu ar avea voie sa guste din prajiturile mele. Cand miroase a aluat de cozonac la cuptor in toata casa este greu sa rezisti. De cele mai multe ori folosesc fructoza pe care o cumpar de la Plafar. Cred ca si pentru cei ce nu sufera de diabet e bine sa evite consumul excesiv de zahar, asa ca mai ales de sarbatori, un dulce "dietetic" nu le-ar displace. Totusi, cei care sufera de diabet trebuie sa aibe grija deoarece in compozitie intra multe ingrediente care contin si ele multi, ...... multi carbohidrati. Deci, gustati cu masura! Adica dupa ce ca doar gustati sa mai fie si cu masura! Oricum, reteta se poate face si cu zahar normal respectand aceleasi cantitati mentionate pentru fructoza.
 
Pentru aceasta reteta am folosit masina de facut paine, ceea ce mi-a usurat foarte mult treaba. Se foloseste programul pentru framntat si dospit (fara coacere). Din portia de aluat rezultata am facut un cozonac marisor si o pasca generoasa si credeti-ma pe cuvant, extrem de gustoasa. Cele doua forme le-am bagat la cuptor in acelasi timp, pe un singur gratar. Aluatul a crescut atat de mult incat cea mai mare provocare a fost sa nu dea pe dinafara formei de cozonac. Ca sa evit sa afum bucataria si sa compromit bunatate de cozonac si pasca, a trebuit sa improvizez o tava intermediara, sub cea care sustinea formele. Am acoperit aceasta tava cu folie de aluminiu, astfel incat daca ar fi cazut putina compozitie sa nu ajunga direct pe tabla de deasupra arzatorului ci pe folia pe care o puteam inlatura cu usurinta din cuptor, fara sa opresc coacerea. A fost o adevarata provocare dar important este ca am gasit o solutie care a functionat pentru ca, bineinteles ca aluatul s-a revarsat putin peste forma. A ajuns pe folie dar nici macar nu a fost nevoie sa scot folia pentru ca nefiind direct pe arzator nu s-a ars atat de mult cat sa scoata fum. Deci, invatam din experienta!
 
 












Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

   Pentru aluat:
750 gr faina cernuta
250 ml lapte
30 gr drojdie normala (3/4 cub)
300 gr fructoza (sau zahar)
3 oua + 2 galbenusuri
150 gr margarina pentru prajituri
1/4 lingurita de sare
Esenta de rom
Esenta de vanilie
Coaja rasa de la o lamaie medie

   Pentru umplutura cozonacului:
150-200 gr miez de nuca nepisat
2 albusuri
50 gr fructoza (sau zahar)
100 gr stafide

   Pentru uns aluatul
1 galbenus
3 linguri lapte

   Pentru umplutura pascutei:
500 gr branza de vaci
2 oua
1 iaurt fin (150gr)
2 linguri gris
1/4  lingurita sare
5 linguri rase de fructoza (appx 50 gr) sau zahar
100 gr stafide
Esenta de vanilie sau 2 plicuri zahar vanilat daca nu faceti reteta  pentru diabetici
Coaja rasa de la 1/2 lamaie

Se pregateste maiaua. Se iau 100 ml din cantitatea de lapte si se pun la fiert.  Cand laptele clocoteste se ia de pe foc si se amesteca bine cu 3 linguri rase din cantitatea de faina. Se amesteca separat drojdia cu o lingura de fructoza pana cand se obtine o consistenta lichida si apoi se incorporeaza in faina oparita cu lapte. Se presara putina faina, se acopera cu folie alimentara si se pune intr-un loc caldut pana cand isi mareste volumul de 2-3 ori.

Se cerne faina si se topeste margarina (30 sec la microunde) care se lasa putin la racit pentru ajunge aproape la temperatura camerei. Se bat cu telul 3 oua si 2 galbenusuri si fructoza ramasa pentru aluat, cam 1 minut.

Se pun in cuva masinii, in aceasta ordine: laptele ramas, praful de sare, margarina topita, ouale batute cu fructoza, esentele, coaja de lamaie si faina. In faina se face o gropita in care se pune maiaua.

Se programeaza masina. Programul folosit este cel de framantare si dospire. Dureaza cam 1 ora si 50 de minute.

In timp ce masina framanta aluatul, pregatiti umplutura pentru cozonac. Spalati stafidele si lasati-le in apa sa se inmoaie. Puneti miezul de nuca intr-o tava mica pe hartie de copt. Bagati tava la cuptorul incins pentru 8 minute (nu mai mult pentru ca se arde nuca). Scoateti tava si o lasati la racit. Apoi macinati nuca. Daca nu aveti un robotel de bucatarie cu care sa macinati, o puteti marunti cu mainile. Bateti cu mixerul cele 2 albusuri si fructoza pentru umplutura si apoi adaugati nuca amestecand usor cu o lingura. Adaugati si stafidele pe care le-ati scurs inainte.

Ungeti cu o pensula cu putin ulei: o forma pentru cozonac si un vas din sticla termorezistenta. Cele doua forme trebuie sa incapa in cuptor, una langa cealalta pe acelasi gratar. Ungeti cu putin ulei si masa de lucru. Eu folosesc o folie de silicon pe care o pun pe masa ca sa manevrez aluatul fara sa se lipeasca de blat. Si folia de silicon se unge cu ulei.

Inchideti geamurile si usile ca sa se pastreze o temperatura constanta in bucatarie. Cand s-a terminat programul de framantare si dospire, rasturnati aluatul pe blat si va ungeti cu ulei si pe maini. Impartiti aluatul in 2 parti, una pentru pasca si una pentru cozonac. Cea pentru cozonac o mai impartiti in doua parti pe care le intindeti pe rand pe blat si le umpleti ca pe doua rulade, cu umplutura gata pregatita. Apoi impletiti cele doua suluri intre ele si asezati impletitura in forma de cozonac. O acoperiti lejer cu folie alimentara, o puneti pe aragaz si porniti cuptorul ca sa se preincalzeasca. In felul acesta aluatul creste din nou beneficiind de caldura pe care o emana cuptorul.

Intindeti pe blat a doua jumatate de aluat si apoi asezati-l in vasul oval incercand sa ii formati cu mainile peretii de aluat ca si cand ar urma sa puneti umplutura pentru pasca. Acoperiti forma lejer cu folie si asezati-o tot pe aragaz langa cozonac.

Cat creste din nou aluatul pregatiti umplutura pentru pasca. Amestecati cu mixer-ul adaugand treptat intr-un castron ouale, sarea, fructoza, branza de vaci, iaurtul, esenta de vanilie, coaja rasa de lamaie, si, la urma, amestecand cu lingura stafidele spalate si scurse si grisul.

Dupa ce cozonacul si pasca au crescut destul (se lasa cel mult o ora) se inlatura folia. Cozonacul se unge cu galbenusul de ou batut putin cu 2-3 linguri de lapte. Se pot pune cateva bucati intregi de miez de nuca pe deasupra pentru decorare. Pasca se remodeleaza, adica se ridica aluatul pe peretii vasului apasand usor cu mainile si avand grija sa ramana si la baza aluat si se adauga umplutura. Se unge si ea cu oul batut cu lapte si se acopera cu folie de aluminiu. Ambele vase se introduc in cuptor la foc mediu. Daca ati facut proba si nu va incap ambele vase pe acelasi gratar, atunci, coaceti in doua serii.

Se coc cam 60-75 minute. Timpul de coacere difera mult in functie de cuptor si de cat de puternica este flacara. Cand cozonacul este aproape copt, ceea ce la mine s-a vazut cam dupa 40 de minute, se deschide usa cuptorului si se trage afara folia de deasupra pascutei fara a scoate forma din cuptor. Se scoate cozonacul atunci cand este gata si se mai lasa pascuta pana cand se rumeneste si ea putin la suprafata. Aveti mare grija sa nu le coaceti prea mult pentru ca aluatul se va usca si nu va mai avea acea consistenta pufoasa dar si un pic umeda.

Sper ca cei 11 pasi sa nu vi se para prea multi si prea grei. Va asigur ca dupa ce veti incerca sa faceti prima data veti privi de la distanta cozonacii din magazine.


Print Page

No comments:

Post a Comment