Monday, January 7, 2013

Tort racoritor cu crema de smantana, iaurt si capsuni

Chiar daca poza pare ca prezinta niste bucati de prajitura, va asigur ca, la origine a fost vorba despre un tort. Daca veti citi reteta, spre final, veti gasi si explicatia acestei transformari. Tortul acesta este foarte racoritor dar si aromat datorita piureului de capsuni proaspete (adica proaspat scoase din congelator). Daca preparati aceasta reteta si doriti sa fiti mai siguri ca veti obtine o crema foarte ferma, sau daca il preparati vara,  adaugati inca un plic de 10 gr de gelatina. Eu prefer mai putine ingrediente artificiale si de aceea am folosit doar 2 plicuri. Daca lasam tortul pentru a fi mancat acasa eram mai linistita, doar ca o parte a trebuit transportat pentru a-l bucura pe Ionut. Recunosc faptul ca am avut ceva emotii gandindu-ma ca nu am facut crema mai ferma. Norocul meu ca afara a fost suficient de frig, chiar mai frig decat in frigider, si minitortul a ajuns cu bine la destinatie. Sper ca cei ce l-au gustat sa il fi savurat cu multa placere!




Ingrediente pentru blat:

100 gr unt (sau margarina Rama Maestro cub)
100 gr zahar
100 gr faina
2 oua
35 ml lapte
1 lingurita praf de copt
1 lingurita esenta de vanilie
1 lingurita rasa coaja de portocala macinata
1/2 lingurita coaja de lamaie macinata
1/2 lingurita sofran



Acest blat iese destul de subtire (vedeti pozele de mai jos). Daca doriti sa obtineti un blat mai gros puteti folosi ingredientele si instructiunile de la cupcakes (reteta-de-baza). Diferenta va consta doar in faptul ca veti turna compozitia obtinuta in tava cu inel detasabil. Nu uitati sa adaugati si 1/2 lingurita sofran (nu este mentionat in reteta respectiva).


Ingrediente pentru crema:

350 gr capsuni si 2 linguri de zahar (frecate piure cu robotul)
200 gr crema de smantana (Pilos de la Lidl, sau alta marca cu grasime min 32%)
400 gr iaurt gras (iaurt grecesc 10% grasime tot de la Lidl)
200 ml frisca lichida
170-200 gr zahar (daca vreti mai dulce puneti 200 gr)
2 plicuri de 10 gr gelatina inmuiata in 150 ml apa
1 lingurita esenta de vanilie
1 lingurita esenta de rom
1 portocala taiata bucatele

Ingrediente pentru ornat:

1 plic Tort Gelee (Dr. Oetker)
ornamente coloratedin zahar
sau
2 linguri zahar pudra vanilat


Pregatiti o forma rotunda cu inel detasabil, pentru tort, tapetand-o cu hartie de copt si incalziti cuptorul la 180 de grade.
Intr-un castron cerneti faina, praful de copt, sarea, sofranul, coaja de portocala si cea de lamaie. Amestecati cu un tel.
Intr-un alt castron, cu ajutorul unui mixer, frecati 1-2 minute untul si apoi adaugati zaharul in 2 reprize. Bateti inca 2 minute pana cand amestecul devine pufos. Adaugati esenta de vanilie sau 2 pliculete de zahar vanilat si mai amestecati timp de 1 minut. Apoi adaugati ouale, unul cate unul,si amestecati pana se omogenizeaza.
Montati la mixer paletele spiralate si adaugati in amestecul de mai sus mix-ul cu faina, in trei reprize alternand cu laptele, in doua reprize (faina-lapte-faina-lapte-faina). Amestecati usor, la viteza mica, doar pana se omogenizeaza. Turnati in tava de tort si bagati la copt pentru appx 20-25 min. 

Probati daca s-a copt cu o scobitoare. Daca scobitoarea iese curata scoateti tava din cuptor. Lasati blatul in forma la racit. Dupa ce s-a racit se rastoarna si se taie in doua cu firul special.
 
 Se pregateste tava de tort acoperind fundul ei cu folie de plastic.
  
Se alege unul dintre blaturi si se pune inapoi in tava, peste folie, cu partea mai coapta in sus. Culoarea galbena, foarte placuta, a blatului se datoreaza jumatatii de lingurita de sofran.

Apoi, incepem sa pregatim crema. Mai intai luam cele 350 gr capsuni (eu le-am avut puse din vara la congelator, curatate si spalate, in pungute de cate 350gr) si le mixam in blender impreuna cu 2 linguri de zahar.

Batem frisca lichida pana cand se intareste si o punem la frigider.
Inmuiem intr-un ibric cele doua plicuri de gelatina in 150ml apa (timp de 10 min) dupa care punem ibricul pe foc mic si amestecam pana cand se topesc granulele. Gelatina nu trebuie sa fiarba. Verificam temperatura si avem grija sa nu treaca de appx 60 de grade. Luam ibricul de pe foc si il lasam sa se raceasca in urmatoarele 15 minute, timp in care preparam crema.
Se cerne printr-o sita zaharul pudra. Punem intr-un castron inalt crema de smantana si o batem un minut cu mixerul. Adaugam zaharul, in doua reprize, si mai batem putin pana cand se omogenizeaza. Apoi adaugam iaurtul mixand incontinuu. Dupa iaurt, adaugam piureul de capsuni si la urma gelatina lichida pe care o turnam in fir subtire.
Scoatem frisca de la frigider si o adaugam in compozitie mixand pana la omogenizare.
Crema poate fi ferma, si atunci se umple direct forma de tort cu ea, sau este posibil sa constatati ca ati obtinut o crema destul de subtire (in functie de consistenta ingredientelor folosite). In acest caz puneti crema la frigider pentru 1/2 ora sau maxim 1 ora. Nu trebuie sa o lasati mai mult de atat pentru ca se va intari prea tare pentru a fi asamblata cu blatul. Dupa ce ati scos-o de la frigider, mai trebuie mixata 1-2 minute pentru omogenizare. Apoi se adauga peste blat 2/3 din crema, in forma de tort cu inel detasabil, si se intinde cu o spatula sau un cutit avand grija ca sa se umple bine si pe lateral, acolo unde vine in contact cu inelul. Presati usor ca sa nu ramana goluri.
Curatati portocala si taiati feliile in 3-4 bucati. Adaugati bucatile de portocala peste crema presandu-le usor ca sa nu ramana doar la suprafata.


Adaugati si restul de crema si acoperiti cu blatul ramas. Fata coapta trebuie sa vina in contact cu crema.
Acoperiti cu folie si lasati la frigider minim 6 ore. Dupa ce il scoateti de la frigider, desprindeti marginile tortului cu ajutorul unei spatule subtiri sau al unui cutit. Apoi, rasturnati cu o miscare ferma de rasucire tortul pe un platou. Tortul se poate orna cu gem, gelatina cu inchegare rapida (eu am folosit de exemplu Tort Gelee de la Dr. Oetker) sau se poate pudra cu zahar vanilat. Peste glazura de gelatina eu am adaugat si cateva ornamente colorate.
Pentru ca am dorit sa impart acest tort cu niste prieteni dragi l-am taiat circular folosind ca sablon o farfurioara. Partea din mijloc am pus-o pe un platou si am ornat-o asa cum se vede in poza, iar inelul ramas l-am taiat in mai multe bucati pe care le-am pus pe un alt platou. Asa se explica faptul ca am prezentat un mini tort si niste bucati separate de tort care arata ca o prajitura.
Print Page

2 comments:

  1. Sper ca a fost gustos ... arata bine! Felicitari, la cat mai multe retete reusite!

    ReplyDelete
  2. Multumesc mult! Multe retete = multe ore de gimnastica, daca nu vreau sa ramana pe mine sub forma de colacei.

    ReplyDelete