Friday, January 4, 2013

Cupcakes cu vanilie, cipsuri de ciocolata si crema de branza

Pentru ca in prima zi a anului este si onomastica tatalui meu, am vrut sa ii fac un cadou dulce si cu o anumita semnificatie. Alegerea mea: cupcakes cu vanilie, cu crema de branza si cu o inimiora dedicata tatalui. Nu voi insista asupra retetei de cupcakes ci doar va voi spune ca am folosit reteta de baza la care am adaugat niste bucatele de ciocolata si o lingurita rasa de sofran. Vedeta a fost crema de branza care a iesit super. A fost gustoasa, nu foarte grasa, ferma si usor de manevrat. Asa cum poate ati observat, nu prea sunt adepta cremelor cu unt pentru ca le consider prea grase, prea "unhealthy".




Cupcakes - Reteta de baza + cipsuri de ciocolata

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei

1/2 cana margarina Rama (sau unt de bun calitate) (120 grame)
1 cana (200 grame) zahar tos
3 oua
1 lingurita de esenta de vanilie (sau 2 pliculete de zahar vanilat)
1 lingurita de coaja de portocala macinata
1/2 lingurita de coaja de lamaie macinata
1 lingurita rasa de sofran 
1 1/2 cani (200 grame) faina
1 1/2 lingurite praf de copt
Un varf de cutit de sare
1/4 cana (60 ml) lapte
30-40 gr cipsuri de ciocolata (sau ciocolata rasa) 


Pregatiti tava pentru briose asezand formele de hartie si preincalziti cuptorul la foc mediu (appx 180 grade C). Reteta este potrivita pentru 12 cupcakes.
Intr-un castron cerneti faina, praful de copt, sarea, sofranul, coaja de portocala si cea de lamaie. Amestecati cu un tel.
Cu ajutorul unui mixer frecati 1-2 minute untul si apoi adaugati zaharul in 2 reprize. Bateti inca 2 minute pana cand amestecul devine pufos. Adaugati esenta de vanilie sau 2 pliculete de zahar vanilat si mai amestecati timp de 1 minut. Apoi, adaugati ouale, unul cate unul si amestecati pana se omogenizeaza.
Montati la mixer paletele spiralate si apoi adaugati in amestecul de mai sus mix-ul cu faina in trei reprize alternand cu laptele in doua reprize (faina-lapte-faina-lapte-faina). Amestecati usor, la viteza mica, doar pana se omogenizeaza. La urma adaugati cipsurile de ciocolata (sau ciocolata rasa) si amestecati usor cu o lingura.
Umpleti formele tavii pentru briose cu ajutorul unei linguri sau a unui cupe de luat inghetata. 

Coacerea dureaza 20-25 min. Probati daca s-au copt cu o scobitoare. Daca scobitoarea iese curata scoateti tava din cuptor, lasati sa se racoreasca pentru 10 min si apoi asezati cupcakes pe un platou sau pe un suport la racit. Dupa o jumatate de ora puteti desface si hartiutele de copt.

Decupati "capacul" fiecarei prajiturici tinand cutitul inclinat in asa fel incat sa obtineti o adancitura in mijloc. Apoi taiati varful conului si indepartati-l.



Asezati pe o tava capacele cu fata in sus si decupati-le in centru cu o forma. Eu am folosit o forma de inimioara, dedicatie speciala pentru tatal meu. Puteti sari peste aceasta etapa (e cam migaloasa iar blatul e foarte fraged si se poate rupe).

Apoi pudrati cu zahar capacele decupate.

Iar acum crema de branza:

Ingrediente:

200 gr crema fina de branza (eu am folosit Cheese Cream Clasic Kaufland - buna si ieftina, dar merge si Philadelphia care e putin mai scumpa, sau alta marca)
150 ml frisca lichida
100-150 gr zahar pudra (dupa gust)
1 lingurita esenta de vanilie
5 gr gelatina (1/2 plic de la Dr. Oetker)
un varf de scobitoare de gel alimentar colorant rosu


Se pun intr-un vas granulele de gelatina in 50 ml apa rece si se lasa 10 min la inmuiat. Apoi se pune vasul pe foc mic si amestecand incontinuu se incalzeste foarte putin (60 grade, deci in nici un caz sa nu fiarba) doar pana cand se dizolva gelatina. Se ia vasul de pe foc si se lasa sa se racoreasca 10-15 min. Trebuie sa mai amestecati din cand in cand ca sa nu se intareasca. Atunci cand o adaugati la crema de branza trebuie sa fie inca lichida.

Intre timp se bate cu mixerul frisca cu putin zahar si se pune la frigider.

Apoi se bate cu mixerul crema de branza timp de 2 minute, dupa care se adauga zaharul si se mai mixeaza cateva minute. Se adauga esenta de vanilie, gelul colorant si apoi gelatina dizolvata, turnand foarte usor "in fir subtire". La sfarsit se adauga frisca batuta mixand pana la omogenizarea amestecului. Crema rezultata va fi ferma si pusa in sprit se va modela foarte frumos. Dupa ce ati terminat de facut crema trebuie sa umpleti prajituricile imediat, sa le ornati si apoi sa le bagati intr-o cutie ermetic inchisa la frigider. Fiind o crema de branza trebuie sa stea la rece.


Pentru a umple prajituricile folositi un pos in care montati un varf stelat mare.
Dupa ce ati adaugat crema puneti capacele si mai pudrati cu putin zahar daca vreti sa corectati anumite zone. Tot cu ajutorul posului, dar cu un varf stelat mic, umpleti inimioarele.
La sfarsit puteti adauga sau nu, o cireasa confiata sau altceva pentru decor.
Este foarte posibil sa va ramana crema. Eu am mai pregatit un castronel cu crema ramasa in care am inserat varfurile de la conuri si am ornat cu inimioarele decupate. Deci: nimic nu se pierde, totul se transforma!

PS: Se vede in poza de mai sus ca deja crema se modela altfel. Nu la fel de ferm ca la umplerea prajituricilor, deoarece trecuse ceva timp si incalzindu-se se mai inmuiase. Si din acest motiv spuneam ca trebuie sa puneti cupcakes la rece dupa ce le montati.

Print Page

No comments:

Post a Comment