Monday, March 11, 2013

Mucenici moldovenesti - reteta pentru diabetici

Desi incerc sa prepar dulciuri cu cat mai putin gluten, astazi nu am rezistat sa nu fac mucenici moldovenesti. Si ca sa-i impac pe toti cei din casa, am ales sa fac o reteta cu fructoza in loc de zahar si cu faina bio (de la moara). Bineinteles ca reteta se poate face si cu zahar. Pentru ca era prima data cand faceam mucenici moldovenesti, mai intai m-am documentat despre ce este vorba. In plus, m-a ajutat masina de facut paine la framantarea si dospirea aluatului. In concluzie chiar nu mi s-a parut deloc greu.
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

500 gr faina alba
20 gr drojdie proaspata / 5 gr drojdie uscata
5 linguri de ulei
5 linguri fructoza / 5 linguri de zahar
2 oua 
200 gr lapte degresat
1 varf de sare
1/2 lingurita coaja de lamaie rasa macinata
1 lingurita coaja de portocala rasa macinata
1/2 lingurita sofran
1 lingura esenta de vanilie (pura sau homemade)


1 ou si 2 linguri de lapte pentru uns inainte de copt
1 lingura de miere pentru uns dupa copt
sirop de fructoza/zahar (300 ml apa si 2 linguri de fructoza/zahar)
nuca macinata si zahar pudra pentru ornat

Se cerne faina si se adauga: fructoza/zaharul, coaja de lamaie rasa macinata, coaja de portocala rasa macinata, sofranul. Se amesteca bine

Se potriveste masina de facut paine pe programul de framantare si dospire si se adauga in cuva acesteia ingredientele dupa cum urmeaza: laptele putin incalzit (40 de grade), sarea, uleiul, esenta de vanilie, cele 2 oua putin batute in prealabil, faina. In mijlocul fainii se face o adancitura in care se pune drojdia uscata sau maiaua de drojdie proaspata. Se da drumul la program. Dureaza aproape 2 ore.

Dupa ce masina si-a terminat programul se mai lasa aluatul timp de 10-20 minute in masina.

Se scoate aluatul pe masa tapetata cu faina si se imparte in 8 portii. Se imparte intai in jumatate, apoi fiecare jumatate in doua si apoi fiecare sfert in doua. Se formeaza mucenicii si se pun in tava pe hartie de copt unsa cu putin ulei. Se mai lasa la dospit intr-un loc cald 30 de minute. Apoi se ung cu oul batut cu 2 linguri de lapte si se baga la cuptorul preincalzit.

Se coc 25-30 minute pana cand devin rumeni. Se scot din cuptor, se lasa la racit 10 minute dupa care se scalda pe rand, intai pe o fata si apoi pe cealalta, cate 10 secunde in siropul de fructoza/zahar. Acest sirop se poate face cu mai multe mirodenii (gen esenta de rom, visinata, esenta de vanilie etc). Eu am ales varianta simpla. Apoi se aseaza intr-o tava si se ung cu miere peste care se presara miez de nuca macinat. Daca faceti reteta pentru diabetici ar trebui sa folositi doar putina miere de salcam indoita cu apa. Se pot pudra cu zahar pudra simpla sau cu vanilie.






Print Page

2 comments: