Thursday, January 3, 2013

Trandafiri din felii de mar coapte in aluat - Apple Roses


De curand am vazut un colaj de poze care prezentau un trandafir facut din felii de mar in aluat - multumesc Food Art - si mi s-a parut ceva foarte spectaculos. Fara a avea reteta respectiva, dar inspirata de poze si bineinteles adaugand cate ceva nou m-am apucat de treaba. Puteti vedea mai jos ce a iesit!

Tehnica de a rula aluatul pentru a obtine aspectul de trandafir, cu siguranta nu este una care sa iti dea satisfactie maxima din prima. Imi mai trebuie putin antrenament ca sa obtin ceva ca in pozele originale, dar gustul a iesit ... mmmmh!

Reteta mea este pentru 18 trandafiri. 12 i-am copt intr-o tava de briose si inca 6 in alta pusa pe un gratar mai jos. Puteti coace pe rand cele doua tavi. Tava pe care o coaceti a doua oara o tineti intre timp la frigider. Si pentru ca doream sa fac si cu zahar si cu indulcitor, seria mai mica am facut-o pentru diabetici.

Ingrediente:

4 mere galbene taiate felii subtiri
2 linguri (30 gr) zahar (sau indulcitor pentru diabetici)
zeama de la 1 lamaie
2-3 lingurite scortisoara amestecate cu 3 linguri (45 gr) zahar (sau indulcitor pentru diabetici)
o portie de aluat de placinta sau aluat din comert
un albus de ou
1 lingura de miere (sau indulcitor pentru diabetici)
40-50 gr merisoare confiate (sau stafide) (la reteta pentru diabetici nu se pun)
cirese confiate pentru ornat (nu este obligatoriu iar la reteta pentru diabetici nu se pun)



Se taie merele in felii subtiri indepartandu-se miezul cu samburi. Merele nu se decojesc. Este bine sa folosim mere galbene (sau verzi) pentru aspectul final.

Se stoarce o lamaie. Se toarna zeama de lamaie amestecata cu 2 linguri de zahar (sau indulcitor pentru diabetici) peste mere si se amesteca usor cu o lingura. Se poate adauga si o lingurita de scortisoara. Se lasa asa 15 min..
Apoi se pun merele intr-o sita de plastic la scurs inca 15 min.
Intre timp pregatiti tava de briose ungand cu o pensula fiecare forma cu putin ulei.
In siropul cu zahar si lamaie rezultat se pun la inmuiat merisoarele.
Dupa ce s-au scurs bine, feliile de mar se pun intr-un vas ceramic in cuptorul cu microunde pentru 2-3 min la putere medie (puteti da 6 serii de 30 de secunde in 2 etape si sa verificati dupa prima etapa). Scopul este sa inmuiem putin fibra marului, fapt ce ne va ajuta considerabil in continuare. Apoi lasati din nou merele la scurs si racit 15 min.

Intre timp intindeti o foaie de aluat folosind un bulgare din cei doi. Ungeti foaia cu albusul de ou batut cu putina miere (sau indulcitor pentru diabetici) si apoi presarati zaharul amestecat cu scortisoara.
Asezati feliile de mar pe o latura a aluatului, ca in poza si taiati fasia de aluat cu 1,5 - 2 cm sub linia merelor. Tineti cont ca din fiecare bulgaras de aluat ar trebui sa obtineti 9 rulouri.
Rulati cu grija fasia, fara sa impingeti merele inafara.
Asezati ruloul obtinut intr-o forma a tavii de briose si apoi mai aranjati feliile de mar daca s-au deplasat. Continuati pentru a umple toate formele tavii.

Adaugati merisoarele infigandu-le intre aluat si mar.
Daca aluatul s-a inmuiat puteti sa bagati tava la frigider o jumatete de ora sau mai mult, pana cand doriti sa coaceti trandafirii.
Ungeti rulourile cu ceea ce a mai ramas din albusul de ou imbogatit cu miere.
Coaceti la foc mediu in cuptorul preincalzit.
Dupa coacere lasati trandafirii in tava inca 15 min si apoi desprindeti aluatul copt de tava folosind o spatula subtire de plastic. Asezati trandafirii pe o tava sau pe un platou ca sa se racesca.

Puteti orna trandafirii cu cirese confiate sau ii puteti lasa nedecorati.


In poza de mai jos aveti varianta pentru diabetici. Fara merisoare si fara cireasa deoarece fructele confiate contin foarte mult zahar. Lipseste si glazura de albus batut cu miere. La acestea albusul pentru glazura se bate cu 2 lingurite de indulcitor.

Print Page

4 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Nu arata chiar ca originalul dar au fost foarte apreciate de cei care le-au servit.

    ReplyDelete
  3. mi-au iesit exact ca aici..felicitari!!

    ReplyDelete