Saturday, December 15, 2012

Negresa de post




Inainte de Craciun multi oameni tin post. De aceea m-am gandit sa fac o prajitura de post simpla si absolut delicioasa. Credeti-ma: Pozele nu arata nici jumatate din cat sunt de bune aceste prajiturici! Iar de preparat, cred ca nu exista reteta mai simpla ca aceasta. Cititi si va veti convinge!







Ingrediente (pentru o tava de 25x35 cm):

300 gr zahar
500 gr faina
350 ml apa
250 ml ulei
6 linguri gem (orice fel)
30 gr cacao + 30 gr praf de roscove (sau doar 50 gr cacao)
350 gr fructe confiate (stafide + diverse alte fructe: ananas, mango, banane ..)
100 ml alcool dulce (visinata, rom, lichior)
100 gr amestec de nuci si migdale macinate
2 lingurite praf de copt
1 lingurita bicarbonat
2 lingurite coaja de portocala macinata (sau portocala rasa)
1 lingurita coaja de lamaie macinata (sau portocala rasa)
2 plicuri zahar vanilat
1 lingurita scortisoara

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperature camerei.

Nu se foloseste mixerul.

Fructele confiate se stropesc cu 100 ml alcool. Eu am folosit stafide, mango deshidratate si o punga de fructe mix tropical (de la Lidl), care in total aveau 350 gr.

Se preincalzeste cuptorul la foc mediu (appx 180 grade C).

Se amesteca intr-un vas toate ingredientele uscate (faina, praful de copt, bicarbonatul, coaja de portocala macinata, cea de lamaie, zaharul vanilat,  amestecul de nuci si migdale macinate, cacao, pudra de roscove - se gaseste la magazinele tip Plafar, scortisoara). Se amesteca bine folosind un tel.

Apoi se adauga restul ingredientelor: apa, uleiul, fructele cu alcool cu tot, gemul. Doar dupa ce ati adaugat toate ingredientele “umede” incepeti sa amestecati usor cu o lingura sau o spatula.

Secretul acestui tip de prajitura este sa nu amestecati excesiv (in nici un caz cu mixerul), ci doar pana la omogenizare.

Se pune aluatul in tava si se coace 30-40 minute la foc mediu. Daca bagati o scobitoare in aluat ea trebuie sa ramana curata. Nu coaceti excesiv, astfel incat prajitura sa nu iasa uscata. Ea trebuie sa fie moale si pufoasa. 

Dupa ce s-a racit presarati deasupra “cristale” de zahar, asa cum am facut eu, sau pudrati cu zahar. Se mai poate orna cu cacao sau nuca de cocos rasa.





Print Page

No comments:

Post a Comment