Sunday, December 16, 2012

Cupcakes cu vanilie, cipsuri de ciocolata si mar




Din nou cupcakes! O reteta speciala trebuie sa includa si putina ciocolata. Altfel nu se poate numi speciala! Deci pornind de la reteta de baza am adaugat cipsuri de ciocolata si … mar. Trebuia sa compensam cumva faptul ca am indulcit reteta cu ciocolata, asa ca am pus si un mar. Un singur mar, mare ce-i drept, face prajiturile mai racoritoare, iar siropul cu suc de la acelasi mar le face delicioase.




Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei

1/2 cana margarina Rama (sau unt de bun calitate) (120 grame)
1 cana (200 grame) zahar tos
3 oua
1 mar mare
½ zeama de lamaie
2 lingurite rom sau visinata
1 lingurita scortisoara
50 gr cipsuri de ciocolata (sau ciocolata rasa)
1 lingurita de coaja de portocala macinata (sau portocala rasa)
1/2 lingurita de coaja de lamaie macinata (sau lamaie rasa)
1 1/2 cani (200 grame) faina
1 1/2 lingurite
praf de copt
Un varf de cutit de sare
1/4 cana (60 ml) lapte


Pregatiti tava de cupcakes asezand formele de hartie si preincalziti cuptorul la foc mediu (appx 180 grade C). Reteta este potrivita pentru 12 cupcakes.

Curatati marul de coaja si taiati-l in cubulete mici pe care le asezati intr-un bol si le stropiti cu zeama de lamaie. Presarati peste cubuletele de mar scortisoara si o lingura de zahar. Amestecati usor. Lasati-le 10 minute dupa care puneti-le sa se scurga pana cand pregatiti aluatul. Pastrati siropul.

Siropul de la mar il puneti pe foc impreuna cu 50 ml apa, 2 lingurite de rom sau visinata si o lingura de zahar si amestecati pana cand se topeste zaharul. Il veti folosi ca sa insiropati cupcakes dupa coacere.

Intr-un castron cerneti faina, praful de copt, sarea, coaja de portocala si cea de lamaie. Amestecati cu un tel.

Cu ajutorul unui mixer frecati 1-2 minute untul si apoi adaugati zaharul in 2 reprize. Bateti inca 2 minute pana cand amestecul devine pufos. Adaugati esenta de vanilie sau 2 pliculete de zahar vanilat si mai amestecati timp de 1 minut. Apoi, adaugati ouale, unul cate unul si amestecati pana se omogenizeaza.

Montati la mixer paletele spiralate si apoi adaugati in amestecul de mai sus mix-ul cu faina in trei reprize alternand cu laptele in doua reprize (faian-lapte-faina-lapte-faina). Amestecati usor, la viteza mica, doar pana se omogenizeaza. La urma adaugati cipsurile de ciocolata (sau ciocolata rasa) si amestecati usor cu o lingura.

Umpleti formele tavii de cupcakes cu ajutorul unei linguri sau a unui cupe de luat inghetata. Completati doar 2/3 din cupa, adaugati cateva bucatele de mar si inca 1/3 aluat. Deasupra mai puneti cateva bucatele de mar.



Bagati tava la cuptor si coaceti appx 25 min. Daca vi se pare ca focul este prea puternic, dupa 10-15 min puteti micsora flacara. 



Dupa ce s-au copt lasati prajiturile sa se racesca 10 minute si apoi asezati-le pe  o tava. Dupa appx o jumatate de ora indepartati hartiutele pentru copt.

Puteti sa presarati zahar pudra peste prajituri sau sa le insiropati cu ajutorul unei pensule. Siropul ramas il puteti varsa in tava. Astfel prajiturile isi vor trage singure siropul.

Eu am facut ambele variante si parca, cel mai mult mi-au placut cele pudrate la suprafata si insiropate in partea de jos. In varianta aceasta ies si gustoase si aratoase.





Print Page

No comments:

Post a Comment