Tuesday, December 25, 2012

Tort cu cream cheese si visine

Tort de Craciun. Acesta este un tort potrivit pentru a fi servit in Noaptea de Craciun deoarece este usor si racoritor. Sustin acestea prin faptul caci crema de branza este mai putin grasa decat crema de unt iar blatul este bine insiropat. Se poate servi cu orice ocazie ce presupune o masa copioasa. Chiar nu depinde in ce anotimp il preparam!

Pentru blat folositi reteta de baza pentru cupcakes + 20 - 30 gr cacao (dupa gust) pe care o cerneti peste faina.

Dupa ce s-a racit folositi "firul de taiat blatul" reglandu-l la inaltimea potrivita astfel incat sa obtineti trei straturi de blat. Dispozitivul acesta este un minunat ajutor pentru a taia feliile la aceeasi grosime.


Ingrediente crema:

2 plicuri gelatina Dr. Oetker +200 gr apa
400 gr cream cheese (Kaufland clasic 2 cutii x 200 gr)
200gr smantana sau iaurt fin (gen cremoso)
300gr frisca lichida
Esenta vanilie
Esenta rom
1 cana (200 gr) zahar tos (puteti pune doar 150 gr daca vreti sa iasa o crema mai putin dulce)

1 borcan 800ml compot de visine
150-200gr visine din visinata

Ingrediente sirop:

Compot de visine
Visinata
Apa plata
Zahar
Zahar vanilat sau esenta de vanilie
Cantitaile de mai sus se stabilesc dupa gust.
Toate aceste ingrediente se amesteca si se incalzesc putin pana la dizolvarea zaharului.

Ingrediente pentru ornat:

200 ml frisca lichida
10-15 visine din compot
50 gr ciocolata rasa

Se pune continutul celor doua plicuri de gelatina in 200 ml apa (sau compot de fructe rece) la inmuiat pentru 10 min. Apoi, se pune vasul cu gelatina inmuiata pe foc si se incalzeste cateva minute. Nu trebuie sa depaseasca 60 grade C. Se ia de pe foc si se mai lasa 10 minute sa se racesca. Intre timp se freaca crema de branza cu zaharul si apoi se adauga treptat smantana.Se adauga esentele, mixand incontinuu. Separat se mixeaza frisca lichida. In functie de ce frisca folositi se adauga sau nu zahar. Urmati instructiunile de pe ambalaj. Se adauga gelatina turnand foarte usor ("in fir subtire") peste crema mixata si apoi se adauga frisca batuta amestecand usor cu o spatula.
Cam aceasta trebuie sa fie consistenta cremei.
Primul strat de blat de aseaza in forma de tort. Se insiropeaza si si se acopera cu 1/3 din crema. Apoi se adauga 1/2 din cantitatea de visine din visinata. La mine au fost si cateva afine pe care le-am pus in visinata ca sa dau un gust aparte.

In completare se pun visine din compot. Se adauga maxim 1/2 din visinele din compot. Pastram 10-15 visine pentru ornat.
Se adauga inca un srtat de blat care se insiropeaza si se acopera cu crema , visine din visinata si visine din compot. asa cun am facut la stratul anterior. Dupa ce a ajuns tortul la inaltimea formei, daca v-a iesit crema destul de ferma, puteti desface si  indeparta inelul formei de tort.

Dupa ultimul strat de blat se acopera tortul cu crema ramasa si se da la frigider pentru minim 1 ora.
Se scoate de la frigider se adauga un strat de frisca peste tot tortul, ciocolata rasa deasupra si se orneaza cu cuiburi de frisca si cateva visine din compot.
Asa arata o felie.
Print Page

No comments:

Post a Comment