Monday, January 14, 2013

Paine graham cu seminte coapta in vasul roman

Va asigur ca dupa ce veti face pentru prima data painea in vasul roman, nici nu va veti mai gandi sa o coaceti altfel. Iese desebita, ca o paine coapta pe vatra! Painea a fost framantata cu ajutorul masinii de facut paine (programul 6 la masina mea Orion) apoi dospita inca o data in vasul roman si la urma coapta tot in vasul roman. Coacerea dureaza appx 1 ora. Dupa 40 minute se scoate capacul ca sa se coaca si partea superioara a painii.


Timp de preparare:
5 ore (complexitate medie)

Ingrediente:
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

375 gr faina graham (sau integrala)
275 gr faina neagra (1250)
50 gr faina normala pentru maia
450 ml apa
30 ml ulei de masline
15 gr drojdie normala (appx 1/3 cub)
1 lingurita de miere (sau zahar)
1 ou
75 gr seminte dovleac, floarea soarelui si susan (appx. 25gr din fiecare)
1 lingurita de sar



Mod de preparare:

 1. Se pregateste maiaua. Se iau 100 ml din cantitatea de apa si se pun la fiert. Cand apa clocoteste se ia de pe foc si se amesteca bine cu cele 50 gr de faina pentru maia. Se lasa putin la racit. Se amesteca separat drojdia cu o lingurita de miere pana cand se obtine o consistenta lichida si apoi se incorporeaza in faina oparita cu apa. Se presara putina faina, se acopera cu folie alimentara si se pune intr-un loc caldut pana cand isi mareste volumul de 2-3 ori.

2. Se cern cele doua tipuri de faina.

3. Se pun in cuva masinii, in aceasta ordine: apa ramasa, praful de sare, uleiul de masline, oul, semintele si faina. In faina se face o gropita in care se pune maiaua.

4. Se programeaza masina doar pentru framantare si dospire. La masina mea Orion este programul 6. Dureaza 1 ora si 50 de minute. Eu mai las painea 10-20 de minute in aparat, Apoi se scoate cuva din aparat si se rastoarna aluatul pe blatul de lucru tapetat cu faina. I se da forma dorita si se aseaza in vasul roman. Se acopera cu folie alimentara si se mai lasa la dospit 30-45 minute. Apoi se pune capacul si se baga la cuptorul preincalzit. Pentru aceasta dospire eu dau drumul la aragaz sa se preincalzeasca si pun vasul deasupra aragazului.

5. Se coace aproximativ o ora. Dupa 40 de minute se da la o parte capacul vasului ca sa se rumeneasca frumos painea. Dupa c se scoate din cuptor se lasa sa se racesca putin in vas, timp in care se acopera cu un servet curat de bucatarie.

6. Dupa ce s-a racit eu o invelesc in folie alimentara ca sa se pastreze cat mai bine. Se poate pune si intr-o punga de plastic. Se taie numai cu cutitul special pentru paine. Uneori, ca sa ne fie mai usor cand o servim, dupa ce s-a racit, eu o tai felii subtiri si apoi o ambalez. Se poate pastra si la congelator daca o inveliti bine in plastic.

Nota: Vasul roman se pregateste ca pentru oricare alta reteta, adica se pune in chiuveta, cu capacul rasturnat, se umple cu apa si se lasa sa curga un fir subtire de apa timp de 15-20 de minute inainte de a se folosi. Pentru paine, inainte de a se pune aluatul la ultima dospire, se sterge usor si se presara baza si lateral cu faina.






Print Page

No comments:

Post a Comment