Thursday, March 21, 2013

Savarine cu pesmet

De ziua mamei mele am pregatit savarine. Stiam ca ii plac foarte mult si nu am vrut sub nici o forma sa ii duc savarine cumparate, asa ca m-am pus pe treaba si le-am preparat eu. Cel mai mult a durat sa ma decid ce reteta sa aleg: cea cu aluat dospit (cu drojdie) sau cea cu pesmet. A doua mi s-a parut mai interesanta, mai ales ca nu mai folosisem niciodata pesmet la prajituri. Si cum tot ceea ce e nou, pentru mine, trebuie experimentat, nu am mai stat mult pe ganduri.Un lucru este clar: este pentru prima data cand fac savarine! Un alt lucru este si mai clar: au iesit super bune. Auci, am uitat acasa canuta cu modestie!

Ingrediente pentru 12 savarine.

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

4 oua
4 linguri (70 gr) zahar
4 linguri (50 gr) pesmet
2 linguri (25 gr) faina alba
2 pliculete zahar vanilat (sau esenta)
1 lingurita esenta de rom
1 varf de sare
1/2 lingurita coaja de lamaie rasa (macinata)
1 lingurita coaja de portocala rasa (macinata)
1/2 lingurita sofran
250 ml smantana pentru frisca
100 gr gem de capsuni

Sirop

50 gr. zahar brun
300 ml apa
1-2 lingurite esenta de rom

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C. Savarinele se coc in tava pentru briose. Este bine ca inainte de a pune aluatul in formele de hartie, sa le ungem putin, deoarece compozitia nu contine grasimi (unt, ulei sau margarina). Aceasta operatie se face pentru a evita ca savarinele sa se desprinda greu, dupa ce s-au copt, de formele de hartie. Pentru uns se poate folosi putin ulei, margarina topita sau un spray special.
 

Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se mixeaza, mai intai la viteza mica dupa care la viteza mai mare, pana cand se obtine o spuma ferma. Cand se schimba viteza se adauga si o lingura de zahar.

Si galbenusurile se mixeaza cu restul de zahar brun si cu zaharul vanilat, pana cand compozitia se deschide usor la culoare. Se adauga si esenta de rom si se mai mixeaza putin pentru omogenizare.
Separat, se amesteca intr-un bol restul de ingrediente uscate: faina, pesmetul, sarea, mirodeniile. Se adauga peste galbenusuri continutul bolului, alternativ cu albusurile, amestecand, doar de jos in sus usor, cu o paleta. Se amesteca doar pana la omogenizare. Se toarna compozitia in formele de hartie si se coace timp de 20-25 minute.
Se scoate tava din cuptor, se lasa la racit 5-10 minute si apoi se pun savarinele pe un gratar.
Cand sunt aproape reci se scot usor hartiutele si se pun savarinele pe un platou.

Intre timp se prepara siropul. Se caramelizeaza zaharul usor, doar pana cand capata o culoare maronie, fara sa se arda. Se stinge caramelul cu 300 ml apa, se da la o parte de pe foc si se mai amesteca putin pana cand se topeste zaharul. Apoi se adauga 1-2 lingurite esenta de rom. Se iau 1-2 linguri din sirop si se adauga peste gem pentru a obtine glazura. Daca gemul este mai moale este posibil sa nu fie nevoie de sirop.
Se insiropeaza bine savarinele cat timp siropul de zahar este cald. Se inmoaie in sirop pe rand, mentinandu-le cateva secunde, pe ambele parti. Se aseaza din nou pe platou si se toarna siropul ramas la baza savarinelor. Cantitatea de sirop este astfel aleasa incat savarinele sa fie zemoase fara ca totusi sa plutesca in lichid. Se ung savarinele cu glazura si se pun la frigider pentru cel putin 2 ore. Cel mai bine se lasa peste noapte.
Inainte de a le servi se bate bine frisca, se taie pe jumatate savarinele si se scobeste putin miez din mijlocul jumatatii inferioare. se umple locul ramas cu putin gem si se adauga, cu ajutorul unui pos, frisca.
Apoi adaugati capacele glazurate si ... gata treaba. Nu, nu e gata! Urmeaza degustarea! Mhhhmmm!

Print Page

No comments:

Post a Comment