Wednesday, May 16, 2012

Caise cu merisor

Asa cum spuneam zilele trecute reteta de caise este foarte flexibila. Astazi am facut caise cu Piscoturi in forma de biscuitei (am gasit la Lidl). Pentru crema am folosit reteta pe care am prezentat-o deja si pe care am imbunatatit-o cu 100 gr de merisoare (cumparate de la un Plafar) si 2 linguri de unt de arahide. Pentru a pastra tenta BIO, ideal ar fi  sa folosim zahar din trestie.
Merisorul (cranberry) este un mic arbust cu frunzele mereu verzi si florile de culoare alba sau rosie, care creste in zonele muntoase, de regula la marginea padurii. Ce face atat de special acest mic arbust? In primul rand, efectul sau antiinfectios extrem de puternic. Programat de natura sa faca fata conditiilor extreme rezista la geruri de 40 de grade, la vanturile cele mai puternice si creste pe soluri extrem de acide. Din aceste motive merisorul si-a dezvoltat un sistem de aparare extrem de puternic, menit sa faca fata cu succes aproape oricarei boli produse de bacterii, virusi sau fungi. Astfel, frunzele si fructele sale sunt o adevarata uzina farmaceutica, unde sunt produse niste medicamente antiinfectioase extrem de sofisticate. Merisorul creste si la noi in tara.


Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei
Cana = aproximativ 240 ml
200 gr biscuiti rotunzi (cam de 30mm diametru) de preferat gen piscoturi
Pentru crema:
1/3 cana (70 gr) zahar pudra
1 pachet unt = 200gr
2 linguri (appx 30 gr) unt de arahide
200 gr biscuiti pisati
1/8 cana (15 gr) cacao (o lingura cu varf)
Esenta vanilie si esenta rom
2/3 cana (100 gr) merisoare
          Pentru asamblat:
75 gr zahar tos
1 pliculet zahar vanilat 
colorant alimentar rosu (numai daca doriti)

·          Biscuitii (200 gr) se scobesc usor cu un cutit cu varf ascutit, pastrand miezul pe care il vom folosi la crema. Daca totusi se sparg cativa, nu va necajiti prea tare. Ii faramitati si ii adaugati tot la crema. Daca nu ati gasit biscuiti gen piscoturi, care sunt putin bombati, nu mai trebuie sa ii scobiti.

·     Pentru prepararea cremei amestecati cu mana pachetul de unt cu biscuitii sfaramati (200gr), zaharul pudra, cacaoa si esentele de vanilie si rom. Biscuitii se pot sfarama intr-un mini robot de bucatarie (gen chopper). Dupa ce crema s-a legat ca un aluat, luati portii mici cu o lingurita si faceti intre palme bilute. Vor rezulta appx 40 de bilute, deci vom avea nevoie de 80 de biscuitei pentru asamblare.


·       Pentru asamblare pregatiti un castron cu 50 gr zahar tos si altul cu un sirop facut din 25 gr zahar tos si un pliculet de zahar vanilat (in sirop puteti adauga si putin colorant alimentar rosu). Intre doi biscuiti, presati o biluta cu crema, apasati putin si neteziti crema pe lateral cu degetele. Mainile fiind calde netezesc frumos crema cu unt. Apoi, inmuiati repede fursecurile in sirop pe ambele fete si tavaliti prin zaharul tos. La asamblare trebuie sa lucrati repede dar cu mare grija. Pentru a inmuia caisele mai puteti folosi o pensula de silicon pentru bucatarie. In acest caz nu le mai introduceti in vas ci le pictati cu pensula inmuiata in sirop.

·        Se aseaza intr-un vas caisele astfel obtinute, ca niste sandwichuri, si se pun la frigider pana a doua zi. Se pot orna cu cate o frunzulita de merisor spalata si unsa cu putin ulei pentru luciu. Inainte cu 15-20 minute de a le servi este mai bine sa le scoateti de la frigider. Astfel crema se va inmuia atat cat trebuie pentru a obtine o prajitura pufoasa, cremoasa si foarte gustoasa.

Print Page

No comments:

Post a Comment