Wednesday, May 23, 2012

Muffins cu fulgi de ciocolata, branza de vaci si fructe deshidratate





Pentru ca mergeam in vizita la parintii mei in weekend si doream sa il premiez Andrei pentru terminarea studiilor, am reeditat reteta de Muffins cu fulgi de ciocolata si branza de vaci imbunatatind-o si cu niste fructe deshidratate (se gasesc la Lidl la pungute de 100 gr). Cu aceasta ocazie am vrut sa verific si daca muffins se pot face si folosind mai putini agenti de crestere. Adica nu am mai pus deloc bicarbonat iar praf de copt am pus doar o lingurita. La reteta veti gasi in paranteza si varianta originala. Muffins au iesit foarte gustoase si chiar daca nu au mai crescut foarte mult ca inainte au avut o textura mai interesanta. A doua zi au fost parca mai bune ca in prima zi. Puteti incerca si voi si veti vedea la ce ma refer.





Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

Cana = aproximativ 240 ml

2 cani (500 gr) branza de vaci proaspata
2 cani (260 gr) faina
1 cana (100gr) fructe deshidratate (sau 2/3 cana stafide)
1/2 cana (appx 80gr) fulgi de ciocolata sau ciocolata rasa
3/4 cana (150 gr) zahar normal
1 lingurita praf de copt (sau 1 1/2 lingurita praf de copt si 3/4 lingurita bicarbonat alimentar, daca doriti sa creasca mai pufoase)
1/4 lingurita sare
3 oua
1/2 cana (120 ml) margarina putin topita si adusa la temp camerei
(se poate folosi si ulei in loc de margarina)
1 pliculet zahar vanilat
1 lamaie medie rasa si zeama de la 1/2 lamaie
1. Pentru muffins nu se foloseste mixerul. Coca trebuie amestecata doar cat sa se incorporeze ingredientele. Daca amestecati excesiv aluatul nu va mai avea consistenta corecta.
2. Se preincalzeste cuptorul 5-10 min (180 grade C). Se pun formele de hartie ptr  in tava de muffins (12-18 bucati).
3. Stafidele se spala cu apa rece se scurg bine si apoi se amesteca cu 1 lingura de faina pt a nu aluneca la fundul aluatului. Daca puneti fructe deshidratate acestea nu se spala si nici nu se pudreaza cu faina.
4. Intr-un castron mare se amesteca ingredientele uscate: faina, zaharul, praful de copt, sarea, zaharul vanilat, fructele deshidratate, fulgii de ciocolata si lamaia rasa (si eventual bicarbonatul).
5. Intr-un alt castron se bat putin cu telul ouale intregi, si se adauga margarina topita (de ex la microunde 20 sec). Se amesteca putin si apoi se adauga zeama de lamaie, branza de vaci, in trei etape.
6. Se adauga ingredientele “umede” in bolul mare, peste cele uscate, si se amesteca usor doar pana cand se incorporeaza.
7. Se pune aluatul cu o lingura in cele 12-18 forme deja pregatite si se baga la cuptor la foc mediu 20-25 min. Se incearca daca s-au copt intepandu-le cu o scobitoare care trebuie sa iasa din aluat aproape curata.
8. Dupa ce se scoate tava de la cuptor se lasa sa se racesca 10 min dupa care se  scot muffins si se pun pe o alta tava. Hartia se scoate doar dupa ce s-au racit complet.
9. Se pudreaza cu zahar sau se prepara o crema si se orneaza cu ea.
Print Page

No comments:

Post a Comment