Cu cateva luni in urma imi
povestea cineva ca un prieten american venit in Romania a fost servit, la o
cunostinta, cu o portie de coliva. Dupa ce a mancat omul a intrebat: “Auzi, dar
de ce trebuie sa asteptati sa moara cineva ca sa faceti un desert atat de bun?”
Postez astazi reteta de coliva
din arpacas, pe care am facut-o saptamana trecuta pentru comemorarea a sapte
ani de cand bunica Olimpia a plecat la Cer. Tot in memoria ei, pentru ca ne
facea un cozonac memorabil si o pasca delicioasa am pregatit si eu aceste deserturi
pentru impartit. Dumnezeu sa o odihneasca pe bunica!
M-am gandit ca reteta de coliva
poate fi utila pentru ca urmeaza Sambata Mortilor sau cum se mai spune, Mosii
de vara.
Coliva din arpacas
Arpacas – 1000gr
Zahar din trestie -500gr
(se poate inlocui cu zahar tos alb sau cu fructoza pentru diabetici)
Miez de nuca – 500gr
Zahar vanilat – 6 pliculete
(sau esenta de vanilie – 2 fiole)
Esenta de rom – 1 fiola
Ciocolata rasa – 80-100gr
(sau 25 gr cacao)
Biscuiti macinati - 200 gr
Coaja de lamaie macinata –
1 lingurita (sau coaja rasa de la o lamaie)
Coaja de portocalamacinata – 1 lingurita (sau coaja rasa de la 1/2 portocala)
Sare - 1/4 lingurita
Scortisoara – 1 lingurita
Zahar pudra vanilat
pentru ornat
Bomboane pentru ornat
1)
Se alege arpacasul si se spala
in cateva ape. De regula in 7-9 ape (pana cand apa in care spalam ramane
limpede). Se lasa in apa rece cel putin 1/2 ora si apoi se mai clateste o data.
2)
Se pune arpacasul la
fiert impreuna cu 3 1/2 l de apa. Vasul in care fierbem trebuie sa fie de 5-6 l
si sa aibe fund destul de gros ca sa nu se prinda arpacasul. Se fierbe la foc
mediu si cand incepe sa clocoleasca se da focul mic. Se adauga sarea. Se
amesteca de 3-4 ori in timpul fiertului care dureaza 11/2 – 2 ore. Arpacasul
este fiert cand bobul lui a plesnit si apa a scazut aproape in intregime. Daca
este nevoie se mai poate adauga putina apa fiarba separat. Dupa ce se ia de pe
foc se lasa 10 minute la racit si apoi se adauga zaharul si ciocolata rasa si
se amesteca usor. Apoi se acopera cu un prosop umed (ca sa nu se formeze o
crusta la suprafata) si se lasa sa se raceasca total (eventual peste noapte).
3)
Miezul de nuca se pune pe
o foaie de copt intr-o tava si se baga 8 minute in cuptorul incins. Nu este o
operatie obligatorie, dar gustul nucii putin prajite este ceva deosebit. Se
lasa sa se raceasca si apoi se macina intr-un blender sau cu masina de macinat
nuci si biscuiti.
Nuca putin prajita
4)
Dupa ce s-a racit se
adauga 100 gr din cantitatea de biscuiti macinati, esentele, coaja de lamaie si
cea de portocale, cacao (daca nu ati pus ciocolata rasa), scortisoara si miezul
de nuca. Se amesteca usor.
5)
Se pune cam jumatate din
cantitate pe un platou si se netezeste. Cu cealalat jumatate se vor umple 12-15
pahare de plastic.
6)
Se adauga la suprafata (atat
pe platou cat si in pahare) biscuiti macinati, se pudreaza cu zahar si se
orneaza cu bomboane colorate sau cu bucati de ciocolata.
Print Page
No comments:
Post a Comment