Thursday, May 31, 2012

Coliva din arpacas


Cu cateva luni in urma imi povestea cineva ca un prieten american venit in Romania a fost servit, la o cunostinta, cu o portie de coliva. Dupa ce a mancat omul a intrebat: “Auzi, dar de ce trebuie sa asteptati sa moara cineva ca sa faceti un desert atat de bun?”

Postez astazi reteta de coliva din arpacas, pe care am facut-o saptamana trecuta pentru comemorarea a sapte ani de cand bunica Olimpia a plecat la Cer. Tot in memoria ei, pentru ca ne facea un cozonac memorabil si o pasca delicioasa am pregatit si eu aceste deserturi pentru impartit. Dumnezeu sa o odihneasca pe bunica!

M-am gandit ca reteta de coliva poate fi utila pentru ca urmeaza Sambata Mortilor sau cum se mai spune, Mosii de vara.


 
Coliva din arpacas
Arpacas – 1000gr
Zahar din trestie -500gr (se poate inlocui cu zahar tos alb sau cu fructoza pentru diabetici)
Miez de nuca – 500gr
Zahar vanilat – 6 pliculete (sau esenta de vanilie – 2 fiole)
Esenta de rom – 1 fiola
Ciocolata rasa – 80-100gr (sau 25 gr cacao)
Biscuiti macinati - 200 gr
Coaja de lamaie macinata – 1 lingurita (sau coaja rasa de la o lamaie)
Coaja de portocalamacinata – 1 lingurita (sau coaja rasa de la 1/2 portocala)
Sare - 1/4 lingurita
Scortisoara – 1 lingurita
Zahar pudra vanilat pentru ornat
Bomboane pentru ornat
1)    Se alege arpacasul si se spala in cateva ape. De regula in 7-9 ape (pana cand apa in care spalam ramane limpede). Se lasa in apa rece cel putin 1/2 ora si apoi se mai clateste o data.
2)    Se pune arpacasul la fiert impreuna cu 3 1/2 l de apa. Vasul in care fierbem trebuie sa fie de 5-6 l si sa aibe fund destul de gros ca sa nu se prinda arpacasul. Se fierbe la foc mediu si cand incepe sa clocoleasca se da focul mic. Se adauga sarea. Se amesteca de 3-4 ori in timpul fiertului care dureaza 11/2 – 2 ore. Arpacasul este fiert cand bobul lui a plesnit si apa a scazut aproape in intregime. Daca este nevoie se mai poate adauga putina apa fiarba separat. Dupa ce se ia de pe foc se lasa 10 minute la racit si apoi se adauga zaharul si ciocolata rasa si se amesteca usor. Apoi se acopera cu un prosop umed (ca sa nu se formeze o crusta la suprafata) si se lasa sa se raceasca total (eventual peste noapte).

3)    Miezul de nuca se pune pe o foaie de copt intr-o tava si se baga 8 minute in cuptorul incins. Nu este o operatie obligatorie, dar gustul nucii putin prajite este ceva deosebit. Se lasa sa se raceasca si apoi se macina intr-un blender sau cu masina de macinat nuci si biscuiti.



Nuca putin prajita 


4)    Dupa ce s-a racit se adauga 100 gr din cantitatea de biscuiti macinati, esentele, coaja de lamaie si cea de portocale, cacao (daca nu ati pus ciocolata rasa), scortisoara si miezul de nuca. Se amesteca usor.
5)    Se pune cam jumatate din cantitate pe un platou si se netezeste. Cu cealalat jumatate se vor umple 12-15 pahare de plastic.
6)    Se adauga la suprafata (atat pe platou cat si in pahare) biscuiti macinati, se pudreaza cu zahar si se orneaza cu bomboane colorate sau cu bucati de ciocolata.
Print Page

No comments:

Post a Comment