Sunday, April 14, 2013

Conopida in doua culori

Conopida sau "varza de Cipru", cum era denumita in trecut, provine, dupa cum ne sugereaza si numele, din Ciprul antic si exista inca de acum 2.500 de ani. Ea este considerata un bun aliment anticangerigen si detoxifiant al organismului. Este o legumă ideală pentru cei care vor sa slabeasca deoarece nu are multe calorii şi grasimi.

Consumul acestei legume de cel putin trei ori pe saptamana previne anemia si regleaza tensiunea arteriala. Conopida contine enzime, proteine, vitaminele C, A, B1, B6, B2, fosfor, zinc, calciu, magneziu, fier, mangan, caroten, cupru, nu are colesterol, nu contine amidon si poate fi consumata in curele de slabire.

Intre proprietatile importante ale conopidei se numara prevenirea bolilor de inima, a atacului cerebral, detozifierea organismului, bun anticangerigen, antireumatic, energizant natural, analgezic antianemic, oftalmologic, scade nivelul colesterolului si sprijina sistemul imunitar. Datorita continutului de fosfor, conopida are un efect benefic si asupra dentitiei.

Dupa ce am vazut cat de benefic este consumul de conopida, sa trecem la treaba. Inainte de asta, as vrea totusi sa amintesc faptul ca, cel mai bine ar fi sa cnsumam conopida cruda, in salate sau in paste mixate la blender. Atentie celor interesati: 100 de grame de conopida au 25 de kcal in timp ce aceeasi cantitate din cea cea fiarta are 75 kcal.


Reteta pe care vi-o propun astazi este foarte simpla dar include fierberea conopidei.

Avem nevoie de o conopida cu frunze cu tot si cateva mirodenii: busuioc, turmenic si nucsoara.

Foarte utila este si o rasnita manuala pentru a macina fin mirodeniile.


Se separa frunzele si se pun la fiert, separat conopida rupta buchetele si separat frunzele taiate marunt. Dupa 15-20 de minute se iau de pe foc si se strecoara.
 Conopida aburinda!
 
Se pun pe rand in blender, si se adauga mirodeniile: turmenic si putina sare la conopida, busuioc, nucsoara si putina sare la frunze. Vor rezulta doua paste aratoase: una verde si una galbena.
Pentru mai multa culoare eu am pregatit si un sos de rosii (ceapa, busuioc si rosii in bulion) si un sos de patrunjel si ghimbir. Am servit cu peste preparat pe foaie de copt si humus. Nu au lipsit limonada si painea integrala adusa din Covasna.



PS: 100 de grame de conopida au 25 de kcal (cea fiarta are 75 kcal), nu are grasimi, are 5.300 de carbohidraţi, proteine 2 grame. De reţinut este şi faptul că, tot la 100 gr conopidă, găsim retinol, acid ascorbic 46.400 mg, niacina 0,0,500 mg, potasiu 303 mg, fosfor 44 mgşi sodiu 30 mg.  
Print Page

1 comment:

  1. Great article. Thanks for your great information, the content is quiet interesting. I will be waiting for your next post.

    ReplyDelete