Friday, April 12, 2013

Humus cu susan si sos de patrunjel cu ghimbir

Acum cateva zile am preparat pentru prima data Humus. Humusul se prepara din naut. "Nautul este bogat in proteine, saruri minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier) şi in complexul de vitamine B. Avand o concentratie ridicata de proteine (24%), la care se adauga si un procent consistent de hidrati de carbon si grasimi, nautul are o valoare alimentara deosebita, inlocuind in buna parte proteinele din carne." - Wikipedia. Am citit mai multe retete si apoi am facut propria mea combinatie de ingrediente. Humusul, de regula, se asociaza cu pasta de susan. Pentru ca aveam seminte de susan in casa, am compus rapid un sos in care am adaugat si usturoi. Si totusi mai trebuia ceva! Acel ceva, am hotarat sa fie un sos de patrunjel si ghimbir. Iata ce a iesit:




Pentru Humus cu susan

500 gr naut
30 gr seminte de susan
usturoi
1 lingurita busuioc uscat
3 linguri de ulei de masline sau ulei de samburi de struguri (daca nu va place gustul usor amarui al uleiului de masline)
1 lingurita sare
3-4 foi de dafin

Pentru sosul cu patrunjel si ghimbir (optional)

1/2 legatura patrunjel
zeama de la 1/2 lamaie
o bucata de ghimbir, cam cat o nuca, maruntit
2 linguri apa



Se pune nautul la inmuiat pentru cateva ore intr-un vas cu apa in care se dizolva o lingura de bicarbonat.

Se arunca apa in care s-a inmuiat nautul si se pun in vas apa curata, o lingurita de bicarbonat si cateva foi de dafin. Se fierb 30-40 minute.

Se scurge apa si se lasa nautul putin la racit. Intre timp se prepara in blender un sos de usturoi, busuioc, seminte de susan si apa (sau zeama de la fiert) si separat, un sos de patrunjel tocat, ghimbir, lamaie si putina apa.

Se mixeaza in robotul de bucatarie, cu cutitul in forma de "S", nautul peste care se adauga sosul de susan si uleiul de masline. La sfarsit, se adauga si putina apa sau zeama de la fierberea nautului, pana cand humusul capata consistenta dorita.

Se serveste cu paine integrala (eu am gasit o paine de casa facuta si adusa in Bucuresti de la Covasna - o bunatate) si, optional cu sos de patrunjel si ghimbir.
 
Am servit humusul ca aperitiv la un peste preparat pe foaie de copt, cu garnitura de conopida in doua culori si sos de rosii.  Veti vedea in postarea urmatoare cat de simpla e reteta pentru garnitura. Sosul de patrunjel si ghimbir merge foarte bine si cu peste.


Print Page

No comments:

Post a Comment