Sunday, April 14, 2013

Peste la cuptor preparat pe foaie de copt

Stim cu totii cat de sanatos este consumul de peste. El este bogat in proteine, vitamine (A, D, E, Bl2), minerale (fosfor, iod, potasiu) si este foarte usor de digerat. Grasimea din peste este una prietenoasa, bogata in acizi grasi nesaturati, dar si in acizi grasi esentiali (omega 3 si omega 6) care nu pot fi sintetizati in organism si trebuie adusi prin alimentati.

Consumul de peste este benefic in ceea ce priveste dezvoltarea functiilor creierului, puterea de concentrare, prevenirea bolilor de inima, reducerea aparitiei arterosclerozei, prevenirea aritmiilor ventriculare, plagilor aterosclerotice, in cazul durerilor de genunchi, mai exact de articulatii si al artritei si pentru oase puternice si sanatoase. Totodata ajuta la slabit, are efect antiimbatranire, scade riscul aparitiei cancerului, este un remediu antistres, creste fertilitatea si amelioreaza bolile asociate sistemului imunitar. 

Mai multe informatii despre cum este bine sa consumam pestele puteti citi aici in articolul Mihaelei Bilic.

Ceea ce este foarte important de stiut, este modul in care alegem pestele atunci cand il cumparam. Cel mai bine este sa cumparam peste pescuit, deci nu cel din crescatorii.


Avem nevoie de 1 kg trunchi de hering (sau orice alt peste doriti), o jumatate de lamaie, 2-3 linguri ulei de masline, putin ulei de floarea soarelui pentru uns tava si foaia de copt si mirodenii: oregano, rozmarin si nucsoara.

Se curata pestele si se aseaza intr-o tavita. Se presara mirodeniile: oregano, rozmarin si putina nucsoara, si apoi se picura 2-3 linguri de ulei de masline. Ca si la salate, uleiul se pune ultimul pentru ca el formeaza o pelicula pe suprafata pestelui creand o bariera intre acesta si celelalte mirodenii. Tavita se lasa o ora la rece.
Se incalzeste cuptorul si se taie o bucata de foaie de copt, putin mai mare decat tava. Se uda hartia sub jet de apa. Se stoarce bine si apoi se intinde in tava. Se unge hartia cu ulei, cu ajutorul unei pensule de bucatarie.
Se aseaza bucatile de peste in tava si se baga la cuptor pentru 35-45 minute. Cand pestele este rumenit se scoate din cuptor si se pun cateva feliute de lamaie pentru a-l orna inainte de servire.
Asa cum se vede si in poze, alaturi de peste, am servit humus cu susan, conopida in doua culori, sos de patrunjel cu ghimbir, sos de rosii in bulion, paine de la Covasna si limonada. Totul facut in casa!




Print Page

2 comments:

  1. Very interesting tips shared by you. I really like to read your blogs as they contain very important and informative content. I appreciate your efforts. Cheers.

    ReplyDelete
  2. Very great post. I simply stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your weblog posts. After all IĆ­ll be subscribing on your feed and I am hoping you write again very soon!

    ReplyDelete