Wednesday, April 10, 2013

Leurda si Untisorul


Scriu astazi despre aceste doua minunate plante deoarece, chiar acum, este sezonul lor. In martie si aprilie padurea se transforma intr-o adevarata gradina naturala. Asa cum stim deja, organismul nostru iese din iarna cu o oarecare insuficienta de minerale si vitamine. Pana la aparitia fructelor si legumelor proaspete este foarte bine sa ne bucuram de plantele salbatice autohtone de sezon. In luna aprilie, pe langa salata, ridichi si ceapa verde ar trebui sa consumam leurda si untisor. Acestea sunt plante salbatice cu continut mare de vitamine si microelemente. Din punct de vedere terapeutic, plantele salbatice au mai multe calitati decat cele cultivate in gradini sau solarii.

Leurda

Denumita si usturoi de padure sau ceapa vrajitoarelor, leurda este un aliment medicament pentru mai toate animalele padurii. Lupii, caprioarele, cerbii, mistetii se trateaza cu ajutorul ei, deoarece leurda contine substante cu caracter antibiotic. Sapaturile arheologice au aratat ca leurda era folosita ca aliment inca de acum 5000 de ani, de pe timpul neoliticului, cand era consumata atat de membrii triburilor cat si de animalele lor domesticite.

Frunzele si bulbii de leurda contin vitamina C, de trei ori mai multa decat in ceapa verde, lamai si portocale (700 de mg la 100 g de leurda). Sunt prezente in planta si vitamine din grupul B, amidon, proteine, glucide si grasimi, acizi organici, mono si dizaharide, saruri minerale (microelemente) de calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru, magneziu, mangan, uleiuri cu continut de sulf, uleiuri eterice si, bineinteles, celuloza. Sanatate curata!

Bolile ale caror efecte pot fi ameliorate prin consumul de leurda proaspata, tinctura, infuzie sau suc proaspat sunt: reumatism, spondiloza cervicala, ateroscleroza si hipertensiune, activitate intestinala afectata, dizenterie, colici,  profilaxia imbatranirii, dereglari de ciclu menstrual, malarie, diareea acuta si cronica insotita de balonari si colici, recuperare dupa un accident vascular cerebral, tuse la fumatori, problemele aparatului circulator (varice, ateroscleroza, tromboze). Preparatele din leurda, aplicate local pot ameliora: otita purulenta, dureri reumatice, guta, negi, dermatita, pigmentare maronie, furunculoza, arderea talpilor, chelie.

Leurda se culege acum, în lunile martie-aprilie, înainte să îşi facă apariţia tija cu flori mici şi albe. Din acel moment, frunzele îşi pierd mare parte din principiile active.

In luna aprilie leurda se poate se consuma in stare proaspata (salata cu suc de lamaie si ulei de masline, sau adaos in sosuri si ciorbe, cu planta tocata, amestecata si cu alte condimente). In acesta luna se pot congela frunze, suc sau cubulete de frunze tocate in amestec cu apa, pentru a putea consuma leurda si in timpul anului.

Frunzele de leurda se pun la salată și au gust de usturoi verde. Nu așa de pronunțat ca usturoiul, dar sunt foarte gustoase. Se pot folosi adaugandu-le la salata verde sau facand o pasta cu mirodenii. Pasta se pune la frigider si se mananca pe paine integrala ca aperitiv. O bunatate!

Leurda poate provoca si unele probleme, daca este consumata in exces, mai mult de 15-20 de frunze pe zi. Este posibila aparitia insomniei, a durerilor de cap, a diareei, mai ales la persoanele cu ulcer stomacal, alergie, dereglarea activitatii cardiace, colon iritabil. Trebuie sa se abtina de la consum si persoanele cu procese inflamatorii ale tractului digestiv, pancreatita, colecistita, hepatita, epilepsie, si mamele care alapteaza.

Untisorul

Tot in padure, ca si leurda, mai creste in aceasta perioada a anului si untisorul. Peste tot, la poalele copacilor, veti gasi untisor din abundenta ca un dar al naturii pentru noi .Untisorul se gaseste sub forma de buchetel de frunze verde inchis, rotunde, lucioase si carnoase, cu un gust untos, de unde ii vine si numele.

Frunzele sale contin multa vitamina C, precum si vitamina E, calciu, potasiu si fibre.

Frunzele de untisor ajuta la eliminarea toxinelor, curata sangele si ficatul, combat anemia, apara organismul de de virusi si infectii, ne umple de energie, redandu-ne pofta de viata, ajuta la reducerea nivelului colesterolului in sange si la reglarea tensiunii arteriale, scade riscul de cataracta si ajuta la mentinerea sanatatii creierului. Frunzele de untisor imbunatatesc circulatia sanguina. Planta se foloseste si extern, ajutand la calmarea pruritului (mancarimilor pielii), a inflamatiilor pielii si a negilor, sau ca remediu contra hemoroizilor hemoragici datorita proprietatilor sale astringente si calmante.
 
Untisorul este bun pentru consum pana la momentul infloririi. Incepand din acel moment, se utilizeaza doar pentru uz extern (sub forma de tinctura sau unguent). Dupa inflorire, frunzele de untisor contin o substanta care este iritanta pentru tubul digestiv. 

Pentru aceste doua plante salbatice, avand proprietati de medicamente (ce-i drept naturale), se recomanda consumul a maxim 100 grame/zi pentru adulti si 50 grame/zi pentru copii din fiecare, in perioada unei cure.

Concluzionand, acum este momentul sa profitam atat de leurda cat si de untisor si sa le consumam mai ales sub forma de salata, suc sau pasta.


Print Page

No comments:

Post a Comment