Sunday, April 21, 2013

Fishburger sau Chiftele de peste la cuptor

Am pornit de la ideea de a prepara ceva gustos, sanatos si obligatoriu ca produsul de baza sa fie peste. Mi-au facut cu ochiul niste fishburgeri sau, mai pe romaneste, chiftele de peste. M-a inspirat un articol de pe Gustos.ro. Fishburgerii erau prezentati ca preparate pentru picnic. Plimbare? Mergem la picnic? De ce, nu? Reteta (pe care am adaptat-o dupa gustul meu) este foarte simpla. Pentru a nu praji chiftelele am ales sa le coc la cuptor pe foaie de copt, o metoda indragita de mine, mai ales de cand am inceput sa gandesc mai mult ceea ce mananc. Parca asa spune Profu" Menci: "Mancam cum gandim si gandim cum mancam". Pestele, cu siguranta, ne va ajuta sa gandim mai bine!




Ingrediente pentru 12 chiftele generoase:

1 kg file de cod (sau alt peste fara oase)
2-3 fire de ceapa verde (sau o ceapa normala)
2 oua
2 felii paine cu secara (cam 100 gr)
partunjel tocat
2 linguri ulei de masline
5-6 catei de usturoi mirodenii:
1 lingurita rasa busuioc,
1 lingurita rasa cimbru
1 lingurita rasa oregano
1 lingurita sare

Crusta
3 oua
100 gr pesmet
cate un varf de cutit de: busuioc, cimbru, oregano
2 linguri de ule

Sos
cateva fire de patrunjel tocat
cateva fire de marar
o bucata cat o nuca de ghimbir proaspat
zeama de la 1/4 lamaie
2 linguri de iaurt cremos

Se taie pestele in bucati (de 4-5 cm lungime) care se maruntesc in robotul de bucatarie folosind lama in "S". In loc de robot se mai poate folosi masina de tocat carne. Se adauga si uleiul de masline.

Se toaca ceapa, usturoiul si patrunjelul si se adauga peste compozitie. Se mai mixeaza putin pentru omogenizare. Se inmoaie cele doua felii de paine in apa si apoi se scurg.

Se rastoarna compozitia intr-un bol si se amesteca bine cu mana adaugand si painea stoarsa, ouale si mirodeniile.

Se acopera bolul si se pune la frigider pentru 2 ore, timp in care ingredientele de baza vor lua gustul mirodeniilor.

Se incalzeste cuptorul si se taie o bucata de foaie de copt, putin mai mare decat tava. Se uda hartia sub jet de apa. Se stoarce bine si apoi se intinde in tava. Se unge hartia cu ulei, cu ajutorul unei pensule de bucatarie.

Se bat cele 3 oua si se adauga mirodeniile. Pesmetul se presara intr-o tavita.

Se formeaza chiftelute marisoare, cam cat un burgher, si se tavalesc mai intai prin pesmet, apoi prin ou si la urma din nou prin pesmet. Se aseaza in tava, pe hartia de copt unsa in prealabil cu ulei. Incap cam 6 chiftele intr-o tava, deci se coc 2 serii.

Sosul se prepara amestecand la blender toate ingredientele mentionate. El se pregateste proaspat, inainte de a servi burgherii sau chiftelele. Din cantitatile de mai sus eu am preparat sos pentru 4, maxim 6 chiftele.

Se servesc calde iar din burgheri, mai bine alegeti doar legumele crude. Chiflele nu isi mai au rostul daca deja am folosit paine si pesmet. Cel mai bine se servesc alaturi de o salata strasnica de verzituri: salata verde, ceapa verde, ridichi, leurda, dovlecel crud ras, poate si gulie rasa.

Daca vreti totusi sa serviti burgheri trebuie sa spalati cateva frunze de salata, sa taiati o rosie rondele si o ceapa rosie fasii. Chiflele se taie pe din doua si se prajesc putin inainte de a asambla burgherii. Daca folositi chifle ovale puteti umple un burgher cu o chiftea si jumatate, asa cum apare in poza.

Sa aveti pofta!

Tip: Cand coaceti chiftele la cuptor, indiferent cu ce fel de carne, nu folositi niciodata faina pentru a le pudra. Faina ramane alba la suprafata chiftelei si da un aspect de produs neterminat. Pesmetul este ideal pentru chiftelele coapte.

PS: Pentru cei care stau in Bucuresti in zona Titan, va recomand sa incercati painea cu secara de la Piata din Mall Titan. Chiar cand intrati in piata, pe mijlocul culoarului, veti vedea o fata tanara si draguta in spatele unei tarabe ingrijite. Pe taraba acoperita cu un stergar alb se afla un cos cu paine. Este paine preparata si coapta undeva in Covasna si apoi adusa zilnic la Bucuresti. Paine proaspata adevarata, facuta doar din ingredientele de baza!







Print Page

1 comment:

  1. I really appreciate your professional approach. These are pieces of very useful information that will be of great use for me in future.

    ReplyDelete