Tuesday, April 2, 2013

Sarmale de post cu ciuperci si stafide


Este mult prea tarziu in noapte ca sa mai povestesc, deci trecem direct la treaba:

Ingrediente:

Reteta este potrivita pentru 30-40 sarmale

50 foi varza murata
150 gr orez
3 cepe medii
1-2 ardei
1 dovlecel
500 gr ciuperci
75 gr stafide
75 gr amidon de tapioca
10 gr tarate de psyllium
5o gr amestec de legume deshidratate fara sare
(Aceste trei ingrediente se gasesc la magazine gen "Plafar". Eu am folosit produse Sanovita)
300 ml suc de rosii
3 linguri bulion de rosii
foi de dafin
1 lingurita nucsoara
2-3 lingurite sare
2-3 lingurite cimbru
1/2 legatura patrunjel
3 linguri ulei de masline

Se spala orezul si se lasa la inmuiat 20 de minute in apa. Intre timp se curata ciupercile si ceapa.

Se taie marunt ceapa si se caleste cu 2 linguri de ulei de masline, doar cat sa se inmoaie putin. Se adauga 150 ml apa si ciupercile taiate cubulete in prealabil. Dupa ce amestecul da in clocot, se adauga cimbrul, nucsoara, orezul, ardeiul si dovlecelul taiate tot cubulete. Se fierb cel mult 10 minute, doar cat sa inceapa sa se umfle orezul putin.

Intre timp se pun la inmuiat, pentru aproximativ 15 minute taratele de psyllium in 250 ml apa si amidonul de tapioca in 300 ml apa. Aceste ingrediente sunt foarte sanatoase si vor ajuta mult la legarea compozitiei. Dupa ce se inmoaie se scurge apa in exces. Atentie la taratele de psyllium care absorb foarte multa apa (in pozele de mai jos taratele sunt in castronelul din dreapa si se poate observa cat de mult si-au marit volumul). Trebuie sa le mai amestecati din cand in cand pentru omogenizare. Se spala si se inmoaie si stafidele.

Se ia compozitia de pe foc si se adauga sarea, taratele, amidonul, stafidele, patrunjelul si bulionul. Se amesteca si se lasa la racit pana cand pregatim foile de varza. Pe fundul cratitei se pun o lingura de ulei de masline si cateva foi de varza. Cratita se alege astfel incat sa fie potrivita si pentru cuptor.

Se formeaza sarmalele si se aseaza in cratita. Printre sarmale se intercaleaza si foi de dafin. Deasupra sarmalelor se mai pun cateva foi de varza sau bucatele de varza tocata (ceea ce v-a ramas). Se adauga sucul de rosii si inca 200 ml apa.

Se fierb acoperite la foc moderat timp de o ora si apoi se baga la cuptor inca aproximativ o ora. Sunt gata atunci cand varza de deasupra este usor rumenita.

Stafidele dau un gust aparte acestor sarmale. In loc de stafide se mai pot folosi bucatele de ananas sau de portocala.












Print Page

1 comment:

  1. What you're saying is completely true. I know that everybody must say the same thing, but I just think that you put it in a way that everyone can understand. I'm sure you'll reach so many people with what you've got to say.

    ReplyDelete